自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1203473/即時-香港-專欄-新加坡部長揶揄香港-低能

SiuBBee    發表於 20-2-18 11:25

子爵府

香港市民近大半年嘅行為有目共睹,佢哋提醒自己市民不要學香港都好正路喎

男爵府

坦白講, 我係土生土長香港人, 但自從為了香港未來爭取五大訴求, 但卻自毀香港設施, 至現今盲搶嚴, 我都覺得超低能, 早已醜出國際 !

水晶宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

Jane1983 發表於 20-2-18 09:27
我覺得新加坡唔同加拿大,人口亦密集,政府公然叫市民唔戴口罩,係Mrt、巴士、搭lift都唔戴,根本係豪賭。 ...

我都覺得係。今次疫情暴露咗新加坡實在係太依賴外在嘅經濟,而且政府維穩比中國政府更加嚴重。
新加坡太平盛世先至好,一有事就不堪一擊。

大宅

Jane1983 發表於 20-2-18 09:27
我覺得新加坡唔同加拿大,人口亦密集,政府公然叫市民唔戴口罩,係Mrt、巴士、搭lift都唔戴,根本係豪賭。 ...

佢係叫一般人吾戴,吾係所有人吾戴,巴士司機高危既都要戴。

人人戴,根本吾夠口罩。我反而欣賞佢策略式用口罩。當然市民有需要戴,佢又唔會除人地個口罩。

wcpcelia    發表於 20-2-18 11:23

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

自由世界,真會存在唔同睇法

被批評,當然唔會開心

但事實上,香港 / 香港人的確有好多地方要反思,有無理性智慧去面對過去大半年嘅變化丫?
有無值得痛定思痛嘅事情?有無自私自利,落井下石,各掃門前雪?
又有無醜出國際行為?

再深一層,香港人又有無勇氣去承認去改?

anma    發表於 20-2-18 10:16

珍珠宮

畀面勳章

嚴格嚟香港系部分人低能。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

^^ 發表於 20-2-18 09:27
坦白講, 我係土生土長香港人, 但自從為了香港未來爭取五大訴求, 但卻自毀香港設施, 至現今盲搶嚴, 我都覺得 ...

認同

水晶宮

回覆 Suncloud 的帖子

因為唔夠,驚引起恐慌,所以叫人唔戴。而唔係從預防病毒有無效的角度出發,咁都係正確做法? 你都好隨和。
佢恃住同中國的人口交流唔算超密,自身天氣熱,搏一搏。唔係次次咁好彩,實賭贏。

水晶宮

erica-camy 發表於 20-2-18 09:18
https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1203473/即時-香港-專欄-新加坡部長揶揄香港-低能

...

以前新加坡一向當香港競爭對手
而家贏哂就積積點口德啦、佢哋咪一樣搶廁紙

大宅

erica-camy 發表於 20-2-18 09:18

...

我仔3年級本常識教香港係購物天堂,因為價廉物美,款式新穎,供應充足。我同仔講笑,本常識書已經過時,什麼購物天堂都無了,香港變臭港就真。

珍珠宮

Suncloud 發表於 20-2-18 09:38

佢係叫一般人吾戴,吾係所有人吾戴,巴士司機高危既都要戴 ...

其實唔止新加坡話唔需要戴,
不過咁兜確實唔好睇。

翡翠宮

畀面勳章

Jane1983 發表於 20-2-18 09:47
回覆 Suncloud 的帖子

因為唔夠,驚引起恐慌,所以叫人唔戴。而唔係從預防病毒有無效的角度出發,咁都係正 ...

如果從有冇效去睇,口罩根本不能有效完全防止病毒,日本有個的土司機戴了口罩,接了一個戴了口罩的中國遊客,一樣中了招。如果新加坡有其他措施防疫,再加策略性使用口罩,都唔可以話錯得哂。
日日是好日

大宅

打劫廁紙又是一單低能行為表現,除了制造恐慌外,真是想不到有什么思維邏輯支持做出這樣的行為
太多別有用心,想香港亂,想香港死的人搞事

大宅

cheng100818 發表於 20-2-18 10:05
打劫廁紙又是一單低能行為表現,除了制造恐慌外,真是想不到有什么思維邏輯支持做出這樣的行為
太多別有用 ...

唉,家下真係唔明d人咪邏輯思維。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

amazing 發表於 20-2-18 09:32

我都覺得係。今次疫情暴露咗新加坡實在係太依賴外在嘅經濟 ...

香港有中國, 新加坡靠咩?所以政府一定係強勢!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

erica-camy 發表於 20-2-18 10:09
唉,家下真係唔明d人咪邏輯思維。

製造恐慌! 不知所謂
放下自在

子爵府

^^ 發表於 20-2-18 09:27
坦白講, 我係土生土長香港人, 但自從為了香港未來爭取五大訴求, 但卻自毀香港設施, 至現今盲搶嚴, 我都覺得 ...
哦,原來盲搶物資嘅都係非建制派。

水晶宮

mother904 發表於 20-2-18 09:57
如果從有冇效去睇,口罩根本不能有效完全防止病毒,日本有個的土司機戴了口罩,接了一個戴了口罩的中國遊 ...

新加坡無特別防疫措施wor,根本係搏。

首頁

尾頁

跳至