想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

慎長1/2診所檢到有左8/2朝早個下腹突然好痛(痛到暈咁濟)同小小出血
Call左白車入醫院
但check左成日咩都照唔到,keep住左面痛為主
驚宮外孕
第2日要求出院去私家,抽血等報告
HCG都跌得好勁,醫生話流產左,但左面卵巢照到有個影,唔知咩黎
比左3個選擇我
1)再觀察下,等再抽血覆診
2)食藥排清(醫生唔建議,因為唔知得返1.x cm未排出)
3)做刮宮
因為我怕再入院,所以我簡左一星期後返我覆診

由8號到今日16號都一星期,無流血,去廁所後有少少啡
但我一日裡面可能會有10次8次下腹會痛
唔係好痛,但會扯一扯,當10次入面,有5次左面痛,3次右面痛,2次中間痛咁
會唔會係未排清?還是正常?我要唔要去睇中醫汁生化湯再排清?因為要等到星期三覆診,好擔心
可以有人share 下嘛?謝謝

大宅

回覆樓主:

流產後,醫生會keep住覆診,要照到入面清哂,唔清就安排之後既事。

最安全係醫生話清哂先,先去睇中醫。

就算清哂都有d唔舒服,唔知係 心理作用 定乜,但如果連止痛藥都唔得,就要睇返 醫生,檢查下安心d.

直到下次黎M, 頭1-2次都會 比較 唔舒服,所以 醫生會意見如果想再安排懷孕,要休養3個月,得子宮休息。

複式洋房

回覆 erikaka 的帖子

謝謝你既建議我果種痛未去到要食止痛藥
會間唔時扯一扯,之後隻腳又會酸一酸咁
(好似好誇張咁)
今次簡直身心受損 🥺

大宅

sophie91531 發表於 20-2-16 01:03
慎長1/2診所檢到有左8/2朝早個下腹突然好痛(痛到暈咁濟)同小小出血
Call左白車入醫院
但check左成日咩都 ...
你好似成個過程流血唔多?我試過7-8週小產,係會流好多鮮血,比正常m多,個胎一排出咗就冇曬痛嘅感覺。建議你早少少去婦科check吓,中醫就等之後再睇嚟調理。

複式洋房

回覆 麻辣媽咪 的帖子

我入院當日流濕晒成塊護墊之後每次去廁所都會有血塊
其間都無試過成塊m巾滿
(似黎m咁,多少少)
我到今日左面都仲有痛,扯下扯下咁
上次私家照到左面卵巢有陰影
宜家好驚,個痛唔知關唔關事

大宅

sophie91531 發表於 20-2-16 14:59
回覆 麻辣媽咪 的帖子

我入院當日流濕晒成塊護墊之後每次去廁所都會有血塊
正常嚟講流產咗就唔會痛,血會再流多一星期左右。有冇見到胎組織排出?

複式洋房

回覆 麻辣媽咪 的帖子

這麼我是不正常嘛血都流哂啦,現在只有少少啡色
其實由頭到尾都無見過有一舊組織
或者連埋d血流出黎,我都分不清😅
點解我還會痛...好膽心

大宅

sophie91531 發表於 20-2-16 21:20
回覆 麻辣媽咪 的帖子

這麼我是不正常嘛血都流哂啦,現在只有少少啡色
咁真係一定要再照清楚,唔好太擔心,醫生會有經驗幫你

複式洋房

回覆 麻辣媽咪 的帖子

多謝你我會耐心等待
星期二返公立醫院覆診
星期三去私家再抽血等報告
🙏🏻🙏🏻🙏🏻希望排清哂
同埋唔好再痛

大宅

sophie91531 發表於 20-2-16 23:12
回覆 麻辣媽咪 的帖子

多謝你我會耐心等待
三年前我喺屋企流產係流好多血,重要屙左四五次喺廁所度,m巾換左好多條。小產前有生仔果種痛,因為生過一胎,之後冇再痛,因為流咁多血同驚排唔清入左公立醫院三日,照左超聲波,驗左hcg,出院後搵中醫調理身體。你仲痛就應該未排清或者有婦女病,交比醫生處理,如果未排就要刮,點都好,做完晒所有野一定要調理下,對女人黎講係大傷嚟架。祝你早日好孕!

大宅

請問樓主有無問醫生係咩原因? 因為我藥流後一星期,無乜血,子宮收縮有痛

複式洋房

回覆 Happyangelqq 的帖子

之後有去過私家睇,但醫生就話個陰影位無左啦最後都係無人解答我點解會痛

首頁

尾頁

跳至