自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

一個武漢人講既 : 武汉还不知道有多少个常凯,他们的逝去甚至配不上冰冷的数字。看着这人世间的悲惨,就在你身边真实的发生,你什么也做不了
武漢真係好慘,突然間有太多病人,床位無可能夠

大宅

已經收到爆曬,無床位真係要回家等死,更可怕係,一個中,全家都走唔甩
Rip,希望該兒子可以好好生活下去

子爵府

2020勳章

yanyanmm 發表於 20-2-17 17:00
一個武漢人講既 : 武汉还不知道有多少个常凯,他们的逝去甚至配不上冰冷的数字。看着这人世间的悲惨,就在 ...

就係咁樣香港人先要自律,唔好再同其他人聚會食飯,少啲出街!醫療系統負荷唔到㗎

大宅

中國上年經濟等各方數據,武漢終於由二線城市升上一線尾,武漢人好多都好自豪。所以今次事件,其實好多武漢人出黎做義工,幫其他人。全國有d愛滋病患者,領左藥食唔哂,捐左去武漢,有自願人仕派俾家居治療既人。

伯爵府

2020勳章

其實萬一香港一失控, 情況都係一樣唔夠床位, 所以, 點解強列要求封關, 確有其原因。

-bella-    發表於 20-2-18 10:33

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

homommy 發表於 20-2-17 16:35
回覆 tester5 的帖子

一睇知假,如果咁都得仲洗咩發明藥物。到現在大把病毒冇藥醫只有吊命。好似愛滋呀寨 ...

但康復出院都接近6600人喎(早幾日才4000多,今日去到6600康復,好鼓舞),唔會係假掛。

如果導演情況係真,現在武漢真係「有錢有名」都冇用,只有等死。
無論係海鮮市場或病毒流出,都冇分別,一樣是人禍。

天佑武漢人,天佑中國人。

男爵府

itsvera 發表於 20-2-17 17:06
中國上年經濟等各方數據,武漢終於由二線城市升上一線尾,武漢人好多都好自豪。所以今次事件,其實好多武漢 ...

其實好可惜,繼上海北京,武漢本身潛力無限,外資都喜歡成立分公司,一個好好的地方變成咁,到底誰之過?太複雜了
Sweetheartb

大宅

sweetheartb 發表於 20-2-17 17:15
其實好可惜,繼上海北京,武漢本身潛力無限,外資都喜歡成立分公司,一個好好的地方變成咁,到底誰之過? ...
冇錯。地理同人口質素都ready了

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

RIP

子爵府

2020勳章

amazing 發表於 20-2-17 17:04
就係咁樣香港人先要自律,唔好再同其他人聚會食飯,少啲出街!醫療系統負荷唔到㗎
...

香港人近排咁自私,點會自律丫,淨係叫唔好去旅行,都話之你,啱啱先有個JM話成日去睇戲,冇乜好怕,仲介紹其他Jm去睇

男爵府

Moti 發表於 20-2-17 15:59
睇吓微博就知,好多全家一齊染病死晒,然後被封號。好慘
...

報細咗個零都唔止我估架咋

-bella-    發表於 20-2-18 10:34

男爵府

amazing 發表於 20-2-17 17:04
...
應該係要甘做,睇北京就似一座空城,好少人出街,但係香港,只係驚無口罩,有口罩就照出街

伯爵府

2020勳章

漱口水 發表於 20-2-17 17:31

好多冇床位,喺屋企等到死,又有啲自殺,睇微博都覺得好恐怖。呢啲數字唔會統計。

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

大宅

2020勳章

漱口水 發表於 20-2-17 17:31
導演一家(除仔)死晒,比例之高同官方公佈數字差咁遠?!
不過之前又有不少回應話香港、外國的比例都相約,大陸冇報少wor.

男爵府

2020勳章

海之風 發表於 20-2-17 17:45
不過之前又有不少回應話香港、外國的比例都相約, ...
湖北根本無可能夠人手同床位

子爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢個係有名有姓! 其實真實死亡人數必定更多! 火神山只係隔離作用,根本無藥可救,要靠自身抵抗力! 無床位嘅响屋企隔離, 自生自滅! 萬一離世,當屍體發現處理.... 有報導話殯儀館收C嘅比例係家居多過醫院好多 唔知真定假! 真心希望盡快完結

珍珠宮

2020勳章 育兒性格勳章 睛靈勳章

luckybaby2011 發表於 20-2-17 16:24
話得返個仔係英國讀書、應該都有d錢、我諗佢仔呢世都唔會想返黎

老豆做導演時有收入就去留學,宜家無人無物,邊個供佢讀?大陸攞遺產仲複雜過香港,佢仲要出咗國咁耐,除非佢已final year兼去做pt,否則點唔想返都要返。

大宅

2020勳章

海之風 發表於 20-2-17 17:45
不過之前又有不少回應話香港、外國的比例都相約, ...

我覺得係因為湖北一次過大爆發,根本唔够醫療服務支持,又封鎖左,D人沒得醫,可能本身有機會醫好既都沒機會,結果就係等死。。

況且外國case都仲算少,現有醫療設備先進,吊命機會都耐D。

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

成家搞成咁!好傷心!

首頁
12345...11

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊