0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 現在3個月大, 落床仔瞓開始要啜住手瞓。 個心15/16 比奶咀定由佢啜手好?
因為發現BB宜家肚餓都唔喊,只係啜手。

大宅

winnieasato 發表於 20-2-16 20:30
bb 現在3個月大, 落床仔瞓開始要啜住手瞓。 個心15/16 比奶咀定由佢啜手好?
因為發現BB宜家肚餓都唔喊, ...

我仔3.5m,佢2個月多d就開始食手,食到而家都仲係食拳頭,食唔到手指,所以佢食食下會發忟憎!你bb係食拳頭?定食手指?
佢訓覺可以食食下手指就自己訓著?我覺得咁樣都係一件好事.. 起碼自己識self soothe.. 就算半夜醒左都唔會煩到你去暗返佢.. 不過食手指一定要注意清潔囉..
我有比我仔食奶咀訓,但係佢有時好似唔想食奶咀,會嘗試撥開奶咀食手..

複式洋房

hihihigi 發表於 20-2-16 21:52
我仔3.5m,佢2個月多d就開始食手,食到而家都仲係食拳頭,食唔到手指,所以佢食食下會發忟憎!你bb係食拳頭 ...

佢食到姆指同食指

洋房

winnieasato 發表於 20-2-16 22:15
佢食到姆指同食指

我囝囝3.5m , 情況同你一樣,我無阻止佢,話係探索手仔,有時會舉高手仔望下咁

複式洋房

我仔而家兩個半月 開始食拳頭 我都由佢食 但有時覺得佢好似鐘意食手多過食奶 都係唔喊餓 所以我由3個鐘餵改左做4個鐘一次 但又少少擔心佢會吸收唔夠營養

複式洋房

sasa1989 發表於 20-2-17 01:09
我仔而家兩個半月 開始食拳頭 我都由佢食 但有時覺得佢好似鐘意食手多過食奶 都係唔喊餓 所以我由3個鐘餵 ...

我宜家會5餐中其中兩餐食奶粉,起碼確保一日裏面食到400ml, 其餘就埋身餵,睇BB自己食量

複式洋房

winnieasato 發表於 20-2-17 15:11
我宜家會5餐中其中兩餐食奶粉,起碼確保一日裏面食到400ml, 其餘就埋身餵,睇BB自己食量
...

而家兩餐埋身,其餘三餐都樽餵 每餐160-170ml 呢三餐夾埋都過400 咁應該無問題掛

禁止訪問

複式洋房

我個女都係從兩個半月開始食手, 當時一次過解決夜奶, 自己訓問題。 食手變左安慰劑咁, 我當時試過餵奶嘴,但手太方便, 想阻都阻唔到。 其實寶寶食手係開始探索世界, 屬於正常行為, 我會等佢大d先諗戒既問題。只係食得多皮膚會出現問題

首頁

尾頁

跳至