自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

2020勳章

好多謝大家既意見!感激!
另想問下用什麼裝調味料最好?唔會好快一舊舊

男爵府

2020勳章

camanbi 發表於 20-2-18 01:39
最常應具備什麼?
簡單家常菜什麼菜式好?
請各位高手賜教

新手必備 - 雞汁

男爵府

2020勳章

camanbi 發表於 20-2-18 01:39
最常應具備什麼?
簡單家常菜什麼菜式好?
請各位高手賜教

XO醬、蠔油,炒菜就咁落,整撈麵都好食

我最鍾意整aglio olio pasta,因為只需olive oil + 蒜茸。你可youtube下,10分鐘食得。

超級版主

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

camanbi 發表於 20-2-18 17:06
好多謝大家既意見!感激!
另想問下用什麼裝調味料最好?唔會好快一舊舊
...

玻璃樽,個蓋可以擰實唔漏氣最好。我留起好多意粉醬樽、嬰兒食品樽、咖啡粉樽,洗乾淨消毒風乾後就可以裝調味料,我都有膠盒裝乾料如鹽、糖等,最緊要存氣。

伯爵府

2020勳章

最少8-10樣啦中菜多數 : 鹽,糖,生粉,胡椒粉,麻油,生抽,老抽,雞粉,紹興酒,蠔油,麵豉醬,豆豉...我呢幾隻最常用

子爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

普通煮飯,鹽油已經夠用。蔬菜、肉類全部有自己鮮味,麵飯都有甜味。

想醃野、炸野,就要麻油、老生抽、蠔油、糖、生粉、薯粉之類。醃牛肉放幾滴檸檬汁其實都好夠。

公爵府

2020勳章

Lotharingien 發表於 20-2-18 02:03
我煮黎煮去離唔開呢幾樣
岩鹽、黑椒、橄欖油、煙紅椒粉、黃薑粉、檸檬汁
...

豉油同糖呢?

公爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我幾年前都係新手
呢幾年嚟常用嘅都係豉油、鹽、糖、蠔油、花雕酒、生粉
基本上你炒瓜炒菜都只係落鹽同糖
醃肉就用豉油、糖、油、生粉
炒菇我就會再加小小酒,我怕菇會有陣up味

男爵府

我一般只落鹽、糖、豉油,蠔油做油菜,麻油中意佢嘅香,白胡椒pig 味,醋,茄汁,黑椒食意粉,pizzza。欖欖油,香草整西餐。白醋整壽司⋯⋯⋯
無聊閒在家

民房

鹽 糖 生粉 雞粉 麻油 生抽

男爵府

2020勳章

我屋企係
粗鹽 幼鹽 糖 生粉 黑椒 生抽 茄汁 蠔油 喼汁 麻油
芥花子油 欖油油
日本醬油 味淋 料理酒 鏗魚汁

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

我最近最多用嘅係李錦記一包包嘅醬汁,鹽同埋蜜糖

子爵府

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

我屋企係:
粗鹽、餐桌鹽、粗砂糖、幼砂糖、light brown sugar、 dark brown sugar、 Demerara sugar、糖粉、片糖、生抽、老抽、蒸魚豉油、雙璜頭抽、蠔油、喼汁、鎮江醋、白醋、蘋果醋、意大利黑醋、生粉、麵粉、白胡椒粉、黑胡椒粉、葵花籽油、橄榄油、麻油、無鹽牛油、豬油、起酥油、白酒、紅酒、玫瑰露、雙蒸、紹興酒等等

南乳、腐乳、魚露、甜麵豉醬、豆豉、豆板醬、义燒醬、麥芽糖等等

蛋黃醬、rosemary, thyme, cinnamon, ginger powder, garlic powder, tumeric, basil leaves... etc

珍珠宮

2020勳章

For me
不可缺:鹽、油、豉油
基本:鹽、油、豉油、生粉、紹興酒(有小朋友後無再用)、蒜、薑、蔥
最好有:叉燒醬、柱候醬、牛丼汁、燒烤汁、鰹魚汁

子爵府

2020勳章

好多謝各位賜教,最近買左:
史雲生雞汁(未諗到煮咩)
麻油
金標生抽王
減鹽蠔油
辣椒豉油
豉油雞汁
泰式甜辣醬

請問各位咩牌子咩醬汁好用?

子爵府

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章

camanbi 發表於 20-2-20 17:13
好多謝各位賜教,最近買左:
史雲生雞汁(未諗到煮咩)
麻油

check check 消委會資料。豉油唔係貴就好, 甚至出名醬園都逃不了。
腐乳買廖孖記, 非常好味, 不過好貴。
片糖有辦法就買江門出嘅, 千祈唔好買冇牌子嘅。
橄欖油要買at least extra virgin。
最好唔好食咁多ready made 嘅醬料/汁。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊