自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

pumpumpurin 發表於 20-2-15 13:09
可考慮平平地找個大學生嚟跟下功課...

仔仔要去姨姨家湊,姨姨唔會跟功課的。亦冇可能搵私人補習,很貴。停課期間,搵姨姨長時間湊,都用了唔少錢了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

面包豬豬 發表於 20-2-15 13:08
呢度有d jm 真係好mean。
停學不停工,責任轉移到家長身上,在職家長根本唔夠時間用。鬼唔知要自 ...

係啊,可能香港人普遍有錢啲
生得少
得一、兩個小朋友,資源豐富
唔明啲基層生活
其實e learning 本身就局限一班貧窮家庭
有啲家庭家長要home office
都要用電腦,點分多一部俾仔女做e learning 呢?
網速又未必跟得上

仲有啲功課set得唔好
要小朋友打字,呢啲先嘔血
其實咪姐係家長做?
教完自己仔女,仔女又要爸爸媽媽幫手打字
真係暈一暈

Rhapsody2    發表於 20-2-15 13:47

男爵府

Dragonmama2012 發表於 20-2-15 13:12
家長group已經叫苦連天,得一個小朋友都仲好,有啲家庭2,3個小朋友,功課發佈又亂,電腦得一部,但個個都要 ...

加油,現今香港地生三個小朋友,要應付供書教學唔容易,小朋友年紀細好好玩,但長大後應付讀書功課想起便頭痛,慶幸自己生一個小朋友

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

iamcute_lala 發表於 20-2-15 12:08
已經俾人話緊佢哋放假好得閒 日日喺屋企湊仔

見過呢度有jm話老師去拍拖

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

BK Milk勳章

Applepay 發表於 20-2-15 13:08
最衰就係學校網址多完化。已做完一份,老師又話不是這一份。原來要下載另一軟件做。電腦又好像不support, ...

都已經又要返工
又要搶口罩消毒酒精
仲要理埋功課
確實我無能為力

Rhapsody2    發表於 20-2-15 13:47

珍珠宮

199707100304 發表於 20-2-15 13:17
仔仔要去姨姨家湊,姨姨唔會跟功課的。亦冇可能搵私人補習,很貴。停課期間,搵姨姨長時間湊,都用了唔少 ...

呢個時勢,私補老師都未必肯上門了
有錢都搵唔到人

大宅

小朋友每一日中英數常都有功課
又要睇片,又要寫字做作業五花八門。要做作業但係其實課書都未開始教,即家長首先教咗個小朋友課本一次先至可以做作業,真係玩死,而且亦都唔係每個家長都識得教

每一科老師在同一日都會有不同時間放功課上網,交咗功課佢又會隨時回應要改正什麼再交一次。

個系統好多家長根本唔識點樣操作,老師收唔到又會打電話黎追交功課。無論需唔需要返工,家長唔係二十四小時淨係望住個電腦,好容易Miss左。

有兩三個小朋友嘅,仲要check 完一account 到另一個。明白學校同埋老師嘅立場,但係我覺得咁樣網上功課嘅成效其實好低,大家都吃力不討好

子爵府

Jane1983 發表於 20-2-15 13:17
幼稚園又唔同,未必真係需要跟學校。自己同小朋友睇書和寫字,做吓親子嘢都ok。
...

係呀
之前想盡做
但真係頂唔順了
而家自己教

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Etcetc 發表於 20-2-15 13:22
又要睇片,又要寫字做作業五花八門。要做作業但係其實課書都未開始教,即家 ...

係呀,收 msg 都收到手軟,又要整合,又要上網搵,有時指示唔清晰,花了唔少時間去搵......
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

bongbongpatty 發表於 20-2-15 13:19
都已經又要返工
又要搶口罩消毒酒精
仲要理埋功課

又要留意買厠紙。

男爵府

魔怪媽媽 發表於 20-2-15 11:51
老師都係盡佢職責, 佢唔做又會比家長話唔理學生

珍珠宮

現在的麻煩家長真是追功課又罵,不追又罵,做老師真慘!

BBG1    發表於 20-2-15 14:01

男爵府

199707100304 發表於 20-2-15 13:35
係呀,收 msg 都收到手軟,又要整合,又要上網搵,有時指示唔清晰,花了唔少時間去搵......
...

係呀。浪費很多時間在軟件方面。又話不用急,但又打電話來追。

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

咁都叫麻煩老師?

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

而家真係唔知點做才啱 ,唔做又話唔關心,做又話煩到人。 怪得知咁多人有情緒病啦

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我都覺得現在e-learning 啲功課仲難過平時返學嗰啲,又煩,入呢樣入嗰樣。

公爵府

Etcetc 發表於 20-2-15 13:22
又要睇片,又要寫字做作業五花八門。要做作業但係其實課書都未開始教,即家 ...

完全一樣,我仔話呢三課都未教,點識做,我就要坐喺佢隔離教一次先,所以得星期六,日先全天候做返一至五功課,一至五家長要返工。

星期一至五會每日都收到通知有什麼,好不容易把幾個版面cap圖去一張相,晏少少又收到通知有一,二科更新左,好似要家長24小時check電腦咁 視藝,電腦又要睇片,睇完做完要deadline前交,交立體畫,即係又係家長做

我諒解老師要有功課先證明到自己在家有工作,但發佈方法好亂,低小學生自己搞唔掂,變相積左好多功課債。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Dragonmama2012 發表於 20-2-15 13:46
完全一樣,我仔話呢三課都未教,點識做,我就要坐喺佢隔離教一次先,所以得星期六,日先全天候做返一至五 ...

其實中英數跟進度都算,最慘視藝音樂綜合都俾咁多功課..... 真係玩死。

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

chanti 發表於 20-2-15 12:01
公道一點, 好多老師都有家庭的。另外, 呢段時間唔做野又會被人話白出糧
...

x3

大宅

回覆樓主:

我女F5,直頭做功課做到日日發脾氣⋯

每一科老師都話佢地停學大把時間,之後每一科都不斷俾DSE 程度既功課佢地操, deadline 期又短。

條條題目都寫成粒鐘,寫完要whatsapp 交功課⋯最慘遲交又要記欠交,影響升班⋯壓力仲大過返學

我返緊工,d老師仲間唔中打電話黎,問阿女做咩交唔切功課,大佬⋯你估得你一科要操功課咩⋯知唔知文科一條題目要寫幾多野架⋯

首頁
12345...6

尾頁

跳至