自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

tkop 發表於 20-2-16 20:00
好似你讲咁样

由我做起先law。雖然好似好渺小的力量,但希望人人做d d,就能有所改善。

水晶宮

tester5 發表於 20-2-16 20:31
唔覺,未到最絕望,比起武漢,香港地有最好的專家、醫護、相對透明的資訊。香港係好樂觀。

而且,若是最 ...

最應該是為地球加油

伯爵府

bbyou 發表於 20-2-16 19:57
我有諗過!

个天要我地好好珍惜

我都有咁諗,總覺得會有大事發生,所以一有時間就攬下個仔,又教佢要珍惜眼前人!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

MM2H 發表於 20-2-16 20:29
有,但唔多,而且價格高,非一般中線水平

如果要大家特登搭車去去搵咁一定唔會受歡迎

要大眾都輕鬆做到先可以減少廢物源頭

得自己嗰份力量其實好微

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無神論,只知物極必反,要居安思危

珍珠宮

唔覺,未到最絕望,比起武漢,香港地有最好的專家、醫護、相對透明的資訊。香港係好樂觀。

而且,若是最 ...

睇多D新聞啦! 世界那麼大,日日坐係個井度觀天就以為得天下

珍珠宮

會明的人唔懲罰都會明;唔明的人點懲罰都唔明....

珍珠宮

回覆樓主:

不嬲覺得人類太自大,除污染外,仲唔容許好多生物共存 可能最終自取滅亡,推倒重來

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

emilylam 發表於 20-2-16 20:32
最應該是為地球加油

好。最重要有信心,唔好理人,先由自己做起,遲早會感染更多的人。

珍珠宮

Rainy 發表於 20-2-16 20:34
無神論,只知物極必反,要居安思危

大自然定律,最終會推倒重來。

水晶宮

MrsSingSing 發表於 20-2-16 20:41
會明的人唔懲罰都會明;唔明的人點懲罰都唔明....

呢句真

珍珠宮

而且,若是最 ...

我沒有灰心。。只是覺得,我地除了面對解决,還要好好的珍惜地球。否則,只會是一個惡性循環。

水晶宮

經過呢半年。感覺人類嘅自私去到極限。為咗自己嘅訴求。犧牲香港社會。好彩我只生一個!人類太貪婪了。什麼都想要。最後什麼都得不到。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LokYauYau 發表於 20-2-16 20:49
我沒有灰心。。只是覺得,我地除了面對解决,還要好好的珍惜地球。否則,只會是一個惡性循環。
...

同意。

希望多些「有改變世界能力的人」,明白呢個道理。

同時,教育我地既下一代更重要。

希望全球多些青少年像Greta Thunberg一樣,更關注環保問題。

公爵府

Conybrownbb 發表於 20-2-16 20:17
大自然界不同物種環環相扣,一旦失衡無人可以獨善其身

Equilibrium 無左,點算

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

環保?我之前都一直好努力咁做,所謂莫為善小而不為,不過呢半年來,反修例既黃C,日日夜夜咁全城貼滿晒紙,果D宣傳海報貼到天橋頂都係;果D噴漆塗鴉噴到見到有位都噴;見到既野就打爛,玻璃就打碎,燒得就燒,連樹都斬埋⋯⋯

香港人講環保?簡直有思覺失調症兼痴線!你浪費、我環保?虛偽到無言!

男爵府

emilylam 發表於 20-2-16 20:08
所以我覺得人類真是唔好生咁多,控制人口增長已經對地球好,所以我最多生一個,如果返轉頭我應該一個都唔 ...

男爵府

講真
唔係得個講字同停係感觸層面
每個人都盡自己力環保減碳
已經爭好遠

認真回收(包括利是封紙包飲品玻璃樽)
減少膠(帶餐具、飲筒,唔要錢嘅膠袋都唔要)
多食素少食牛
買本地農產減碳足跡

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-2-16 21:09
環保?我之前都一直好努力咁做,所謂莫為善小而不為,不過呢半年來,反修例既黃C,日日夜夜咁全城貼滿晒紙 ...

唔好理他們,我地先盡量做好自己。難道他們殺人放火,我地又一樣咁咩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

LokYauYau 發表於 20-2-16 21:13
唔好理他們,我地先盡量做好自己。難道他們殺人放火,我地又一樣咁咩。
...

不患寡患不公!點解無環保團體譴責佢地?我無刻意浪費但亦唔會刻意環保。

首頁

尾頁

跳至