在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我發現如果一個普通錄音檔( mp3), 係手機A播放, 然後喺另一部手機B用google語音輸入(即係當手機 B係個receiver)係唔得,手機B好似識得分邊D係真人聲, 邊啲係錄音嘅聲, 而錄音聲檔, 佢係辨認唔到, 唔可以靠google語音輸入, 直接變成文字檔案
有冇一啲app可以介紹下, 我用android機:
-可以將唔同語言(英文/廣東話/普通話)嘅聲音檔(錄音檔, 唔係即場真人聲), transcribe 成不同文字
- 如果呢個app有啲增值功能, 即係容許我喺會議嗰陣時, 聽到一啲重點, 可以mark time code, 即呢個錄音檔後來轉做文字版時, 可以有記認, 好快refer返係邊一節錄音/邊一段文字, 就更好
有冇一啲IT 達人, 知道邊個apps可以救到我, 感謝!

男爵府

blue02 發表於 20-2-15 15:49
我發現如果一個普通錄音檔( mp3), 係手機A播放, 然後喺另一部手機B用google語音輸入(即係當手機 B係個rece ...

up

男爵府

我發現如果一個普通錄音檔( mp3), 係手機A播放, 然後喺另一部手機B用google語音輸入(即係當手機 B係個rece ...

up

珍珠宮

我搵過,系無

大宅

回覆樓主:

如果要聽返錄音做minutes, 變相用double 時間做。。。我寧願一邊開會,一邊打minutes, 最多用short form, 開會後再執下就交到俾老細

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-16 13:24
我搵過,系無

試用訊飛聽見呢個app ,可以錄音架

珍珠宮

HL7646 發表於 20-3-8 18:04
試用訊飛聽見呢個app ,可以錄音架

可以將錄音變文字嗎

大宅

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

可以, 但要付款, 不過好平. 我個人覺得好值, 慳時間

水晶宮

回覆 blue02 的帖子

我用蘋果手機,你開啟(備忘錄),手按一個咪高峰的符號,直接錄音,便可變文字。這段回覆,我也是用語音變文字回應你的。當你完成後,將成篇文字,用(上載)的符號,便可傳電郵給你自己。節省很多時間。

禁止發言

首頁

尾頁

跳至