自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Sinsinbabay 發表於 20-2-18 09:49
如題

你係咪喺醫院/診所返工?
如果唔係, 我就唔會4個鐘掉.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我就唔會4個鐘掉.:
除非身處高危地方...如醫院等

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

題外話, 果日去食LUNCH, 隔離檯兩母女抽住D餸菜,, 應該妹妹跟阿媽出黎買餸, 食完嘢, 擺低舊口罩, 換新口罩走人.我心諗, 其實咁樣每人每日兩個, 又唔係去咩高危地方, 究竟要買幾多口罩先夠呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

外科口罩好似係4小時換

而家好多人都用上1日的。

大宅

我返工就對人嘅,都屬於前線工作,講嘢會多啲,所以有時都會擺張紙巾喺裏面,諗住K F94會唔會可以唔使換得咁密

公爵府

goo_littlebb 發表於 20-2-18 11:30
題外話, 果日去食LUNCH, 隔離檯兩母女抽住D餸菜,, 應該妹妹跟阿媽出黎買餸, 食完嘢, 擺低舊口罩, 換新口罩 ...

外科口罩都ok嘅,kf94咁貴就唔會啦
我都叫c6中午食飯換一個,一嚟帶左咁耐,二嚟驚佢除同擺放得唔好

男爵府

goo_littlebb 發表於 20-2-18 11:30
題外話, 果日去食LUNCH, 隔離檯兩母女抽住D餸菜,, 應該妹妹跟阿媽出黎買餸, 食完嘢, 擺低舊口罩, 換新口罩 ...

所以永遠都唔會夠,就算一人一日一個,都未必夠

伯爵府

親子王國15週年勳章

普通外科口罩俘要4小時換一個,因為講嘢會入面濕
外科手術護士話

水晶宮

Sinsinbabay 發表於 20-2-18 09:49
如題

其實要、只係唔夠貨同唔捨得
唔好諗到k94好貴就好勁、其實佢本來只係4-5蚊個

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我番工係戴KF94,通常一日一個。
除非去診所/醫院,就一定要換。

公爵府

2024年龍年勳章

樓主想問下你:

我戴KF94,鼻托位好易sin落黎,你有無出現這情況?thanks

水晶宮

luckybaby2011 發表於 20-2-18 12:56
其實要、只係唔夠貨同唔捨得
唔好諗到k94好貴就好勁、其實佢本來只係4-5蚊個
...

kf94都只係隔到94% 0.4microns, 連Level 1 口罩都不如,Level 1都要pfe>95% (隔到0.1 microns)。我覺得買外科口罩抵好多,成廿蚊一個kf94真係買唔落手

大宅

回覆 一隻鴨鴨 的帖子

我又無wo....好貼面下架,你嗰啲係咪有分大中細啊

公爵府

Elenalan 發表於 20-2-18 14:57
kf94都只係隔到94% 0.4microns, 連Level 1 口罩都不如,Level 1都要pfe>95% (隔到0.1 microns)。我覺得買 ...

KF94吾係等於N95咩

伯爵府

Bibibut 發表於 20-2-18 15:50

係law,乜唔係等如n95?
咁洗乜咁貴買?!

水晶宮

Bibibut 發表於 20-2-18 15:50

2樣野來。睇番每個牌子嘅spec,N95通常可以filter 95% 0.1~0.3 microns。

公爵府

2024年龍年勳章

Elenalan 發表於 20-2-18 14:57
kf94都只係隔到94% 0.4microns, 連Level 1 口罩都不如,Level 1都要pfe>95% (隔到0.1 microns)。我覺得買 ...

交流下,有錯勿怪

公爵府

2024年龍年勳章

Sinsinbabay 發表於 20-2-18 15:37
回覆 一隻鴨鴨 的帖子

我又無wo....好貼面下架,你嗰啲係咪有分大中細啊

我帶這款。

水晶宮

回覆樓主:

個分別係n95好貼面/好難漏氣(亦好焗,我戴唔到>2hrs),kf94就貼得來呼吸到。一般Level 1外科口罩雖然唔夠n95/kf94咁貼面,但有pfe>95%+, EF比kf94好,一般市民用都夠。n95/kf94防粉塵就比外科口罩好,因設計貼面。

我戴緊外科口罩 (如日本有齊3個E或理的Level 3)都比kf94平好多。

首頁

尾頁

跳至