夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

想試下,但驚用完都係咁,無改善個問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

starer 發表於 20-2-17 11:49
呢的野,真係好個人

大宅

冇用

侯爵府

回覆樓主:

社工冇咩用~
有用個啲~出名貴

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

我那個好有用,係心理輔導,我由想死到現在平靜了很多,同老公關係也好了。不過, 要2K 一個session,我覺得幫到我!

侯爵府

GettingLost 發表於 20-2-17 21:16
我那個好有用,係心理輔導,我由想死到現在平靜了很多,同老公關係也好了。不過, 要2K 一個session,我覺 ...

婆媳問題? 可以分享妳嘅故事嗎?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

回覆樓主:

不過唔必定包生仔....
好多時兩公婆都覺得對方先喺有問題
而自己冇錯 自己不用改
對方一定要睇完輔導就"立即"改變
呢d好難解決

大宅

Huuu 發表於 20-2-17 23:24
婆媳問題? 可以分享妳嘅故事嗎?

夫妻關係問題!

大宅

個人覺得冇大作用, 我識人去過呢啲輔導,自己亦上過堂。真係未必每個人咁講到內心嘅感受,特別係男士,佢哋唔鍾意同一個外人講呢啲嘢,甚至覺得呢樣嘢係嘥錢,係我哋女人先信。男人唔係真心肯去的話,係為咗迎合女人要求先去的話,成效就好低。另外,還有點會自我反省嘅人去係好啲,好頑強死唔知錯,十分自我中心嘅人,去亦係嘥錢。 加上輔導只係比到啲啟發你,之後最緊要都係要靠自己,點同身邊人去磨合,兩人是否可同心去修復,如果之間已無左愛作爲基礎,其實輔導完亦唔會令你有番愛。

大宅

syc7 發表於 20-2-18 00:08
個人覺得冇大作用, 我識人去過呢啲輔導,自己亦上過堂。真係未必每個人咁講到內心嘅感受,特別係男士,佢哋 ...

我好認同作用要視附參與者的合作性。當然女性係幫助大一些,原因女性較容易發表自己嘅的情緒。若夫妻雙方都希望和好的話,輔導效果會見效些。

我老公初初也覺得問題不在他身上,馴陪伴方式。當然個輔導者要有能力引導參與者說活,才可以化解衝突。不過,我那個是心理學家,可能比一般輔導更能掌握客人心態吧!

侯爵府

你c6肯唔肯先 輔導要雙方 單方 都係叫你改變下自己讚下對方 你覺得有無用?

男爵府

GettingLost 發表於 20-2-18 08:50
我好認同作用要視附參與者的合作性。當然女性係幫助大一些,原因女性較容易發表自己嘅的情緒。若夫妻雙方 ...

可介紹你的輔導專家嗎?

大宅

synshu 發表於 20-2-19 23:18
可介紹你的輔導專家嗎?

請看PM

公爵府

回覆樓主:

無心去解決問題的話,見左都無用!

男爵府

GettingLost 發表於 20-2-21 14:49
請看PM

大宅

我讀咗個課程對我好有用,有需要可以pm我:)
sherie

男爵府

回覆 sherielee 的帖子

課程貴嗎?。

大宅

回覆 kanting 的帖子

40個鐘幾仟蚊唔算貴探索課程,主要係認識自己,將過去好多想法拎走,唔再被過去嘅經歷影響我嘅人生,過程中我終於搵返自己☺️

sherie

複式洋房

真心講,睇個男人點表達。佢對住個社工都唔肯坦白,你俾幾多錢搵個幾好嘅社工都冇用。反而建議考慮搵心理醫生幫佢催眠,聽佢心嗰句說話好過。

大宅

有冇用取決於兩人心態-
如果大家冇心一齊,冇心改善;
如果大家都唔肯承認自己有不足之處;
如果大家都唔肯坦誠講心底話

未知你想去輔導原因係咩,但如果其中一方唔肯正面認清現實,幾平幾貴都唔係重點,係心態問題,加油

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊