時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Lotharingien 發表於 20-2-17 05:27
其實BK既JM們不如建議政府係自己屋企果邊搵地方做隔離營

係喎
其實都咁多人都唔反對自己嗰做隔離營
咁點解唔各座投票表態,最多人接受自己嗰區做隔離營嘅,咪就ok囉

珍珠宮

crazypaper 發表於 20-2-16 21:10
家居隔離啲人分分鐘出街,仲衰。而且獨居就話啫,屋企仲有其他家人,咪一鑊熟。 ...

仲要家居隔離都會塔lift返屋企卦,難道有叮噹隨意門咩
一個唔小心就傳染左比鄰居

大宅

如果大家都係唔顧自己嘅利益,根本政府就唔會存在。政府嘅作用就係平衡各方嘅利益。當佢失去呢個能力,就係無能。政府先係負責解決問題嘅人,唔應該將責任放係市民身上。

珍珠宮

回覆樓主:

要的是攬炒
再咁落去,患者係邊座隔離就封邊座啦。
夠公平夠隨機

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

moma1023 發表於 20-2-16 21:14
但嗰一戶「可以」自由出入,入隔離營隔離左就出唔到去社區。 唔係比起家居隔離更安全咩?
我寧願係屋企附 ...

d人係選擇性聆聽,我贊成隔離營 (亦已有幾個),根本有晒人監守,有醫護每日跟進

講真,反嘅人有幾多係真街坊? 我信唔多

侯爵府

回覆樓主:

唔反對就代表大愛,仲叫人借自己地方去隔離,啲人思維真攪笑,住一個單位就以為成個區係自己嘅,政府而家好似都係用自己地方去隔離,我哋只係顧全大局咋,唔會係唔係都反!

利申:我屋苑就係醫院旁邊!

侯爵府

viviencwc 發表於 20-2-16 21:13
咁全部上大陸隔離啦!

將香港人擺上大陸隔離?現在是接在湖北既港人回港,咁接來為乜?問吓提議接翻嚟既一班議員,有乜辦法,咁先可以表現佢地既辦事能力。

男爵府

翠雅山房 曹公潭 西貢戶外康樂中心都話唔得,咁不如全部去無人島隔離
一邊話封關一邊又要接鑽石公主啲人返黎,仲想唔隔離,真係晒q氣

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

都係隔14日啫 講到有入無出 !
你係無事就無事架啦 !多舊魚

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CKBB 發表於 20-2-16 20:59
家居隔離只係一户,而家係整座

家居隔離有賴自律, 但香港人係咪真係個個都自律呢? 睇呢兩日台灣新聞可以略知一二......

就算執法部門突擊抽查, 都無辦法做到保證佢地完全守規舉~~

反而隔離營有人駐守, 想偷走都唔容易, 三餐又有人照顧.

世界小姐    發表於 20-2-17 14:10

男爵府

內地嘅家居隔離係會係門口貼封條,由居委會工作人員送食物上去,垃圾都係由佢地清走。如果乜約束都冇不如取消家居隔離,根本被隔離嘅人都唔當一回事。
如果真係家居隔離,我覺得可以學下內地做法,派人買送派畀住戶,咁就冇出街嘅藉口。

別墅

waterbabywater 發表於 20-2-16 22:00
班議員就係想社區大爆發
要香港亂上加亂

班所謂議員不務正業,鬧,我夠識鬧,佢哋唔係真正解決事情,只係亂港。

別墅

waterbabywater 發表於 20-2-16 22:00
班議員就係想社區大爆發
要香港亂上加亂

班議員根本唔係想解決問題,亦無提出過任何辦法,只係亂港。

伯爵府

世界小姐 發表於 20-2-17 14:07
班所謂議員不務正業,鬧,我夠識鬧,佢哋唔係真正解決事情,只係亂港。
...

無錯
鬧完後之後「班」啲口罩返來賣就當做咗野架啦。

伯爵府

願望石 發表於 20-2-17 06:32
其實我唔介意屋企附近有隔離營,同埋我相信有大部份人唔介意

只不過係有部份人同黑衣暴徒出黎破 ...

Well said

男爵府

如果自己單身寡人,唔覺得有問題,但如果嗰區多老人家、小朋友,唔想有隔離營喺附近,都係人之常情,因為老人家小朋友抵抗力差啲,雖然可以唔出街,但心理上都會誠惶誠恐

男爵府

seaheart88 發表於 20-2-17 08:03
唔好淨係鬧政府做得差。。。

要反對嘅人好容易。。。但係建議係點呢 ?只係有反對冇建設係冇意思嘅。。。 ...

其實一早已經有議員,專家提供意見比呢班廢正苦啦,唔係齋鬧的,但林鄭有聽嗎?

男爵府

Tabo63 發表於 20-2-17 08:29
你班黄絲根本為反而反,有咩立場話人地大媽。時代垃圾淨識破壞,攬炒好,求仁得仁。社區大爆發好。
...

同你班藍屍大媽咪一樣,盲撐到一個點,只識叫人曱甴,唔好入BK, 正苦做乜都係好

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

CKBB 發表於 20-2-17 15:23
同你班藍屍大媽咪一樣,盲撐到一個點,只識叫人曱甴,唔好入BK, 正苦做乜都係好
...
黄絲,我由頭到尾都無撐政府,佢係做得衰,但你地呢 d是非不分,盲撐黑衣,出去遊行多 d,.呢度吾啱你就返去高登。咁吾鐘意香港快走去美國。

大宅

CKBB 發表於 20-2-16 20:59
家居隔離只係一户,而家係整座

救命呀,你d咩邏輯!! !家居隔離,即係要隔離既人,痾次屎都有機會大爆發影響全棟樓甚至全個社區呀。依家班黃屎就係爭取緊區區大爆發呀!

搵隔離營既目的就係要集中管理、集中觀察,將社區爆發既風險減到最低。

首頁
12345...7

尾頁

跳至