自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

自結婚拍拖一直AA,宜家老公什麼也跟我計數。奶奶知道後佢話我蠢,我老公一直額外比幾千佢,由出身開始。老爺也是一直比,兩仔爺成習慣。佢話我蠢,搞到今日佢今對我。唉,我媽是FTM,爸一出糧全部比她。佢話我工又要返,錢又比得多。唉

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

Ching926 發表於 20-2-15 10:57
自結婚拍拖一直AA,宜家老公什麼也跟我計數。奶奶知道後佢話我蠢,我老公一直額外比幾千佢,由出身開始。老 ...

我比媽,比奶奶,再加供樓又家用開支。每個月出糧就好似派錢今。

珍珠宮

2020勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你接受到咪得囉,冇話蠢唔蠢架

男爵府

廷廷媽 發表於 20-2-15 11:08
你接受到咪得囉,冇話蠢唔蠢架

樓主應該接受唔到,因為佢老公樣樣同佢計清楚

公爵府

2020勳章

我覺得你好叻喎
唔洗理人點睇啦
你有搵錢能力、拍拖時又接受到
行到結婚
點會婚後被其他人講兩句就動搖

換個角度講事實
如果你好似你奶奶咁,財政大權在握
可能你老公未必同你結婚
新一代男人由細睇住自己父母
好多男人極追求公一份婆一份
唔想被老婆掌握哂自己成份人工

大宅

shannon_fky4186 發表於 20-2-15 11:12
樓主應該接受唔到,因為佢老公樣樣同佢計清楚

計到個位數,為嘈而嘈。救命

男爵府

2020勳章

自結婚拍拖一直AA,宜家老公什麼也跟我計數。奶奶知道後佢話我蠢,我老公一直額外比幾千佢,由出身開始。老 ...

我接受唔到拍拖甚至結婚後都AA,頂多係佢請3次我請1次,婚後視乎雙方收入負責家庭開支。樣樣都計得咁足,如何指佢生小朋友後擔起頭家?!

大宅

yurijm 發表於 20-2-15 11:14
我覺得你好叻喎
唔洗理人點睇啦

媽和奶話係我自己一手做成,被他食住,食唔住老公,老來冇個錢旁身。

大宅

Ching926 發表於 20-2-15 11:19
媽和奶話係我自己一手做成,被他食住,食唔住老公,老來冇個錢旁身。

你要相信老人家智慧

男爵府

2020勳章

yurijm 發表於 20-2-15 11:14
我覺得你好叻喎
唔洗理人點睇啦

我覺得女人有搵錢能力一回事,肯同男人一齊負擔家庭開支又係一回事。但樣樣都計足,心入面肯定唔好受!長此下去,女人好容易有離心!

公爵府

2020勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

你99唔出聲,其實你係咪OK接受到?

如果接受唔到,同番你老公講。一家知一家事,好難插咀喎。

公爵府

2020勳章

借問你媽同奶奶有冇返工?
其實時代已經好唔同
女人有事業基礎已經好大程度保障到自己老年生活有個錢

新一代婚姻,男女都唔好講邊個食住邊個
重點係互相尊重
離婚太容易,不合則去
真係玩自己乍

珍珠宮

2020勳章

由拍拖已做錯。依家冇得改。

公爵府

2020勳章

babe13E 發表於 20-2-15 11:23
我覺得女人有搵錢能力一回事,肯同男人一齊負擔家庭開支又係一回事。但樣樣都計足,心入面肯定唔好受!長 ...

你講都岩啊
但呢個post,樓主似係被佢媽媽、奶奶講兩句就動搖
樓主本身似無所謂
如果佢本身都想離婚
講真,我就唔會咁回覆了

男爵府

你媽咁講我理解,佢為你擔心。

你奶奶咁講就奇怪D,佢個仔宜家著數緊(在佢角度),萬一你扭轉得到宜家既局面,佢個仔要出多D錢啵!

不過我估你奶奶應該係有D炫耀既成分,佢意思你咁傻豬豬去同男人AA。

男爵府

有緣相聚 發表於 20-2-15 11:21
你要相信老人家智慧

X2

重點係個男人有承擔責任家庭既意識,而你99咁多年黎就係用果幾千蚊,訓練緊你老爺同老公既承擔意識,甚至將呢種意識轉化為習慣。

無人想承認自己咁多年既習慣係錯既,樓主明唔明呢?

同樣道理,當樓主老公習慣AA,甚至係個位數都要計,咁習慣左,有一日樓主反抗,佢老公就會話一向都係咁,你宜家先黎嘈?

男爵府

2020勳章

yurijm 發表於 20-2-15 11:28
你講都岩啊
但呢個post,樓主似係被佢媽媽、奶奶講兩句就動搖
樓主本身似無所謂

哈哈!咁我諗樓主都係呻下,有離心係我自己對這種情況長遠造成嘅最壞嘅推斷而已。香港有好多肯為家庭無限付出嘅好女人。

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

Ching926 發表於 20-2-15 11:00
我比媽,比奶奶,再加供樓又家用開支。每個月出糧就好似派錢今。

點解你要俾99? 你地一齊住?

子爵府

2020勳章

建議你睇下樓上一人一個小家case鋪,你就明,一個大男人下下玩AA制,根本就無可能同佢結婚,呢啲男人要黎把鬼!

jiji2    發表於 20-2-15 12:35

大宅

shannon_fky4186 發表於 20-2-15 11:37

X2

所以点解新一代冇比家用習慣呢,父母並不需要那些金錢,係責任,如果老公一分一毫都計的話,你這段婚姻並不幸福,我親眼見過上一代是這樣,做人妻子並不開心,不是金錢多小問題。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊