婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Karly123 發表於 20-2-18 06:47
可能香港個新抱唔係同佢住,自己有工作/娘家強盛,不用靠佢,所以佢不敢比臉色果個新抱??

看見你的付出 ...

jm你講得好岩呀,佢見到另外一個親家嘅時候好似個縮頭烏龜更,講嘢都唔夠膽大聲D, 見到我屋企人頭抬到高一高,講嘢仲要有骨巴之閉更,真係狗眼看人低!

大宅

sinohk33 發表於 20-2-18 16:26
呢D咪醒目囉,明知99唔鍾意自己,仲要同佢住,咪個老公衰格,搬走都冇能力,就唔好娶老婆啦。
...

其實係我99死都要跟大伯一齊住。

我老公以前想奶奶跟我地住,我第一個反對,樓我出最大份買既,從不靠男家,當然唔跟99住啦。所以e個世代,大伯應該都注定難搵第二春。

複式洋房

我99成日都話我嫁比佢個仔係為左身份證,為左錢,如果真係更樣我應該8年前就已經走左啦,仲使咩搵命博生兩個,更大個人銀行戶口連500蚊存款都無,我自己做女嘅時候都無試過窮成更,有時候同朋友一齊聚會都覺得自卑,窮都唔緊要,重要係99佢好似覺得我高攀左佢個仔,2萬蚊禮金已經話係買斷我,工人姐姐都唔使受氣比人侮辱到分文不值啦,黎來為左個女我真係好應該踏出第一步,再拖落去只會委屈左自己同個女!

子爵府

Karly123 發表於 20-2-18 16:36

其實係我99死都要跟大伯一齊住。

你咪醒目囉,做女人一定要有經濟能力,先唔會比人睇少。

侯爵府

回覆樓主:

仔,囡,娘家你唔保護,真係冇人。
我第一個小朋友,99己經領教過。
當然事前我都有先忍,輕鬆婉轉講,直接講。。。
之後啊二,佢又,我就再冇2步曲
之後啊三,佢己經減少,但佢發功時,我亦發功

除左唔再咁俾臉,就係同小朋友講解,正確思考方向,點應對,我係咩規矩,點選擇聽 d咩。。。。

日子有功(我大7歲),c6明顯見到我標準及方法下,出到咩樣嘅小朋友。

一早歸信我個規則,亦因咁近年99係有說話,c6自動回擋。

大宅

sinohk33 發表於 20-2-18 17:51

水晶宮

sinohk33 發表於 20-2-18 17:51
絕對認同!女人有經濟能力,說句野都可以大聲點。不好想奶奶會點幫自己,不累自己辛苦已算執到。
我將來一定同個女說,搬到出去先好嫁,勿寄人籬下。生仔一定請工人。

子爵府

Astra00 發表於 20-2-19 09:30
絕對認同!女人有經濟能力,說句野都可以大聲點。不好想奶奶會點幫自己,不累自己辛苦已算執到。
我將來一 ...

係有能力先好生,我姪女幾大口氣,冇錢就唔好生,你好命 ,澳洲有成一年産假,仲有阿媽過去陪月,老公又肯做晒家務。

我都同阿女講,嫁咗惨過未嫁,不如唔好嫁,做人唔係一定要結婚生仔,如果我銀行存款咁少錢,就死出去返工搵錢啦。

男爵府

帶埋仔女去搵D婦女庇護中心暫住先,精神虐待都係暴力一種,睇吓佢哋可唔可以幫你搵到份工,安排照顧仔女,唔好再留係屋企了,做工人都有糧出,你99咁衰,C6 又廢,仲乜仲要服侍佢哋,繼續落去,你肯定會有精神病,你女的價值觀都變歪

複式洋房

我而家都覺得自己有情緒病啦,日日都提唔起精神,總係覺得人生睇唔到希望,但又走唔到有時候都諗過攬住對仔女一齊做傻事,但理智話我知唔可以,昨晚吵左鑊大嘅,而家只可以暫時分開吃,當大家透明人

子爵府

jessiecachan 發表於 20-2-19 14:48
我而家都覺得自己有情緒病啦,日日都提唔起精神,總係覺得人生睇唔到希望,但又走唔到有時候都諗過攬住對仔 ...

一早就唔好理佢啦,仲煑比食,等佢要人服侍,你千祈唔好理。

水晶宮

sinohk33 發表於 20-2-19 12:33
係有能力先好生,我姪女幾大口氣,冇錢就唔好生,你好命 ,澳洲有成一年産假,仲有阿媽過去陪月, ...
沒錯沒錯!一定要咁教育阿女。

水晶宮

jessiecachan 發表於 20-2-19 14:48
我而家都覺得自己有情緒病啦,日日都提唔起精神,總係覺得人生睇唔到希望,但又走唔到有時候都諗過攬住對仔 ...
找社工幫手啦!現今世代,離婚都好普遍,與其咁比人恰,不如離婚,自己帶住仔女找社工幫手。你再咁鑽牛角尖,盞有抑鬱症。

大宅

你可以鬧返佢,惡過佢,只要老公喺度時唔出聲.你老公就會覺得煩嘅佢你99。就係算唔可以解決問題。都係可以發洩吓

男爵府

Astra00 發表於 20-2-18 13:17
同意啊!就算好似我咁,賺錢、讀書都勁,奶奶一樣有其他野挑剔的。何況樓主咁弱勢。
樓主,比點本事,為自 ...

係呀!要樣樣壓佢個仔一頭,D 99先唔會俾面色你睇。

最好笑係姑9早前試過入我果行,月入一萬。跟住我99即刻同我講,你學歷高,點解唔揾多D,揾咁少錢。

我都唔知講咩好,姑9初入行做文員,我有學歷同工作經驗,正常都唔會一樣係文員啦!人工點會一樣呀

男爵府

jessiecachan 發表於 20-2-18 16:35
jm你講得好岩呀,佢見到另外一個親家嘅時候好似個縮頭烏龜更,講嘢都唔夠膽大聲D, 見到我屋企人頭抬到高一 ...

另外一個新抱咩背景?例如學歷、職業?

男爵府

Astra00 發表於 20-2-19 09:30
我將來一 ...

JM講得好好!經濟能力對女人好重要。

我姑9就係因為無做野,所以佢夫家成家連埋個老公蝦佢,佢都唔敢駁嘴同反擊,更慘既係佢住夫家,晚晚俾夫家既人俾面色同說話佢聽。

不過樓主都叫因為要湊小朋友而無辦法做野,我姑9係無小朋友無病無痛都唔去做野,靠個老公俾零用佢。所以又唔怪得曬佢夫家

大宅

熱血勳章

jessiecachan 發表於 20-2-15 05:03
1:鬧我個女撲街,畜生,生舊叉燒都好過生你,話佢第時都係做八婆,總之好難聽啦(emoji)(emoji)(emoji)
...

睇到呢句,唔洗睇落去都知早走早著,對小朋友好大影響,就算心理無唔平衡,大個把口都會變到咁衰,我又唔覺係個咁既家庭可以令小朋友開心d完整d
帶埋對仔女走,大不了攞綜緩

子爵府

回覆樓主:

你女幾大?

我細個都成日俾阿嫲話,又屈我偷佢野,我果時都好唔開心,不過大D11 12歲我就開始駁嘴

因為咁我依家更加錫阿媽

複式洋房

啊女下個月就11歲啦,所以99鬧佢嘅時候佢會唔開心,會駁99嘴,久而久之對99態度麻麻,但我覺得又唔可以完全怪個女,想要得到別人嘅尊重首先要學識尊重別人,日日都鬧到只狗更,脾氣再好嘅人都黎火啦……

首頁

尾頁

跳至