自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大力大力 發表於 20-2-17 20:30
我公司旁食肆(超多)、以前一點鐘好多人食飯坐到滿、現在大步份一半都冇~
...

叫外賣!外賣不是生意?

我公司7成同事改叫外賣!

男爵府

仲有,朋友阿媽賣菜,佢都話無少到!

男爵府

opuyo_kannus 發表於 20-2-18 08:40
轉聞:
太興 管理層8折出糧
翠華 全線裁員及減薪

第一時間要多謝武漢人,令到全球經濟一齊攬炒。

sklui    發表於 20-2-19 11:41

侯爵府

叮妹 發表於 20-2-17 20:05
我果度見九成男街坊買燒味或三餸飯
燒味歯水生意應該好過之前, 所以覺得預算案要比佢地既八萬蚊應轉比其他公司, 有D公司真係就破產

公爵府

牛年勳章

ilovebb2019 發表於 20-2-18 10:11
上星期三去Aeon 入貨,多人到呢,仲多過以前weekend,好似唔洗錢咁。

無論平日定weekend / lunch time定傍晚 / 一田定market place定百佳定街市
隔日去買次次都多人到 唔洗錢咁
真係好多人買 人人架手推車都好多野
上星期六去新城市 見比平時小左一半人行街 但絕對唔係無人
上到翠園飲茶 中午1點50到達 要等位 入到去原來爆場
飲完過2期 想買餸 又係勁多人 排自助定人手都起碼要15mins
中午去Lunch 平時去開既店舖 依然有一半客人坐 外賣既明顯好多
可能我唔知咩叫
生意好 但點樣都應該唔係唔好先
如靠開大陸客人既 其實
一路依賴遊客係唔正
大可咪搬去深圳開 做咩係香港開先 ?

sklui    發表於 20-2-19 11:43

珍珠宮

kolun 發表於 20-2-18 09:11
來貨貴了知道嗎? 利潤不是你想像的。

屋企有親人公司做廁紙批發及朋友在藥房打工,我屋企用的廁紙全部經他們攞。如果係正常香港代理的貨源就沒有正式加過價,只係最多以前有經常做優惠,例如買2抽9折,現在就没有。
加價幅度大的主要是非正式代理的水貨,例如口罩及消毒酒精液。不過一定覺得可以markup一倍以上能賣才會入貨。

所以你見大型鏈鎖超市及藥房,好似百佳、惠康、萬寧及屈臣氏等,一般也只會向香港總代理入貨,所以除非無貨,否則就會大致按平時沒有任何優惠的正價賣。相比現在的藥房平,但以前係相反,藥房比大型鏈鎖店便宜。

大宅

回覆樓主:

我認識藥房未暴動前日日都過百萬,暴動後生意得5成,再加現時疫症,生意得3成,要炒人啦!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

holt2072 發表於 20-2-18 13:37
我認識藥房未暴動前日日都過百萬,暴動後生意得5成,再加現時疫症,生意得3成,要炒人啦!
...

嘩~

一日營業額過百萬?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

Alex123 發表於 20-2-17 20:05

藥房係少了買藥返大陸的大客,但多了很多街坊客及利潤大幅 ...

係呀

伯爵府

opuyo_kannus 發表於 20-2-18 08:40
轉聞:
太興 管理層8折出糧
翠華 全線裁員及減薪

武漢居功不少。
攤瘓埋大陸各行業

珍珠宮

iamcute_lala 發表於 20-2-18 08:17
然後你話唔係,舉啲例子,佢都唔會信

佢一向選擇性相信事實及真相。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Alex123 發表於 20-2-18 18:11
佢一向選擇性相信事實及真想。

上面JM話人地超過日做一百萬生意、消毒用品一日賣到幾十萬嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 20-2-18 18:16
上面JM話人地超過日做一百萬生意、消毒用品一日賣到幾十萬嗎?
...

平常可以一日做一百萬生意是做街坊生意嗎?是否一般藥房呀?

是否在遊客區的化妝品藥店呀?

一日一百萬,一個月做3000萬生意,一般藥物零售利潤可以達到25-30%,咁咪一個月可以有利潤近750萬。交完租及人工,一間鋪咪起碼賺5-6百萬。這間是否在旺角或銅鑼灣的Sasa呀?就算Sasa都未必做到啦!

香港有最少3000間藥房,一間一個月做3000萬生意,3000間咪900億一個月,一年咪1萬1千億生意。佔香港GPD幾多呀?
香港2017年GDP大約2萬6千億,當年香港藥房還是興旺時期,咁咪佔香港全年GPD 40%。

自己用腦諗下先啦!有人講就信到十足。
有冇可能係一般的藥房呀?

sklui    發表於 20-2-19 11:46

伯爵府

holt2072 發表於 20-2-18 13:37
...

邊間咁好搵?call 稅局搵佢傾下計。

複式洋房

榮盛 發表於 20-2-18 09:24
無聊出街多,消費力一定唔及大陸客,,,一定啦,個個國家都靠賺外來錢,旅客最重要係帶來消費力,唔通真係 ...

晏晝食飯,真係唔見咗三成客, 藥房賺埋呢水,恐怕會同其他零售一樣步入寒冬。

子爵府

Alex123 發表於 20-2-17 22:13
樓主一向習慣係自己聽到身邊一、兩個朋友講或例子,就當全世界大致上也是這情況及一定真確。
...

成日做埋d草根調研,然後以偏概全,質素甚低

sklui    發表於 20-2-19 11:49

伯爵府

大力大力 發表於 20-2-17 20:30
我公司旁食肆(超多)、以前一點鐘好多人食飯坐到滿、現在大步份一半都冇~
...

宜家多咗好多人home office, 你做問卷調查都要睇邊區。

住宅區食肆嘅生意多數多咗,糧油食品,生活用品嘅turnover亦一定多咗。

大宅

大力大力 發表於 20-2-17 19:25
見藥房咁多人買消毒用品、洗手液 、廁紙.......

我問店員:生意是否少了?

求其加10%長做長有咪好囉
你貴啲啲都仲會有人幫人買
你咁貴,當人傻的嗎⋯⋯

侯爵府

但單單口罩,藥房都賺到笑啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

街市,藥房,屋企食市點都好過旺區,前日去尖沙咀食飯時間,由地鐵出到地面。條街冷清到不得了。

相係10點到,好少人。

首頁

尾頁

跳至