自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

聽一个財經佬話,其實只要一早限制大家,或者好似日本人甘,每人只買七个,足夠一星期用,下星期再買,甘就跟本一D都唔缺貨。都係,就係有人亂搶,囤積,抬高價先導致失衡,出尖沙咀,旺角一轉,而家藥房,時裝店門都賣緊幾百元一盒,係到封塵!佢話今次疫情可見香港人自私

珍珠宮

superkingdom 發表於 20-2-16 10:28
聽一个財經佬話,其實只要一早限制大家,或者好似日本人甘,每人只買七个,足夠一星期用,下星期再買,甘就 ...

認同

伯爵府

其實市面有貨,莎莎卓悅都幾乎日日返貨,只係原價嘅太少,其他又太貴,只要唔買炒價,就會跌。

象牙宮

superkingdom 發表於 20-2-16 10:28
聽一个財經佬話,其實只要一早限制大家,或者好似日本人甘,每人只買七个,足夠一星期用,下星期再買,甘就 ...

korea 5pcs/100

japan 30pcs/29x

indo 50pcs /29x

india 100pcs/49x (好簿) 能防水? 布口罩。

克羅地亞 ?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

返工需要 @10-20 都要買。

我的合理價 @5
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

認同。只要分配得好啲,就唔會好似依家咁。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港人自私

大宅

wcpcelia 發表於 20-2-16 15:00
香港人自私

政府有公權力,唔做嘢,責任在政府,你可以參考澳門,星加坡,台灣,都係又政府宣佈,基本民生需要,佢話自由經濟不干擾,仲帶頭去搶口罩,但係買了又不屬於市民,即人同市民一齊搶,至人心惶惶,最大問題和責任一定在政府

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Luffy007 發表於 20-2-16 15:13
政府有公權力,唔做嘢,責任在政府,你可以參考澳門,星加坡,台灣,都係又政府宣佈,基本民生需要,佢話 ...

參考邊條法律??
總有離別的時候

男爵府

依家賣緊既口罩
有幾多成本價係貴?
成本貴既貨 藥房會拎咁多貨去賣?
要入咁多貨為左坐艇????

成條街都賣緊幾百蚊盒
你估商家賺幾多錢一盒
無錢賺既生意
你做唔做

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

政府有公權力,唔做嘢,責任在政府,你可以參考澳門,星加坡,台灣,都係又政府宣佈,基本民生需要,佢話 ...

個人覺得政府係反應慢...亦覺得特首+三司都唔好...
但參考澳門,星加坡<----?
話人地好之前, 睇番自己先...人地巿民+政府都相對齊心...(澳門仲要有埋23條, 香港行嗎???)

政府做咩都會比人反對...反對之餘, 仲要一堆人自打嘴巴: 叫政府去封關, 但日日都有香港人出發去外遊。

男爵府

人地要賺錢,每人限買7個又點賺
唔好睇台灣好似好好,人地每星期得兩個,仲要分唔知咩卡既單雙數去指定地方買,好多人根本係買唔到,返工既更加冇時間去排隊
除非香港自己有生產線,仲要諗點分配比全港人,要返工既又點攞。
有啲香港人咩都唔滿意,最好唔駛錢送埋去屋企,再送埋錢先會滿意

大宅

wcpcelia 發表於 20-2-16 15:31
但參考澳門,星加坡

雲母殿

壞蛋獎門人 發表於 20-2-16 15:41
人地要賺錢,每人限買7個又點賺
唔好睇台灣好似好好,人地每星期得兩個,仲要分唔知咩卡既單雙數去 ...

無錯...樣樣都話反對, 但又完全比唔到D可行合理+有建設性的提議。
只會睇人地國家/地區的好...完全唔全面客觀...

仲要自己根本都唔自律!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

wcpcelia 發表於 20-2-16 15:31
但參考澳門,星加坡

佢地的封關只限於大陸人,不是自己呀,幾多人依家還去日本玩呀

大宅

看看其他人的回應,想想為什麼你只覺是政府官員的壞呢? 人心不足蛇吞像,你睇下盾牌點樣賣貨,香港政府如何干預呢?, 林鄭有膽硬做,都冇市民支持啦, 你支持咩?

水晶宮

係囉!平時就要自由,呢個時候就要共產

水晶宮

nicezoe 發表於 20-2-16 16:01

看看其他人的回應,想想為什麼你只覺是政府官員的壞呢? 人 ...

反對派就算林鄭派錢都有野鬧啦

珍珠宮

回覆樓主:

香港人出名自私自利,全世界都知!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至