夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

一個家庭主婦,咩都無。有兩個小朋友一個8歲,一個6歲。
小朋友出世後就已經同男方不同房已經8年了。第二個小朋友出世後性生活係可以屈指可數。近幾年係無。
完全唔想俾佢掂。結婚後對男方就好似湊小朋友咁,覺得男方結婚前吹水叻到一個程度……都努力過幾年,一開始有吵架,近幾年,吵都懶得吵,覺得講都無意思。因為小朋友一直拖。今年細女準備小一了。覺得真係到時候了。過年前好認真提出離婚。男方又要生又要死,知道我唔忍心唔理小朋友。跟住又穩社工。我都好清晰向社工表達咗我離婚決心。當社工問「你覺得佢有咩唔好?」我話「宜家有咩好,有咩唔好,都已經唔緊要了,都唔關我事。我只係想好好安排小朋友將來點。」
跟住男方都係唔肯簽字話「俾兩年時間,如果兩年後,我決定無改變就簽」
我知道佢都係係度拖,好似之前咁(以前好早提出過離婚,次次都係話俾個機會大家試多次),拖下拖下。
唔通兩個成人離婚,就唔可以好好安排小朋友未來,大家都係負責翻自己責任。離婚就一定要唔要小朋友(男方覺得)。
我唔會係小朋友面前吵,我不停將對小朋友傷害降到最低,俾佢地明白,爸爸媽媽分開,唔代表唔愛佢地
我亦講咗唔會爭小朋友撫養權,因為我經濟環境咩都無男方好
男方就係唔肯簽
上網查咗好多單方面申請離婚程序,好迷茫……香港得我自己一個係度,好多時支撐到好攰……

男爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 01:56
小朋友出世後就已經同男方不同房已經8年了。第二個 ...

一個家庭主婦離婚決定不易

男爵府

支持妳...........
克盡已能.參予義工.盡展所能!

洋房

回覆 bleeblee 的帖子

係,終於下定決心,等疫情好點,就去遞交。唔想小朋友見住吖媽對吖爸完全無愛,因為佢地,而繼續唔開心咁留係度,都想俾小朋友知道,勇敢去做自己認為正確的事

子爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 15:41

係,終於下定決心,等疫情好點,就去遞交。唔想小朋友見住吖媽對吖爸完全無愛,因為 ...

但係小朋友會唔會以為你不要佢哋?佢哋留喺度會唔會更加唔開心?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 15:41

係,終於下定決心,等疫情好點,就去遞交。唔想小朋友見住吖媽對吖爸完全無愛,因為 ...

加油…好多JM會支持妳ga!

大宅

回覆樓主:

睇你所講,你對佢無愛了,但佢唔肯離婚係因為愛妳??定純粹為了小朋友?

翡翠宮

回覆樓主:

勇敢!! 亦睇得出你深思熟慮過。good luck!

男爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 01:56
小朋友出世後就已經同男方不同房已經8年了。第二個 ...

其實離婚主因係乜?

子爵府

畀面勳章

咁第一步你打算點做?搬走?

洋房

Rilakkuma312 發表於 20-2-16 15:48
但係小朋友會唔會以為你不要佢哋?佢哋留喺度會唔會更加唔開心?
無,我同小朋友傾過計,我亦問過小朋友想同邊個一齊生活,當然佢地,係選擇我,但係我都有解釋,媽咪宜家未有能力照顧好你地,如果你地掛住我,可以穩我,打電話俾我,或者等我穩定之後或者可以再繼續一齊生活

洋房

clybaby 發表於 20-2-16 16:36
睇你所講,你對佢無愛了,但佢唔肯離婚係因為愛妳??定純粹為了小朋友?
...
佢話佢仲愛,話無咗我等於頭家散咗
知道我緊張小朋友,每次都用小朋友間接要挾我講「你離婚就係唔要佢地」「你執野走啦,走咗以後,呢度所有野你都唔使理」

洋房

bleeblee 發表於 20-2-16 18:00
其實離婚主因係乜?
沒有感情了,結婚前,對方俾你感覺係獨立自主,又自己在外國生活過……點知結婚一齊之後,發現,其實係吹水叻。碗碟食完拍拍屁股走,連綁個鞋帶都唔熟點綁,由細到大俾人服侍慣,我係佢屋企就係一個傭人,以前同兩個老人家一齊住,我就係服侍大家。一屋6人屋企所有一切都係我整。一開始我都有講過問題,好兩日之後又變回原來……最後到宜家已經難得講

洋房

jeremylui83 發表於 20-2-16 18:32
咁第一步你打算點做?搬走?
我宜家想緊,點樣同兩個老人家講。我媽佢地已經大概知道。但係小朋友爺爺嫲嫲未知。係申請咗先還是講咗先?還是等小朋友上咗小學先安排好先,但係發覺原來小朋友野係永遠安排唔完,所以都幾迷茫

男爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 18:50
沒有感情了,結婚前,對方俾你感覺係獨立自主,又自己在外國生活過……點知結婚一齊之後,發現,其實係吹水 ...

你有經濟能力嗎?

子爵府

畀面勳章

如果係我就安排好晒啲野,先同佢兩老講。。
至於小朋友,一定要兩個一齊安排的,因為小朋友不是跟你生活

洋房

bleeblee 發表於 20-2-16 19:16
你有經濟能力嗎?
沒有,做咗9年家庭主婦

洋房

jeremylui83 發表於 20-2-16 19:24
如果係我就安排好晒啲野,先同佢兩老講。。
至於小朋友,一定要兩個一齊安排的,因為小朋友不是跟你生活 ...
問題係宜家對方唔肯傾將來點安排小朋友生活,只係一句“「你離開咗,呢個屋企所有野都唔好理」

子爵府

畀面勳章

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 19:48
問題係宜家對方唔肯傾將來點安排小朋友生活,只係一句“「你離開咗,呢個屋企所有野都唔好理」
...
先分居,兩年後再講。。現階段應該俾双方分開冷靜一下,大家都企硬,只會苦了小朋友

子爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 19:48
...

有無諗過, 當你離開左, 佢完全唔理仔女甚至對佢地做出乜事果陣, 你會如何處理?

首頁

尾頁

跳至