烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

近排疫情關係少出街,成日係屋企同女女整麵包/蛋糕。我一直都係用手搓麵團,攪拌等,但效果麻麻,又很麻煩,想買部廚師機。呢三個牌子都睇過,請問大家有無用緊邊款呢?
雖然3款價錢差異都好大,但我情願買部可得心應手的,不用太專業,普通家用的。有無介紹呢?謝謝!

複式洋房

Yo-yo122 發表於 20-2-16 17:17
近排疫情關係少出街,成日係屋企同女女整麵包/蛋糕。我一直都係用手搓麵團,攪拌等,但效果麻麻,又很麻煩 ...

我部Kenwood Chef KM001用咗十幾年 次次搓麵包就出動佢。嗰陣時我老師兩部Kenwood當年都用咗二十年 。我有個師姐佢用開kitchen aid 升降式嗰啲 因為佢喜歡kitchen aid設計 但佢就話成日整麵包就唔好買呢個牌子普通嗰啲尤其係artisan 因為打大麵糰就睇到部機搖、唔穩。師姐都有講由於佢嗰部比較大 所以整蛋糕份量少 就打唔到。我最後用kenwood因為係當年媽咪送俾我的。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

近排疫情關係少出街,成日係屋企同女女整麵包/蛋糕。我一直都係用手搓麵團,攪拌等,但效果麻麻,又很麻煩 ...

我買部廚師機時睇過呢三個牌子,最平係ka, 有次減價幾乎買咗,好彩冇,因為睇多次評論都係話唔穩定,唔夠馬力,做麵包或大量麵糰的話要買高階/貴嘅ka型號,價錢其實同Kenwood或Bosch唔差幾多。

我目標係整麵包同一次過打麵糰整幾打曲奇,所以揾馬力最少有500watt嘅機,當時有個退咗休嘅專業廚藝師傅叫我買Kenwood, 佢果部用咗十年以上,夠力夠穩,可惜我住呢度Kenwood難買,亦難保養,價錢貴好多,最後我買咗Bosch (唔同香港賣嘅版本), 用咗4年,恨買得遲,不過我當時等減價,一等就兩年有多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

睇下你自己在唔在乎廚師機嘅顏值

我當年係買Bosch貴價廚師機,雖然係好用但同我個廚房唔太襯,所以每次我用起上黎都麻麻地開心

成日都會想買其他牌子/款,買自己鐘意嘅顏色,但無理由未壞就買新

我部Bosch都起碼有4、5年

複式洋房

我最近都睇緊呢兩隻牌子,對比過後發現Kenwood打麵糰果時會好震同大聲,bosch就好似冇咩負評。所以最後考慮緊bosch既MUM9Y35S12,唔知有冇其他人用過,想問下有冇咩缺點?唔該哂

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

王國教室勳章

我會先揀kitchen aid
第二係Bosch
Kenwood試過有問題但CS又冇跟,感覺品質麻麻,另外兩個售後服務好好

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我早前買咗個 Bosch,千幾!夠個女過癮下整蛋糕就算!粉紅色!

男爵府

我部Kenwood 用了十幾年,當年去港燈學整蛋糕,佢哋用銀色廚師版,嗰個年代未有BOSCH, 香港無代理入KitchenAid, 所以照跟佢入KENWOOD, 因為嗰時只有佢先有家用高階版

首頁

尾頁

跳至