時政擂台

跳至

首頁
45678...17

尾頁

水晶宮

tsewong 發表於 20-2-18 09:50

點解只focus中國有疫症?

睇個節目日本人連雞都有刺身,真係好恐怖

子爵府

醒目開學勳章

bopomofo2405 發表於 20-2-18 09:02
可以放棄外國籍嘅,如果真心回歸中國。

唔可以, 李連杰想回歸都冇辦法, 中國藉是最難申請, 佢哋冇移民政策, 好多外國人想入藉, 除非有巨大貢獻才批, 基本上每年得幾千人, 唔同美國係移民國家,每年外來移民過百萬。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 20-2-18 11:00
其他國家領導人咩國籍,啲傳媒都冇興趣知點會去渣

我又唔係問你,你唔識就請回吧。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

seiko123 發表於 20-2-18 10:11
我都想走, 不是因為疫症. 係因為社會風氣, 同人與人之間的分化/仇恨令我唔想我的下一代o係咁的環境下成長. ...

係,社會環境氣氛好差,淨係識鬧,好負面,電視傳媒都係,好難叫小朋友學唔到
連東x西望d阿婆都鬧政府
又唔見日本人買唔到口罩鬧政府

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

ddkaka 發表於 20-2-18 11:09
睇個節目日本人連雞都有刺身,真係好恐怖

係,日本人食咩都正,因為包裝做得好

子爵府

醒目開學勳章

kayikayi293 發表於 20-2-18 08:52
經過呢次,全球都憎華人

係外國人你都係華人, 係中國人臉孔, 所以大家都走唔甩被人憎。
但那又如何。

水晶宮

tester5 發表於 20-2-18 11:11
我又唔係問你,你唔識就請回吧。

仲咩咁大反應比我講中咗?

伯爵府

cathy.auyeung 發表於 20-2-18 11:12
係,社會環境氣氛好差,淨係識鬧,好負面,電視傳媒都係,好難叫小朋友學唔到
連東x西望d阿婆都鬧政府
又 ...

Agree. 社會風氣好差,負能量爆燈
東張喺啲合家歡時段播,但啲內容全是鬧人怨天怨地,如果冇人在旁解釋,小朋友會點諗呢⋯⋯明白政府是有做得唔好的地方,但係咪應該都要鼓勵大家齊心抗疫自強呢。

複式洋房

cbeyond 發表於 20-2-18 10:44
BK係社會縮影, 有些人....
好老實, 我都唔想佢係中國人, 自私自利的人版。
我昨日先同人講, 因為呢個疫症 ...

agree, 莫讓疫情嘅潮水沖散人心。

公爵府

我有朋友因為當年97問題
比家人送到外國讀書
讀完都係回流香港搵食
香港處處商機,無地方好得過香港
好多外國人定居香港
係心痛社暴問題攪到香港溶溶爛爛

delana    發表於 20-2-18 14:26

子爵府

mln 發表於 20-2-18 11:08
題外話,我都覺得今次日本處理這件事情上很差,明知專家話中央冷氣好易傳播,但是日本一直沒有找營地做隔 ...

我覺得日本好似對船上既人採取「聽天由命」態度,連上船檢疫都做得唔合理地慢。唯一做嘅就係俾食物班人食。

子爵府

醒目開學勳章

mother904 發表於 20-2-18 10:09
呢d野好多人唔會理的,反正凡是中國就是衰的,美國無論怎樣做都是對的。
...

所以好多人眼盲,心又盲, 世界衛生組織講過中國教識全世界防疫處理方式。

公爵府

Mimi_Ma 發表於 20-2-18 11:15
係外國人你都係華人, 係中國人臉孔, 所以大家都走唔甩被人憎。
但那又如何。
...

外國人眼中我地全部都係中國人
唔會分香港人,中國人,澳門人

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 20-2-18 11:16
仲咩咁大反應比我講中咗?

講中咩?你冇資料搭傘,我完全摸不著頭惱就真。
你冇料就請回吧

複式洋房

Mimi_Ma 發表於 20-2-18 11:10
唔可以, 李連杰想回歸都冇辦法, 中國藉是最難申請, 佢哋冇移民政策, 好多外國人想入藉, 除非有巨大貢 ...

之前新聞都有講過中國藉係最難入,潑咗出去嘅水,想回頭真係太難了。

子爵府

醒目開學勳章

tester5 發表於 20-2-18 10:48
我從冇講過美國冇事,我只是講出事實。
中國疫症一定會越來越多,對香港、以致全球的影響只會越來越快和大 ...

民主都要有中國特色的, 睇吓印度民主社会, 你要民主嗎?

子爵府

Mimi_Ma 發表於 20-2-18 10:04

疫症不祗中國有, 睇吓處理方法, 中國管治算好。

國際權威期刊《柳葉刀·公共衛生(The Lancet: Public Health)》去年發表了一篇研究論文,分析了中國 2010年-2011年到2014年-2015年間的流感死亡率,揭露出了中國的高流感死亡率實況。

據了解,研究團隊基於中國疾控中心提供的省級每周流感監測與人口死亡數據,從而測算了2010年-2011年到2014年-2015年間的5個流感季節中,中國內地的流感相關呼吸性死亡率。

數據顯示,在上述年份中,中國內地平均每年有8.81萬例流感相關的呼吸性死亡,佔所有呼吸性死亡的8.2%。

其二:拿美國流感與武漢肺炎比 不科學

值得注意的是,有約80%的流感相關呼吸性死亡,出現在60歲及以上老年人中。據測算,60歲及以上老年人流感呼吸性死亡率為38.5/100000(71000人死亡),遠高於60歲以下人群的1.5/100000(17200人死亡)。

該研究由復旦大學公共衛生學院余宏傑課題組,聯合中國疾控中心、中國病毒防治研究所、香港大學李嘉誠醫學院等機構多名專家共同完成。

中國官方流感個案數字「虛低」,原因是社會對流感認知不足,許多時只以為普通感冒,因而未納入統計。研究者表明,流感在中國造成了相當大的死亡率,加大對公共衛生服務的投資,能減少流感傳播和減輕其危害。

事實上,有分析指,內地當局祭出封城等多種「非常手段」,應對今天疫情,正反映武漢肺炎與流感相比,有更多令人憂慮的地方。

同時,武漢肺炎還存有眾多未知數。病癥、潛伏期、高危族群、傳播途徑、實際死亡率、和治療方法等問題,至今沒有確實答案。在這些前提下,拿美國流感數字,去推論武漢肺炎是小事一樁,是站不住腳、輕視疫情、不利防疫;在中國疫情水深火熱之際,反覆炒作美國流感數字,顯得沒有任何意義。

公爵府

macdullbaby 發表於 20-2-18 11:23
我覺得日本好似對船上既人採取「聽天由命」態度,連上船檢疫都做得唔合理地慢。唯一做嘅就係俾食物班人食 ...

如果係中國甘處理隻船,已插到開花

最恐怖日本連上船做檢疫官員都中埋招

delana    發表於 20-2-18 14:26

子爵府

apple~y 發表於 20-2-18 11:24
外國人眼中我地全部都係中國人
唔會分香港人,中國人,澳門人

依家香港人多樣標籤, 就係低能

男爵府

cbeyond 發表於 20-2-18 08:38
昨日先同朋友講, 應該有親戚問可以代買口罩嗎
根本就無私人口罩可買
我覺得幾好, 大家無得買, 唔使搶

應該可以喎,同事新年後先叫澳洲親戚寄幾盒口罩俾佢,上星期收貨。

首頁
45678...17

尾頁

跳至