懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

有冇媽媽心態上能做到欣喜迎接小生命,並不是諗住捱對頂硬上架,我需要啲同路人教下我正面,我想以好心態接bb.

水晶宮

回覆 CTPIG 的帖子

過來人,大痛真係有一死了之感覺,心態就係頂硬上,因為大痛時候咩心態咩儀態咩掛念都無,當你一分鐘痛一次就好快見到bb

大宅

CTPIG 發表於 20-2-15 18:48
有冇媽媽心態上能做到欣喜迎接小生命,並不是諗住捱對頂硬上架,我需要啲同路人教下我正面,我想以好心態接 ...
生第一胎時, 最痛最無助之時,我諗起我奶奶同阿媽點解佢哋可以生三個,比醫生鬧你咁樣會害咗bb,之後我就專注呼吸,聽足醫生姑娘指示用力屙。當時我老公係同房,但唔係喺床邊陪我生。黎緊生第二胎,我老公唔喺香港,都要敢字喺心口。

大宅

今日係威爾斯生左喇
產前、產房、產後所有姑娘都好好人,講好多鼓勵你嘅說話,雖然老公無得陪,但產房所有姑娘都無時無刻照顧住我,大家加油呀!

別墅

我今天係屯門醫院生咗 第一胎41周了 要入產房催生 姑娘都講好多鼓勵既説話 係痛既但當時已經冇得選擇 我焗到透唔到氣唔比除口罩 但現階段個個都係咁架 sis要加油丫 只係做媽媽既必經過程

別墅

lokchan79 發表於 20-2-15 21:01
今日係威爾斯生左喇
產前、產房、產後所有姑娘都好好人,講好多鼓勵你嘅說話,雖然老公無得陪,但產 ...

聽到你感講個心都定d !!
我預產期係4月頭呀~
希望到時會順利啦:)

別墅

lokchan79 發表於 20-2-15 21:01
今日係威爾斯生左喇
產前、產房、產後所有姑娘都好好人,講好多鼓勵你嘅說話,雖然老公無得陪,但產 ...

我三月初都在威爾斯,我都驚冇人自己一個,你咁講我定了一點,謝謝分享

大宅

wenbwen 發表於 20-2-23 21:29
聽到你感講個心都定d !!
我預產期係4月頭呀~
希望到時會順利啦:)

落到產房姑娘會問你想唔想打俾老公,佢會借電話比我地,到生完佢地第一時間都比電話我打俾老公
我果日產房總共有七位姑娘,生完比我即刻抱bb,見我抖左一陣就比水我飲,佢地一直陪住我到產後病房姑娘落嚟接我,產後病房姑娘又係勁好人,夜晚見阿b喊會主動幫我湊走佢,等我可以休息兩至三小時,姑娘和嬸嬸會每一至兩小時埋黎望下我,睇吓有無野幫我
之前果兩胎都係威爾斯生,但今次係最窩心最舒服❤️❤️
大家要順利加油(emoji)(emoji)

大宅

lokchan79 發表於 20-2-24 10:48
落到產房姑娘會問你想唔想打俾老公,佢會借電話比我地,到生完佢地第一時間都比電話我打俾老公
我 ...

仲有因為我朝早8點入院,產前姑娘驚我未食早餐,即刻搵奶搵餅乾比我❤️(emoji)

大宅

我 ...

睇下你咁講 都放心好多
黎緊4月中係威爾斯生
預左要一個人面對 無得陪產

大宅

我 ...

聽你咁講我都安慰啲想請教下,因為第一胎生個陣,要自己執拾行李交比老公,生完就轉房,咁而家得自己一個,啲行李點算?

大宅

IDS 發表於 20-2-25 15:27
聽你咁講我都安慰啲想請教下,因為第一胎生個陣,要自己執拾行李交比老公,生完就轉房,咁而家 ...

如果老公會係產房門口等,行李可以等佢交比姑娘,就算老公唔等,生完上產後病房會有嬸嬸拎行李比自己,不過要等一陣,我果日12:30上到病房,行李1:15送到,未送到之前,姑娘會問洗唔洗借電話比你通知家人(emoji)(emoji)
但其實係產房生完,姑娘都即刻會借電話比你通知家人❤️❤️

複式洋房

岩岩瑪麗生完,姑娘好好。雖然無得陪產 但姑娘會幫你打氣。當你陣痛梗 無咁痛既時候 會問你飲唔飲水。加油呀

複式洋房

Ting8 發表於 20-2-26 02:38
岩岩瑪麗生完,姑娘好好。雖然無得陪產 但姑娘會幫你打氣。當你陣痛梗 無咁痛既時候 會問你飲唔飲水。加油 ...

可唔可以講多啲?我都就係瑪麗生。係咪一入院老公就要走?定可以係房外等?行李嗰啲點搞?

洋房

回覆 Ting8 的帖子

我嚟緊都係瑪麗生想知多少少

子爵府

回覆樓主:

我生2胎都冇老公陪產,好彩好快生完,過程順利,希望你都係,加油!

複式洋房

heidbeksjekek 發表於 20-2-26 11:57
可唔可以講多啲?我都就係瑪麗生。係咪一入院老公就要走?定可以係房外等?行李嗰啲點搞?
...

佢搞掂入院手續就會比姑娘趕走,姑娘就會幫你駁胎心機,大概半個鐘 就會比床位你,咁你可以訓下 un波 自己活動,但出病房就一定要戴口罩。到你3分鐘痛一次或者穿水 就叫姑娘,姑娘會幫你check開到幾多度,我個時得2度,佢就比個膠袋叫我返床位執網褲 床墊 m巾 bb尿片過產房,記得拎埋自己個水壺,係產房 姑娘見你有水壺 會定時定候比你飲,至於其他物品 就放返入走佬袋 佢地會幫你keep住,到你生完 會送返上產後房比你。個人建議,係產前房 唔好將d野整得太亂,因為會痛到唔想執。過產房前會叫你打比老公屋企人,之後就要你熄機。過到產房 就聽醫生姑娘話,有笑氣提供 唔洗戴住口罩生。

複式洋房

Ting8 發表於 20-2-26 13:20
佢搞掂入院手續就會比姑娘趕走,姑娘就會幫你駁胎心機,大概半個鐘 就會比床位你,咁你可以訓下 un波 自己 ...

多謝多謝!你有冇打無痛?聽聞笑氣幫助唔大?

複式洋房

melaine418 發表於 20-2-26 12:25
回覆 Ting8 的帖子

我嚟緊都係瑪麗生想知多少少

上到產後房 bb會跟你,屋企人無得探病,要拎野比你可以交比樓下保安,派飯既時候會一次過拎比你,記得叫屋企人買定乾糧,因為生完真係會好餓。姑娘好好人 會關心下你餵奶餵成點 換片又點。但因為我bb血色素偏低 比姑娘推佐上8樓訓箱,就係因為咁 我老公就可以探bb。之後第二日 姑娘會問你想今日出院定訓多晚,我就話出院,但bb就未出得院,每日3-8點可以去醫院探bb。我都係訓佐3佐2夜就出佐院,大概就係咁。祝生產順利 加油

複式洋房

heidbeksjekek 發表於 20-2-26 13:23
多謝多謝!你有冇打無痛?聽聞笑氣幫助唔大?

我凌晨生 無得打無痛。笑氣愈聞會會愈暈,我生生下 合埋佐對眼,比姑娘喝住 叫我唔好訓一開始真係有用 之後真係無 好睇個刻自己頂唔頂得住

首頁

尾頁

跳至