自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

icecream126 發表於 20-2-15 23:23
樓上漏水問題遲遲未解決,到底有咩部門,方法幫到手,已經4個月,check咗係樓上問題,佢地又唔俾房署入屋整 ...

同你一樣,住左十幾年,每隔2,3年就漏一次,試過咁啱滴落個電掣到,成屋跳晒fuse.
今年又滲水滲到個天花霉晒,房署話過年佢地洗地先會咁,過一排就無。

但滲到我個天花成日跌灰。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

藍尾巴 發表於 20-2-16 05:03
係咪因為租,佢唔合法改裝,如果比房署入屋要還原。照計佢租,房署全包,整野都唔洗佢比錢
...

聽講佢自己改過就要自己俾錢整~

大宅

patpat234 發表於 20-2-16 03:00
同你一樣,住左十幾年,每隔2,3年就漏一次,試過咁啱滴落個電掣到,成屋跳晒fuse.
今年又滲水滲到個天花霉 ...

洗地應該唔會甘呱……初初房署嚟睇都話冇問題,後來敲一敲成舊石屎裂……佢地先開始跟……其實早幾年都整過又係敲下成舊石屎跌落嚟,不過原來佢上次求其幫我補返就算搞到宜家漏水範圍大咗好多,廁所,廳,房都有,其實真係好危險、要小心d~

侯爵府

icecream126 發表於 20-2-16 11:20
洗地應該唔會甘呱……初初房署嚟睇都話冇問題,後來敲一敲成舊石屎裂……佢地先開始跟……其實早幾年都整 ...

同步搵區議員,及房署,日日/隔日去。

大宅

牛年勳章

樓上漏水問題遲遲未解決,到底有咩部門,方法幫到手,已經4個月,check咗係樓上問題,佢地又唔俾房署入屋整 ...

可以揾區議員幫手

琥珀宮

搵區議員啦

禁止訪問

我的育兒心得勳章

禁止訪問

我的育兒心得勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我今朝啱啱先幫樓下整返個U型管,破財了
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我住居屋, 樓上果家人死都唔肯開門, 我估佢改動過啲野所以死都唔肯比人入屋, 由上年開始, 天花同喉都有漏水, 由一處變到而家3-4處
之前已經有政府人員黎睇, 都冇用

寶石宮

回覆樓主:

我住居屋, 樓上果家人死都唔肯開門, 我估佢改動過啲野所以死都唔肯比人入屋, 由上年開始, 天花同喉都有漏水, 由一處變到而家3-4處
之前已經有政府人員黎睇, 都冇用

大宅

TMC3012 發表於 20-2-16 11:53
我住居屋, 樓上果家人死都唔肯開門, 我估佢改動過啲野所以死都唔肯比人入屋, 由上年開始, 天花同喉都有 ...

範圍會越嚟越大

寶石宮

icecream126 發表於 20-2-16 12:19
範圍會越嚟越大

係, 仲未計佢間唔中掠衫/地布出街, 滴水

大宅

TMC3012 發表於 20-2-16 14:31
係, 仲未計佢間唔中掠衫/地布出街, 滴水

我樓上都係甘,掠衫床單不停滴……。唔知點解可以甘自私,面皮又夠厚……

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

icecream126 發表於 20-2-16 00:16
佢地應該係知有問題唔肯整,因為房署之前都搞咗好內先入到屋試水,初初話整,結果甘內都唔整,最後佢地就 ...
出律師信,加埋日日拍門。佢唔想屋企人驚,但佢嚇驚你屋企人,好過份喎。

伯爵府

icecream126 發表於 20-2-15 23:34
好自私 自己屋企人同自己條命就係命?人地咩都唔係?租都可以甘ga咩?我地樓上同房署講裝修過唔想整,就係 ...

去屋宇處投訴懷疑佢裝修唔合規引致滲漏。

子爵府

虎到金來勳章

我都試過樓上係廳倒水洗地, 滲晒落黎, 我同房署講盡快處理, 如果係咁滴水, 我屋企人跣親整倒我一地會投訴。

大宅

ilovebb2019 發表於 20-2-17 12:50
去屋宇處投訴懷疑佢裝修唔合規引致滲漏。

宜家係非常時期,個個部門都減工作時間,又唔接受email申請,要慢慢打電話啦,已約咗煤氣公司嚟評估如果真係跌落落煤氣候既風險。今早再打俾房屋署佢地話扣分不是佢地自己話扣就扣,要俾再高層評估的(即不自己村主任可以扣),請問有人知道這是事實嗎?又話已經寫咗信俾高層,因為前前後後都好內……12月deadline 俾佢地整,上星期五又話係deadline.我要繼續努力打電話了……

大宅

傻蛋蛋 發表於 20-2-17 13:30
我都試過樓上係廳倒水洗地, 滲晒落黎, 我同房署講盡快處理, 如果係咁滴水, 我屋企人跣親整倒我一地會投訴。 ...

最後有結果嗎?

首頁

尾頁

跳至