0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

新手媽媽每日泵幾多次奶同埋點抽時間泵奶?

民房

KaseyWong510 發表於 20-2-17 15:54

開始時真係好難抽時間泵奶,我夜晚一定會起身1次泵奶,返工後公司可以比我泵2次,每次時間15~20分鐘。所以1日就泵3次,我都唔算係好勤力既媽媽。

珍珠宮

一日6次 唔泵會漲到訓唔到。

洋房

ElkieMak 發表於 20-2-17 17:36
開始時真係好難抽時間泵奶,我夜晚一定會起身1次泵奶,返工後公司可以比我泵2次,每次時間15~20分鐘。所以 ...

好唔開心吖!我冇咁多時間泵奶!因為自己湊!到有時間泵奶既時候只係得兩安奶!平時有時都要食奶粉!可以點做吖!

民房

KaseyWong510 發表於 20-2-18 18:30
好唔開心吖!我冇咁多時間泵奶!因為自己湊!到有時間泵奶既時候只係得兩安奶!平時有時都要食奶粉!可以 ...

你BB幾個月丫?自己湊真係抽時間泵奶,我都試過係放產假時自己凑,初期我泵出黎連2安都冇,同你一樣好唔開心,又大壓力,之後問過人,原來BB食得夠就得啦!主要睇BB每日既屎片同濕片數量夠唔夠就對表你既奶量夠唔夠BB食,如果你想增多奶量,夜晚泵奶係追奶重要時機,同埋食多d蛋,牛奶,湯水等各類增奶既食物,每人對發奶既食物都唔同,要自己去試下架!我就對八爪魚煲既湯好快上奶,夜晚脹到訓唔到覺,一定起身搵丫仔幫手同埋泵出黎。媽媽加油!!

洋房

ElkieMak 發表於 20-2-18 21:20

你BB幾個月丫?自己湊真係抽時間泵奶,我都試過係放產假時 ...

Bb6個星期大咋!我有時一日淨係抽到時間泵兩次奶!同埋唔知點解埋身喂佢食!次次食到一半就喊有時又唔肯啜!但睇佢個表情又未飽喎!我都唔知可以點做(emoji)

民房

KaseyWong510 發表於 20-2-18 22:21
Bb6個星期大咋!我有時一日淨係抽到時間泵兩次奶!同埋唔知點解埋身喂佢食!次次食到一半就喊有時又唔肯啜 ...

咁你1日夠唔夠3-4條屎片,同埋6-7尿片。如果足夠既話媽媽你好叻啦!就唔洗擔心,BB食得足夠啦!有時BB食到一半喊唔一定你唔夠奶,可能佢有另外既需要,你自己湊既話!我見意你多埋身,BB啜得密奶都會多d!最緊要唔好比自己太大壓力。我都係過路人。加油!你做得到架!

洋房

ElkieMak 發表於 20-2-18 23:11
咁你1日夠唔夠3-4條屎片,同埋6-7尿片。如果足夠既話媽媽你好叻啦!就唔洗擔心,BB食得足夠啦!有時BB食到 ...

尿片就有6-7條既但屎片就得1-2條囉!有時佢成日都搵唔到個乳頭係邊之後就自己係度喊!

民房

KaseyWong510 發表於 20-2-19 14:34
尿片就有6-7條既但屎片就得1-2條囉!有時佢成日都搵唔到個乳頭係邊之後就自己係度喊!
...

咁BB都唔算唔夠食嘅!如果佢真係好想食而你總未上到奶既話,比埋你泵出黎既佢食啦!

別墅

KaseyWong510 發表於 20-2-18 18:30
好唔開心吖!我冇咁多時間泵奶!因為自己湊!到有時間泵奶既時候只係得兩安奶!平時有時都要食奶粉!可以 ...

用youha 免提,我係泵媽,一路餵奶一路泵奶。 免提可以一路做其他野一路泵,好方便。
有時餵奶食飽扭眼瞓,一搞2-3個鐘,我就會抱住佢黎泵。你要上奶一定要勤力泵,開頭一定要3個鐘泵一次先得。另外,可以試下食葫蘆巴籽同幸運薊,幫助上奶。

洋房

crystalsaisai 發表於 20-2-19 22:51
用youha 免提,我係泵媽,一路餵奶一路泵奶。 免提可以一路做其他野一路泵,好方便。
有時餵奶食飽扭眼瞓 ...

泵極都冇奶出個下先灰!冇奶出都要繼續泵?

洋房

ElkieMak 發表於 20-2-19 14:49
咁BB都唔算唔夠食嘅!如果佢真係好想食而你總未上到奶既話,比埋你泵出黎既佢食啦!
...

(emoji)(emoji)(emoji)泵出嚟既奶20ml都冇呢

民房

KaseyWong510 發表於 20-2-20 15:08
(emoji)(emoji)(emoji)泵出嚟既奶20ml都冇呢

我BB而家5個月大,到而家都係全母乳,我自己湊果時多埋身,BB訓著就去泵,初期個幾星期泵出黎好少,2邊加埋最多唔過50ml.每次泵完就食返d野,飲多d水,越泵得多就會越易脹,所以我買左2套配件方便我唔洗即刻去洗,因為真係好攰又唔夠時間休息。到夜晚我會零晨起身加長時間泵到30分鐘後再訓,慢慢奶量增加唔少,而家一邊平均有150ml,另一邊平均110ml.

別墅

KaseyWong510 發表於 20-2-20 15:08

無都要泵呀...啲奶係斷斷續續出。我開頭都係兩邊加埋得30ml...以前見無奶出,泵10分鐘就算。之後試下泵耐啲,雖然一滴滴咁出,但去到十幾分鐘會有幾下係特別多,所以而家我通常泵足20分鐘。
想多奶一定要勤力泵,三個鐘一次,一日八次。一兩星期後就會多啲。
另外,你可以試下飲杯熱水,熱敷個胸,再按摩,之後先開始泵。有人話最好邊熱敷邊泵,不過我覺得好難。如果每次真係太少,你泵完等10分鐘,再泵10分鐘,會出多少少。

珍珠宮

多口問句點解要泵?。我都係泵媽,我個初生b 唔識啜。 我淘左呢舊野終於試到埋身啦。雖然佢飲得唔多,最後用奶樽。但係好開始。

複式洋房

餵之前用熱敷,按摩,餵完之後用凍敷,咁會無咁漲痛,開頭果幾日唔識,漲痛到不得了,跟住又係咁飲上奶湯水,谷都阿媽都唔認得,後尾有人教我用呢個方法,加埋停左兩日上奶湯水先好D.....

複式洋房

後尾谷到,下面跌左舊肉出黎......嚇到我死

別墅

KaseyWong510 發表於 20-2-17 15:54

坐月一日泵六次 趁阿b 食奶前個個鐘泵

返左工初初一日泵四次
朝早起身, lunch 前 , 放工前同臨訓前

慢慢變左一日泵三次
朝早起身, 下午4-5pm左右 同臨訓前

大宅

Stephanie420 發表於 20-2-21 19:56
坐月一日泵六次 趁阿b 食奶前個個鐘泵

返左工初初一日泵四次

減泵後奶量有冇少左?

別墅

fafaryry 發表於 20-2-21 23:08
減泵後奶量有冇少左?

有呀 不過因為泵一次都夠囡囡食一餐半既奶量

所以次數少左都唔大影響

同埋我坐月既時候已經儲落左0的存貨

所以都夠食

FYI 阿囡一日食四餐 每餐200ml

首頁