自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

點解3日唔埋兩日就有人開舖話人好出街

Whitechocolate    發表於 20-2-17 23:33

水晶宮

畀面勳章

自由社會就係咁,個個講人權丶講自由,唔係犯法的話,人哋做乜真係管唔到,勞氣都冇用
講公民意識,淨係叫人唔好掉垃圾呢樣,已經講左幾十年
所以,只管做好自己,其他人嘅事自己控制唔到。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

lska808 發表於 20-2-17 22:49
係啦 唔通日日係屋企咩 小朋友日日係屋企會健康嗎? 屈到病 樓主究竟有無生小朋友
...

行山丶踏單車可以,一星期出去一兩日~日日屈系屋企屈到病

男爵府

我喺fb仲見到有人幫小朋友開生日會,其實好危險(emoji)

APIGMA    發表於 20-2-18 12:01
jnc.    發表於 20-2-18 10:03

大宅

fukuoka_saga 發表於 20-2-17 22:09

知唔知咩係公民意識?

不能同意更多
要返工或者去買糧食當然係必須, 行街睇戲食飯聚會全部都係不必要嘅
政府呼籲盡量留係屋企,但條街一樣都係人來人往,一句個人選擇咁唔係自私係咩

子爵府

eziznw 發表於 20-2-17 22:48
十分認同。我同小朋友講,如果出得街即係返得學,停課就即係叫你留係屋企。不過我知道人人停課觀念唔係一 ...

當然不同啦!返學三十個人困在一個課室內超過5個鐘, 出街帶口罩不會困在房間困獸鬥,是直行直過。

子爵府

Anpanmanmami 發表於 20-2-17 22:58
我喺fb仲見到有人幫小朋友開生日會,其實好危險(emoji)

呢D敍會我同意太危險。出街可以但不能有一班人敘會談天。

伯爵府

回覆 fukuoka_saga 的帖子

每日都屈係屋企,真係無病都變有病其實去戶外,或少人地方,晒下太陽,做下運動,提高抵抗力,仲實際啦!

大宅

由過年開始家中小朋友已經沒有出外, 我們教導小朋友要有公民意識盡公民責任如無必要不能外出, 呢個亦都係政府嘅呼籲希望大家合作。,
帶小朋友出去唔係人人都可以點到點大把人係會搭公共交通工具同喺街除低口罩食嘢。唔需要多幾個中招就會變成幾十個感染。
我哋會心痛小朋友被迫困在家裏,但係如果個個淨係諗自己會負責自己小朋友照出去冇問題咁社會不斷有新增嘅感染個案,咁小朋友究竟要停課停到幾時?

珍珠宮

lska808 發表於 20-2-17 22:49
係啦 唔通日日係屋企咩 小朋友日日係屋企會健康嗎? 屈到病 樓主究竟有無生小朋友
...

岩岩發生就係有個同學仔小二
屈到情緒有小小問題
好似隱青甘 個心態有事
乜都唔願做唔願郁
媽咪叫佢去超市行個圈佢都唔肯
唔係單單驚個疫情個種
所以自己ok咪ok囉
何必理人地甘多

男爵府

Whitechocolate 發表於 20-2-17 23:04
回覆 fukuoka_saga 的帖子

每日都屈係屋企,真係無病都變有病其實去戶外,或少人地方,晒下太陽, ...

我諗係佢身邊咩人佢都要管,唔合佢心意就個個都鬧,又或者疫情攪到自己太緊張

水晶宮

回覆樓主:

我識有個,幾乎日日帶個女周圍去,又餐廳、又商場,真係服咗佢!仲要post上網,驚死人唔知咁!

珍珠宮

andyan324 發表於 20-2-17 23:14
屈到情緒有小小問題
好似隱青甘 個心態有事

真慘!其實有小朋友也知道根本不可能長期困在家中,後果可能更嚴重或長遠!只要盡量點對點,少搭共公交通工具,多去戶外走走對小朋友絶對是更有益!

Whitechocolate    發表於 20-2-17 23:29

水晶宮

回覆樓主:

呢起屋企沖廁所,用浴室沖涼,因為霧化,仲大機會賴野

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2560232/%E3%80%90%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E%E3%80%91%E5%B8%82%E6%B0%91%E6%86%82%E3%80%8C%E9%9C%A7%E5%8C%96%E5%82%B3%E6%9F%93%E3%80%8D%E4%B8%8D%E6%95%A2%E6%89%93%E9%82%8A%E7%88%90%20%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%8B%86%E8%A7%A33%E5%A4%A7%E6%B4%BB%E5%8B%95%E5%8F%97%E6%84%9F%E6%9F%93%E9%A2%A8%E9%9A%AA

樓主驚得咁緊要,不如睇下肺炎資料先啦

15歲以下得1%
https://www.google.com/amp/s/m.commonhealth.com.tw/amp/article/80913

接觸到發病病人都冇問題,要吸到一定份量先會感染,你唔同佢一齊食飯,唔打茄輪冇事
https://dailyhive.com/vancouver/bc-centre-disease-control-coronavirus-misconceptions

伯爵府

迷你人 發表於 20-2-17 23:17
我諗係佢身邊咩人佢都要管,唔合佢心意就個個都鬧,又或者疫情攪到自己太緊張

...
你啱! 其實太緊張,仲易中招

同埋,有咩可能,可長期唔出街? 講緊成個月或以上喎? 小朋友去戶外放下電,早訓點,病痛都少點啦!

珍珠宮

15週年勳章

呢幾日, 行山,球場, 公園都見家長帶小朋友出來走走, 都難怪困左咁多日, 但最好幫小朋友戴返個罩

伯爵府

屈到情緒有小小問題
好似隱青甘 個心態有事

認同。出去戶外散下心,對身心都好。勤洗手,多行路代替交通工具,又可鍛鍊身體,又可減少感染。

有咩可能成個月可唔出去? 屋企幾萬呎咩?

珍珠宮

好媽媽勳章

Yitungkaneka 發表於 20-2-17 22:59
不能同意更多
要返工或者去買糧食當然係必須, 行街睇戲食飯聚會全部都係不必要嘅
政府呼籲盡量留係屋企, ...

Del

別墅

樓主太緊張啦!我小朋友一個禮拜都會出戶外兩三次,屋企有車,全程點對點,有戴口罩,隨身帶住消毒酒精。屈係屋企日日對住iPad電話,唔見得對身體有幾好。

珍珠宮

開心吸收勳章

屈到情緒有小小問題
好似隱青甘 個心態有事

應該唔會咁簡單唔出街就屈到有情緒病吧,可能本身有問題

首頁
12345...11

尾頁

跳至