自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

大宅

tingbb@mama 發表於 20-2-17 00:17
只有一個建議 :「搬」
我諗你和c6避嘈吵聲已經人都癲, 我覺得無其他選擇
只有「搬」才可「解脱」
唉。。。。遲下應會搬,想小朋友出返市區讀書,但活在當下啊。。。。。

同 30万。。。。。。。好貴

大宅

kinlmy 發表於 20-2-17 00:30
我絕對明白你感受,我樓上呢個時候個仲跑緊、掉嘢落地,大人仲拉枱櫈,d大人又成晚唔駛訓㗎!真係人都癲! ...

me2早上細路吵,晚上大人吵

子爵府

回覆樓主:

我發覺自私的鄰居是比較多。樓上的幾隻中型犬由早到晚走來走去和跳動,狗的腳甲與地板磨擦不停發出嘈音。
請做個負責任的狗主,替狗狗剪指甲。(前租戶也有養狗,但一直很安靜。)

還有樓下一家,凌晨常大聲罵兒子。每晚都不關花園幾盞大燈,一直亮着到明早,光線很擾人。約親友燒烤聚會到晚上十一點,還在花園大聲講話和播歌。

大宅

rubycourt 發表於 20-2-17 00:49
曾住過幾個屋苑,A屋苑樓上條友日日用鎚仔唔知整乜,真係不停十幾個鐘,人都癲.B屋苑就好似住咗隻暴龍係樓 ...

我依家明白點解D人住我得好好地唔搬啦。。。

大宅

2012929 發表於 20-2-17 00:50
我係樓下嘈,日日唔係喊就大叫,成家講野都勁響,朝朝8點就姐姐叫 轉頭到佢亞婆跟手到小妹妹又叫又喊, 最 ...

之後你樓上又叫,學你小朋友。。。。

可以想像到你煩到傻,個畫面出曬來。。。。

大宅

艾森 發表於 20-2-17 01:01
我發覺自私的鄰居是比較多。樓上的幾隻中型犬由早到晚走來走去和跳動,狗的腳甲與地板磨擦不停發出嘈音。
...

多謝你的分享。
成個畫面出曬來,一定煩到吐血,又管唔到人地生活。

我明白了大家都給噪音煩到了。
我小時住那邊很多人聲,所以人聲都可以。

大宅

艾森 發表於 20-2-17 01:01
...

成個畫面出曬來,一定煩到吐血。

又唔可以管人地生活。。。
真係無得搞。。。。

子爵府

victorwong818 發表於 20-2-17 01:19
多謝你的分享。
成個畫面出曬來,一定煩到吐血,又管唔到人地生活。

我係住村屋,環境靜都相對應聲,但我從來無向佢哋表達佢哋騷擾到我哋。最巧妙係樓上和樓下兩戶,都係搬嚟第一日就先同鄰居講唔好意思。
樓上:唔好意思....我養幾隻狗會嘈啲,嘈到你哋唔好意思....
樓下:我個仔好夜瞓㗎,夜晚成日會聽到我鬧仔...嘈到你哋唔好意思....
bbq當晚,走上嚟敲門話陣間燒嘢食會嘈到你哋...唔好意思....
咁我哋只有客氣話唔會...唔會...果然真係好嘈,好似講聲先就理所當然咁可以嘈住人。估計佢哋兩戶之前都被鄰居投訴過嘈,所以一搬嚟就同鄰居「報案」。

伯爵府

victorwong818 發表於 20-2-16 21:10
我都好想搬,但一買一賣,最少洗30万。。。
好肉痛 。

之前舊屋,頂唔順,同樓上嘈過,管理處投訴過,報警報左好多次都冇用,樓下點都係蝕,住到好唔開心,精神好差,果時我女又細,成日嚇親佢,考慮左好耐,結果賣樓走人,搵半年短租,都好搶心上唔返車,一買一賣又短租洗左好多錢,但搬離個痛苦地方,一家人反而開心左。

男爵府

完全明白你樓主
我幾個月前都開過類似POST
針唔拮到肉唔知痛
叫佢地畜生已經好好
我日日都咀咒佢地
我樓上同你樓上一樣
日日上演
一早被小畜生跑跳嘈醒(已經戴耳塞訓)
之後玩具敲地下 拍波 玩波子
大畜生粗手粗腳 清潔BANG BANG聲
到深夜老畜生返黎 行路BOMBOMBOM
重物跌地下N次 再加成晚起身夜尿
層樓未過3年未賣得 過左我會即賣
希望我地可以早日脫苦海

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

victorwong818 發表於 20-2-16 22:09
係,佢依個係short 既。。。9成青山出來。。。

突然有個不發奇想....

呢個時勢個個都怕肺炎怕人咳,佢一嘈,唔好戴口罩衝上去同佢講理論,邊講邊咳打番幾個乞痴....

因為知佢講道理都無用就有意無意講或扮診所打黎講自己去過武漢返過大陸或者工作上接觸過武漢同事,呢家懷疑自己中左要去檢查,借夠鐘睇醫生走人....雖然一定會再嘈,但可以等佢驚下。

子爵府

victorwong818 發表於 20-2-17 00:47
成日 覺得佢地畜養得唔好,D小動物四周走

陰功,有呢D自私樓上

珍珠宮

自從樓上家人搬來後,我每日都俾樓上嘈醒,依家冬天唔洗開冷氣間房好靜,嘈音更明顯
拉櫈、行路、小朋友跑步都好嘈...我真係好想送d櫈腳墊、靜音拖鞋俾佢哋,但又唔知佢哋咩人驚佢哋故意製造更多嘈音作弄我哋

子爵府

回覆樓主:

你都住左7年認真搵過間搬走算
呢種人係唔會改變
投訴完只會更嘈
我之前果間都係一早7點準時嘈
放工返黎再嘈
揼野,木屐來回咁行
有晚仲12點來回喺房行黎行去又開又關櫃桶
啲人唔駛瞓咁款

男爵府

我就嚟比樓上嘈到有躁狂症。
每日早上小朋友就不停跑,發出 bom bom 聲。係大大力跑嗰隻,有時仲一路大叫。

樓上仲一個由大陸落嚟照顧小朋友嘅婆婆,好勤力,每朝一早就做家務,發出 bom bom 聲,拉枱櫈聲。

我每朝都比佢哋嘈醒。我有時會忍唔住係屋內大聲叫「好嘈呀,唔好跑呀,唔好再拉枱櫈呀」。

有時佢哋聲到會停一陣,但之後又嘈過。

我又好驚其他住客聽到我叫以為我有精神病,但有時實在忍唔住。

公爵府

大力大力 發表於 20-2-16 21:25
之前試過舊居、樓上小朋友常常跳、我便用粗箱頭筆、寫了張A4紙貼在他們門口、之後就沒有再嘈了~

小朋友喜 ...

樓上會投訴你騷擾佢。

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

我冇小朋友,我都想問下D媽媽,其實妳哋係咪唔會阻止小朋友係屋企跑同跳?

複式洋房

樓下唱K, 一周幾日, 下午到晚上11點準時收聲, 管理處無辦法, 報警仲大返轉頭話小事晤好濫用警力, 叫同管理處溝通~~~ 持續四年, 被逼習慣11點後先可以休息~~

伯爵府

虎到金來勳章

唔知邊一層個女人之前多數夜晚點零鐘就聽到佢呻吟叫,好清楚聽到佢叫老公大力D.
依家日叫夜叫有時真係聽到好鬼煩有冇咁好精力,D dom dom 都唔知係咪佢買晒
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

首頁
34567...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊