自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

大宅

Ching926 發表於 20-2-15 11:19
媽和奶話係我自己一手做成,被他食住,食唔住老公,老來冇個錢旁身。

認同

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

琥珀宮

Ching926 發表於 20-2-15 10:57
自結婚拍拖一直AA,宜家老公什麼也跟我計數。奶奶知道後佢話我蠢,我老公一直額外比幾千佢,由出身開始。老 ...

整個聯名戶口,每月每人各自入錢入戶口,使費係嗰度出

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

媽和奶話係我自己一手做成,被他食住,食唔住老公,老來冇個錢旁身。

連99都咁講,佢唔話下個仔?

老來有錢旁身就不分男女的

禁止訪問

大宅

想生BB熱投

我可能理解錯。
如果你奶奶咁話你,不如同佢講你有啲吃力,以後cut 佢份家用。不定期畀啲零用錢佢算。你老公負責返佢自己父母好合理。除非佢都有定期畀家用你媽果邊。

伯爵府

自結婚拍拖一直AA,宜家老公什麼也跟我計數。奶奶知道後佢話我蠢,我老公一直額外比幾千佢,由出身開始。老 ...

吓,乜都AA?
仲要比錢奶奶?
你老公都好醒吓喎
而家好難揾到有女人肯制。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

呢句真,女人自己有份工仲要無錢傍身,將來指意老公真係慘過乞。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 20-2-15 11:26
借問你媽同奶奶有冇返工?
其實時代已經好唔同
女人有事業基礎已經好大程度保障到自己老年生活有個錢

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

唔關你媽、奶奶事。佢地既commen一點都不重要。

問題係呢個男人一直係咁,你都嫁比佢。

即是佢有佢另一個好大既優點,令你咁都愛佢,接受佢。

你到呢一刻係咪仲覺得值?如果覺得就可以繼續。

如果連你都質疑,就要唸下係咪要變?佢變?還是你變?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實你奶奶果份點解由你比?供樓又係你,你老公娶你真好,養埋佢同佢一家。

侯爵府

回覆樓主:

你老公係咪好大洗或好低收入?

水晶宮

D錢貼晒屋企,咁自己想買化妝品護膚品,靚衫會唔會無晒?搞到成個C9 look ,跟著老公又嫌棄,女人一定要先愛自己。

水晶宮

回覆樓主:

我接受唔到要比錢99,唔係我不孝,因為呢d錢應該係老公比,我寧願將嗰幾千蚊比埋阿媽!

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-2-15 12:06
呢句真,女人自己有份工仲要無錢傍身,將來指意老公真係慘過乞。

我唸唔少要出去返工的女人,其實佢哋要分擔屋企開支,都係無乜錢儲,所以樓主呻,是佢覺得自己無錢剩,將來唔知點算。

珍珠宮

Ching926 發表於 20-2-15 11:00
我比媽,比奶奶,再加供樓又家用開支。每個月出糧就好似派錢今。

你同C6有無聯名戶口?如果佢有錢剩,你都有份啊!

不過我一向覺得女人要有私己錢,可以自己靈活運用,自己可以安排自己想要的開支,改善下娘家的生活質素(2老唔捨得洗錢),亦可以學下理財。

水晶宮

cyyiu 發表於 20-2-15 12:20
我接受唔到要比錢99,唔係我不孝,因為呢d錢應該係老公比,我寧願將嗰幾千蚊比埋阿媽!
...

我都係咁話,自己父母自己養,老公用佢錢比佢父母既,比幾多我都唔理。

good_pig    發表於 20-2-15 22:13

水晶宮

BK Milk勳章

Ching926 發表於 20-2-15 11:14
計到個位數,為嘈而嘈。救命

咁又誇張咗
有無小朋友?
無就無謂生
點計得咁清

子爵府

AA唔AA我就唔評論

但我覺得你奶奶好好wor