在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

我而家24周,同老公商討日後BB日後出世照顧的安排,本身我哋兩個都係在職人士,家庭收入即使我唔做野都唔會有問題,而且我哋已BB準備左一筆積儲。由於我哋冇長老幫手,所以唔放心只有工人同BB在家;同時,我有考慮在家附近搵保母,每日返放工接送BB,但冇相熟保母介紹,老公又唔放心小朋友放係陌生人度。而老公最想我做ftm,問題來啦,我好掙扎做唔做ftm好,原因我既職業係做行政工作,好難會搵到part time,如果唔做兩三年野,將來好怕好難出返來搵工,我唔想自己冇收入,好似個廢人咁,因為我係需要透過有收入來肯定自己既人,請問有冇相關既媽媽可以分享下自己既經驗呀?謝謝。

洋房

貓仔小花 發表於 20-2-16 10:32
我而家24周,同老公商討日後BB日後出世照顧的安排,本身我哋兩個都係在職人士,家庭收入即使我唔做野都唔會 ...

你情況已經好好了,起碼無做嘢經濟都唔會有問題。或者到bb出左世,你就唔會咁霖呢?而係想每分每秒都同bb一齊

別墅

2020勳章

chorling 發表於 20-2-17 19:07
你情況已經好好了,起碼無做嘢經濟都唔會有問題。或者到bb出左世,你就唔會咁霖呢?而係想每分每秒都同bb ...

其實都真係好掙扎,今日再諗下,BB係我肚入面同我一齊生活十個月先出來,作為媽媽,又好想見證佢既所有第一次唔知點做好

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

我而家24周,同老公商討日後BB日後出世照顧的安排,本身我哋兩個都係在職人士,家庭收入即使我唔做野都唔會 ...

呢個時勢, 兩個人有工返好d.

同埋睇定d, 睇下你同你老公係咪鍾意湊bb 先, 要湊得耐至show 到大家既真性情出黎. 如果你老公係大爺咁款, 叫佢湊一陣或者拎錢買野時黑面, 你返工好過.

同時你都要認清一點, 女人冇收入, 要湊仔唔一定係廢人.

大宅

2020勳章

其實係睇你個人性格,我本身都喜歡小朋友,都希望見證小朋友嘅成長,經濟亦唔係問題,但自問性格上做唔到FTM,所以要睇係本身係咩性格嘅人

男爵府

2020勳章

自己湊最好

大宅

2020勳章

bosch 發表於 20-2-19 00:11
呢個時勢, 兩個人有工返好d.

同埋睇定d, 睇下你同你老公係咪鍾意湊bb 先, 要湊得耐至show 到大家既真性情 ...
係,佢咁講,會令好多full time媽媽難受。

男爵府

我曾經係在職媽媽,可能我係比較心軟嘅人,每朝返工都見住個女喊要媽媽真係好心up,返工做嘢又成日諗住個女,阿女試過兩次入院我又要攞大假陪住佢,呢下真係覺得自己兩頭唔到岸,工又做唔好、女又湊唔好。

後來細b出世我正式做ftm,當然我有一個好老公支持,老公放假都會幫湊b,又唔會下下同我講錢,佢唔會否定我的付出。

開初做ftm係唔開心,日日24hrs工作咁,ftm冇休息時間冇食飯時間連屙屎時間都冇,好辛苦,辛苦過返工好多,但係習慣左,家務湊b上咗手就開始enjoy做ftm,每日兩個小朋友媽媽媽媽咁叫你,係好冧嘅,當然都有好勞氣嘅時候,不過我覺得值得嘅!

男爵府

2020勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
咁老公做full time 爸爸又得唔得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊