興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

用PCCW 300m ,Router 用番舊屋用開1嘅TP Link AC 1750,屋700尺,房WIFI電腦經常繼線,又睇不到片,請問係未router 唔夠強,係未要換router,有冇好介绍?1

男爵府

WongMummy 發表於 20-2-15 13:58
... 屋700尺,房WIFI電腦經常繼線 ...
Location, location, location.

If possible, relocation ur router at center or yr apartment, or close to bedroom's corridor. Also, instead of leaving it on table, see if you could put it in a higher up location.

If still not OK, you'll need a mash router. Brand like Google and Netgear. Cost around 3K but u pay what you get.

Good luck.

"And liftoff, the final liftoff of Atlantis, shoulders of the space shuttle, America will continue the dream."

"Liftoff for the final launch of Endeavor.  'xpending our knowledge, 'xpending our lives in space."

"The final liftoff of Discovery, a tribute to the dedication, hard work and pride of America's space shuttle team."

禁止訪問

大宅

我也是房間效果差,買左個WIFI放大器就OK了,唔介意華為小米一佰元樓下已有。

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我用緊NETGEAR, 亦有EXTENDER係房, 但係廳都成日斷線, 知唔知係NETVIGATOR有問題定我個ROUTER?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oktammy 發表於 20-5-8 12:29
我用緊NETGEAR, 亦有EXTENDER係房, 但係廳都成日斷線, 知唔知係NETVIGATOR有問題定我個ROUTER? ...

如果只係廳收得唔好就唔應該係router 問題.

香港雖然大部份屋都唔大, 但因為多數係石屎/磚 牆, 對無線電訊號做成障礙, 理想既方法就係將wifi router 放左成屋中央或者所有房都可以望到既地方.

對某部份收唔到訊號既地方可以有兩個方法加強wifi 訊號

1. 加wifi extender, 要注意係wifi extender 要放在本身wifi 訊號良好位置才可有效申廷覆蓋, 放在 冇wifi 訊號/ 訊號較弱 的位置係唔會有用.
或者
2. homeplug 加extender. 而家已經有D homeplug 本身已經可以有wifi 功能, 只要將router 其中一條lan 線插入homeplug , 插電, 另一邊homeplug 插電 已經可以 有LAN port 同wifi 可以用. 但home plug 最好係直接插插座, 同時如果家中係用三相電會有機會唔work.

當然都可以用mesh wifi.

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

clpapa 發表於 20-5-10 20:40
如果只係廳收得唔好就唔應該係router 問題.

香港雖然大部份屋都唔大, 但因為多數係石屎/磚 牆, 對無線電 ...

唔該晒,我呢兩日留意到、應該係netvigator既問題。 Thx

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

或者搵個手機軟件 .. 檢查下附近用緊既 wifi channel, 檢查邊一個頻道少人用, 就入router 轉換一下少人用既頻道, 有助上網.

選擇最佳的 Wi-Fi 無線網路頻道,獲得最佳的傳輸速度 2015/02/25
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

珍珠宮

2024年龍年勳章

Alice00 發表於 20-3-30 20:46
我也是房間效果差,買左個WIFI放大器就OK了,唔介意華為小米一佰元樓下已有。 ...

有無型號給我們參考?

首頁

尾頁

跳至