嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

女女已經流左個多星期鼻涕(透明),初起時食左新年前醫生開嘅收鼻水藥,但食左幾日都冇好轉,所以停咗,但到宜家都未好過,見佢瞓覺成日塞住好辛苦。

想問下以下幾樣野有冇效用,如果冇,仲有咩提意?暫時唔想帶佢睇醫生,謝謝(emoji)(emoji)

1)感冒浸浴油
2)海豚洗鼻水
3)呼吸貼(見圖)
4)吸鼻(但女女識呻鼻涕出嚟)

回覆 muimui_baby 的帖子

Hi muimui_baby, 明白媽媽唔想同囡囡去診醫務所, 囡囡精神和胃點呀? 透明鼻水係咪通常於早上、晚間、濕度/溫度變化時出現?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-17 15:31
回覆 muimui_baby 的帖子

Hi muimui_baby, 明白媽媽唔想同囡囡去診醫務所, 囡囡精神和胃點呀? 透 ...

精神同胃口正常

鼻涕係由朝到晚都好似呻極都有
muimui_baby 發表於 20-2-17 15:45
精神同胃口正常

鼻涕係由朝到晚都好似呻極都有

如果囡囡精神同胃口OK,媽媽可嘗試靠佢自身抵抗力去自癒, 自癒時間一般可 能 需 要 耐 D,冷空氣/塵蟎刺激係比較常見引起小朋友有透明鼻水/鼻塞的原因, 衣服/被單(每1-2星期)放入洗衣機用攝氏60度以上清洗,避免用地氈/ 絨沙發/ 絨毛玩具,保持室內濕度維持在50%左右濕度,以百葉簾代替布窗簾/勤清洗布窗簾,都可以減少塵蟎對佢呼吸道嘅刺激架。另外,多飲暖水亦有助改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出體外。如果囡囡有黃綠色鼻水/涕,就要再睇醫生,祝囡囡早日康復

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-18 14:05
如果囡囡精神同胃口OK,媽媽可嘗試靠佢自身抵抗力去自癒, 自癒時間一般可 能 需 要 耐 D,冷空氣/塵蟎刺激 ...

知道,謝謝你
muimui_baby 發表於 20-2-18 14:41
知道,謝謝你

首頁

尾頁

跳至