自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

值得一贊,澳門政府都冇完全封關,澳門雖有口罩分配,但都係頂多一日一個。
其實唔出街根本唔需要口罩,可惜成日見好多一家大細出街,咁就用好多口罩!
市民嘅質素斷定左一個城市嘅興衰!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

amazing 發表於 20-2-17 17:52
值得一贊,澳門政府都冇完全封關,澳門雖有口罩分配,但都係頂多一日一個。
其實唔出街根本唔需要口罩,可 ...
澳門賭業佔了好大就業人口,賭業停業,差不多全部可以留家。

而香港好多仲返緊工。剛剛確診,同office都傳染。

大宅

請問香港人宜家可唔可以過澳門?係咪只可以經大橋?入到去使唔使隔離?

子爵府

athens 發表於 20-2-17 17:57
請問香港人宜家可唔可以過澳門?係咪只可以經大橋?入到去使唔使隔離?

可以過澳門,用港珠澳大橋,唔需要隔離

水晶宮

tester5 發表於 20-2-17 17:55
澳門賭業佔了好大就業人口,賭業停業,差不多全部可以留家。

而香港好多仲返緊工。剛剛確診,同office都傳 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

athens 發表於 20-2-17 17:57
可以經大橋,自由進出港澳,無需隔離。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

澳門朋友都同我講,佢哋好合作聽哂政府呼籲,相對香港人唉!

s_ling712    發表於 20-2-19 10:44
wcpcelia    發表於 20-2-18 08:58

別墅

我都想唔出街,公司唔比

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

咁快就十四日㗎喇?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

amalee 發表於 20-2-17 18:05
澳門朋友都同我講,佢哋好合作聽哂政府呼籲,相對香港人唉!
澳門政府防疫動作快過狠香港政府好多
唔信你自己搵番啲新聞對照番
聽哂政府呼籲既話,我地一早唔帶口罩等死啦

男爵府

澳門早好多半封關,政府早好多安排口罩唔提,點解唔話半封關有效?

香港好多人唔自律,咁即係商場生意好好啦,點解又咁多人話失業減薪?

香港好多人無得home office ,好多人仲要日日返工,仲要出街日日撲口罩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港人跟本都唔聽話,呢2日商場勁多人行街食野,净係見啲家長帶小朋友出街已經多多理由啦

伯爵府

cholewong29 發表於 20-2-17 18:16
澳門早好多半封關,政府早好多安排口罩唔提,點解唔話半封關有效?

香港好多人唔自律,咁即係商場生意好好 ...

其實小朋友FTM 退休人士,沒工作的人,真係應該小出街,香港人最大嘅特色就係,唔接受自己係錯,同埋話兩句都唔得,要死雞撐飯蓋!
澳門都好多人住珠海去澳門工作,佢哋一樣要日日來回。

子爵府

回覆樓主:

今日返左半日工,大約兩點經商場行返屋企,人多到不得了!大人要返工,出街無可厚非,但眼見係一家大細慢慢行商場 唉! 大家好似好輕視呢個肺炎咁 不過我兩個小朋友真係一星期都唔會出街行一行,悶都冇辦法,好過被隱形患者傳染,我認我怕死

伯爵府

qolop 發表於 20-2-17 18:13
澳門政府防疫動作快過狠香港政府好多
唔信你自己搵番啲新聞對照番
聽哂政府呼籲既話,我地一早唔帶口罩等死 ...

袁醫生一早都叫大家唔好聚會,人同人之間保持兩米距離。咪一樣一齊打邊爐,食飯!早叫咗要做先得㗎!

伯爵府

睇左條澳門片,澳門麥記只可外賣不可堂食,所有凳收埋哂,枱就封住!

而於香港,上星期日仲見有人在麥記開生日會。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁快就決定開返,會唔會快左啲?

大宅

香港政府行得太慢啦,好多野一早就建議佢做,佢自己固執唔肯做者

大宅

除咗要返工同去買餸, 而家仲周街行周街食嘢嘅人係非常自私,我哋好辛苦咁留喺屋企希望控制疫情,盡量做一個負責任嘅公民,但市面上仲有咁多人佢哋怕悶點都一定要去街,一個中咗又唔知會感染多幾多個。
啲家長話細佬怕悶所以帶佢哋去街,但係咁樣互相感染沒完沒了,唔出街嘅細路唔通真係要停課停到暑假?

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至