自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

見好多
坐一程車,半小時,明明個小朋友自己好好地坐喺度,個祖父/母都可以不停哦住,唔好郁,坐好d呀,整到人呀,要乖呀(個細路根本無郁過)
食餐飯,明明好好地各自食,都係要不停提住慢慢食,無人同你爭,唔駛急,呢樣有益果樣有益(一餐飯有咩係無益?)

細個就忍,大左就唔忍啦
好老實,唔係人人都鐘意呢種溝通方式。如果同小朋友講「佢都係為你好」,只會令佢覺得無人理過佢感受,更加惡性循環

伯爵府

我都覺得唔同年齡都要有互相尊重嘅相處方式
一日到黑唔停咀 你叫人點忍
點解你有權唔停咀 我唔可以表達我嘅不滿?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

回覆樓主:

我仔對爺爺嫲嫲公公都係好,係對婆婆相對差啲,如果約飲茶食飯公公唔去佢未必肯去,態度就係應付式,未敢表現唔耐煩。人夾人緣,有時老人家太囉唆都會令小朋友唔想太接近。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

自問如果太煩真係自己都頂唔順,何況係十幾歲既後生仔

珍珠宮

tingtingalex 發表於 20-2-16 13:26
呢樣我唔知,得仔歲半跟嫲嫲爺爺住過3日
唔係一齊住。
唔會呢3日就教我仔憎婆婆。

水晶宮

樓主都講咗,原因係煩,乜都問一餐,仲要一齊住無得避。

老人家煩起來,長氣起來,加上敦起長輩款,聲大大,都好難頂的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

forgive?forget? 發表於 20-2-16 14:00
點解你有權唔停咀 我唔可 ...

Yes yes我就係咁意思
正如討論子女溝通方式,子女開始大,大家會話放手啦,俾空間大家啦
上一輩嘅人,無呢d認知,關心嘅方式就係哦、鬧
我地思想成熟,唔鐘意會忍、會算,會記住父母當年嘅好。但細一輩得十幾歲,唔識咁多人情冷暖,亦同祖父母隔左一輩無咁深感情,反叛期有咩野就show晒出黎(對家人反應當然最直接)
所以我認為,要理解返青少年感受,同佢地傾傾點應對(係傾一個互相可行方案,而唔係迫佢接受)

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有,識人去外國讀書,同亞婆完全火星撞地球,最後要搬走 去另一個埠同朋友夾份住,都係13~14歲,不過係女仔

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

青少年接受唔到太煩,太長氣嘅教導

象牙宮

回覆樓主:

我仔,因為我媽係港女,仲好麻煩,所以2個無野講,以前我爸爸在生就好d! 反而阿嫲湊大,又無咩野,阿嫲仲高要求仲惡!

翡翠宮

回覆樓主:

我身邊有個case係,孫女一出世就亞婆湊,週末先返屋企住兩晚,到佢讀K2左右晚晚返亞媽度瞓,之後就開始對亞婆好差,又話亞婆衰話佢唔好,有時玩得癲就係咁踢亞婆仲打佢,最正係個媽,見個女咁對婆婆仲要話一定係婆婆做過d咩所以佢個女咁對婆婆。。。。。唔知點做人亞媽!

子爵府

所以咪婆媳問題,婆孫都有呢個問題

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

forgive?forget? 發表於 20-2-16 14:00
點解你有權唔停咀 我唔可 ...

煩真係死症,唔好話青春期後生仔,我幾廿歲都頂唔順。
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

回覆樓主:

試下同子女解釋,婆婆嘅煩係出自關心,有不滿唔出聲就算,唔好頂撞唔好黑面,聽到人地鬧你媽咪都唔會好受。

珍珠宮

如果你有上BK 都知,家有青春期少年,一般都反叛,父母都難處理,何況是同婆婆住。

加上近年香港事件,在家多咗,可能磨擦多咗,婆婆亦可能關心多咗,代溝都係問題。

最緊要你要知道是甚麼問題,我朋友個囡同父母同住,又係13歲,近年成日外出,沒有合理解釋給父母,佢哋關係都差咗好多。

可以的話多關心個仔,是否學校,中學適應方面,交友方面有沒有問題而出現情緖。

或是單純只是婆婆方面。不過男仔一般都比較怕煩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個仔14歲...同嫲嫲一齊住... 嫲嫲有腦退化, 隨時發脾氣鬧人, 有時仲會講粗口鬧我仔... 我仔忟到C ... 直情話唔認佢做呀嫲... 不過過左啖氣, 佢都明白嫲嫲有病, 係控制唔到... 我地都成日提住仔, 嫲嫲好錫你的... 有時無人睇嫲嫲, 仔都要幫手睇佢.... 仔都睇到我同爸爸點照顧嫲嫲, 佢都會學習到... 不過係高小階段, 隔日兩個就嘈.. 仔當時細唔太明白... 依家總算過左最難捱的階段

琥珀宮

畀面勳章

tingtingalex 發表於 20-2-16 13:17
係一起住

一齊住磨擦大,叫婆婆唔好煩個孫太多會好d, 阿仔反叛期講唔聽架

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

tingtingalex 發表於 20-2-16 13:07
我唔明我仔點解咁憎啊婆
雖然唔係啊婆湊大.....
我仔同佢關係好差,差到罵啊婆

通常,小朋友係學大人。

你地有有親人,家人,會時時「背後」或係婆婆「面前」鬧婆婆「煩」、「長氣」?比佢聽到?

咁就可以解釋到點解佢會咁了。

首頁

尾頁

跳至