懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

rainbowflower 發表於 20-2-18 23:10
多左時間休息都岩既 好幸運呀你 起碼全房正常人有得正常咁休息 咁請問仲有無推BB比你試埋身餵? ...

Bb出世,無問題,生完會跟媽媽,可以即時埋身餵,都可以餵奶粉,奶粉醫院提供,定時會派俾你,我係開刀生,不過好多媽媽都話無笑氣聞,全程生要戴口罩,唔洗太擔心,好多醫生,姑娘陪你,佢地都幾好

大宅

Zenazeng 發表於 20-2-19 04:02
Bb出世,無問題,生完會跟媽媽,可以即時埋身餵,都可以餵奶粉,奶粉醫院提供,定時會派俾你,我係開刀生 ...

多謝你地既回覆咁都放心d 第一胎完全唔知咩程序同環境 係咪不論順產定開刀都一定要住足醫院規定既最少日數架即係無得出早院返屋企?

大宅

其實我覺得冇笑氣都可忍受,我兩胎都冇用,暖袋可以舒緩到d,反而真係要聽指示盡量跟住做,姑娘都好好唔會好惡鬧,仲會comfort d mama同打氣。
我生完之後喺產房聽到隔離個鄉音女人生嘅時候狂俾醫護鬧,都幾harsh,不過我估係因為佢冇聽人講,例如幾時要push,又做危險動作,例如叫佢腳唔好踩床佢仲不斷放落床,真係有機會搞到bb缺氧或者受感染,所以我覺得基本上你聽指示都冇乜大問題,正常嗌下唔會俾人鬧,嗌到痴哂線另計啦

大宅

tovibb 發表於 20-2-19 08:14
其實我覺得冇笑氣都可忍受,我兩胎都冇用,暖袋可以舒緩到d,反而真係要聽指示盡量跟住做,姑娘都好好唔會 ...

你係順產定開刀咁餵人奶方面呢?未上奶/唔係好識餵d姑娘會唔會教下?雖然我都諗住揀定奶粉先驚到時未上奶 換片果d係咪都媽媽自己落手做?唔好意思真係零概念所以好多問題問

大宅

rainbowflower 發表於 20-2-19 08:22
你係順產定開刀咁餵人奶方面呢?未上奶/唔係好識餵d姑娘會唔會教下?雖然我都諗住揀定奶粉先驚 ...

順產,生完BB被帶去清潔、檢查,跟住媽媽同BB一齊過去產後病房, BB就一直跟着媽媽,有姑娘會來睇下你點樣幫BB換片,如果唔識就會教你,你都可以去一間房度睇姑娘幫BB沖涼,人奶都係靠密密埋身,所以佢哋盡量都唔會比水奶,我因為第二胎好快就出院,所以捱到出院先至補奶粉,過咗兩三日上奶就全埋身。生完之後要盡量爭取時間休息,bb瞓覺你就要瞓覺,較定鬧鐘兩三個鐘起身一次

大宅

tovibb 發表於 20-2-19 13:04

順產,生完BB被帶去清潔、檢查,跟住媽媽同BB一齊過去產後病 ...

原來係咁 謝謝你呀 睇黎都要上網睇定學下點換片同埋身餵先咁係產後房果兩日係咪都要每隔2-3個鐘起身埋身餵bb一次 如果未上奶先通知姑娘?

複式洋房

rainbowflower 發表於 20-2-19 08:12
多謝你地既回覆咁都放心d 第一胎完全唔知咩程序同環境 係咪不論順產定開刀都一定要住足醫院規定既最 ...

無得提早出院,要醫生覺得你無問題先可以,我開刀就4日,順產好似2日,放心,你幾時預產期,我第二胎係廣華生,之前都擔心今次疫情會影響,但係最後都選擇廣華,感覺幾好

大宅

Zenazeng 發表於 20-2-19 14:46
無得提早出院,要醫生覺得你無問題先可以,我開刀就4日,順產好似2日,放心,你幾時預產期,我第二胎係廣 ...

我5月尾呀好擔心到時環境會唔會仲嚴重左 聽其他媽媽講好似穿水去到廣華都仲要去門診部果邊登記先可以上房 但果邊好似多人又多菌都有d擔心

複式洋房

rainbowflower 發表於 20-2-19 16:03
我5月尾呀好擔心到時環境會唔會仲嚴重左 聽其他媽媽講好似穿水去到廣華都仲要去門診部果邊登記先可 ...

5月尾唔洗太擔心,我醫務人員罷工我都唔怕,如果怕,你可以選擇私家醫院

大宅

Zenazeng 發表於 20-2-19 17:57
5月尾唔洗太擔心,我醫務人員罷工我都唔怕,如果怕,你可以選擇私家醫院
...

係呀 所以做定兩手準備廣華同私家

大宅

rainbowflower 發表於 20-2-19 14:25
原來係咁 謝謝你呀 睇黎都要上網睇定學下點換片同埋身餵先咁係產後房果兩日係咪都要每 ...

係一出世開始就要兩三個鐘,刺激上奶

大宅

大宅

tovibb 發表於 20-2-19 21:14
係一出世開始就要兩三個鐘,刺激上奶

諗起都覺得辛苦唔該哂你呀

大宅

未生嘅媽媽加油

複式洋房

tovibb 發表於 20-2-18 23:27
我一月中仲有,不過笑氣本來已經得返一個位有(因為裝修),姑娘唔會主動俾,就算request都未必有,依寫疫 ...

我想問生完,姑娘問想餵人奶定奶粉,係咪最好答餵奶粉,其實我想餵人奶,怕自己無,但屋企人話如果一開始答餵人奶,佢哋可能真係要你餵人奶,就算你無,都唔會俾奶粉你bb飲?係咪真嫁

大宅

cathylau910 發表於 20-2-23 11:33
我想問生完,姑娘問想餵人奶定奶粉,係咪最好答餵奶粉,其實我想餵人奶,怕自己無,但屋企人話如果一開始 ...

都可以咁講,我覺得你可以同姑娘講下你嘅擔心,事實上如果頭兩日喺醫院未上奶, BB有機會冇尿屙、脫水屙橙尿、跌磅、黃,咁就要照燈,到時都係要飲水奶,所以你可以同姑娘講,你真係好想餵人奶,會不斷俾佢埋身,但係請佢都俾支水奶BB等佢唔好脫水先

大宅

tovibb 發表於 20-2-23 11:49

都可以咁講,我覺得你可以同姑娘講下你嘅擔心,事實上如果頭 ...

其實係醫院,唔使同姑娘講俾定水奶你,因為大部分餵人奶媽咪都係頭一兩日未上奶,同姑娘講想餵人奶,姑娘會教你點餵,而且幫手mark低bb體重,換片次數。有需要佢哋會suggest你今次補奶粉。同補奶粉技巧。

大宅

daitodum 發表於 20-2-27 23:24
其實係醫院,唔使同姑娘講俾定水奶你,因為大部分餵人奶媽咪都係頭一兩日未上奶,同姑娘講想餵人奶,姑娘 ...

完全唔係咁囉,教埋身係會,但係餵奶時間同埋濕片數目係要媽媽自己記錄低(見圖,係姑娘俾媽媽做記錄嘅表格)再話翻比姑娘聽。
體重都係第三日磅下,睇吓有冇收水超過10%,來決定BB出唔出得院。
至於補奶粉,一般而言係絕對絕對唔會,正如上面啲媽媽所講,如果你決定咗餵人奶,姑娘點都會建議你密密埋身刺激上奶,其他醫院我唔敢講,廣華醫院比水奶係好手緊,我生兩個都冇聽過姑娘喺產後病房比水奶,反而聽到有媽媽話未有奶,叫姑娘比水奶,姑娘都係話頭兩日未上奶係正常,叫媽媽密密餵先有奶。除非BB黃疸或者啲磅跌得勁,去到NICU就會比水奶。

大宅

tovibb 發表於 20-2-28 12:03

完全唔係咁囉,教埋身係會,但係餵奶時間同埋濕片數目係要媽 ...

但我喺兩個禮拜前啱啱先喺廣華生完bb, 係姑娘主動同我講補奶粉,仲補左兩餐。

大宅

daitodum 發表於 20-2-28 12:12
但我喺兩個禮拜前啱啱先喺廣華生完bb, 係姑娘主動同我講補奶粉,仲補左兩餐。
...

咁可能就睇人啦,我17年同埋今年年頭生都係好似我上面咁講
咁唔知你咩情況姑娘會主動提出俾水奶你

首頁

尾頁

跳至