自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 Sweetbabymom 的帖子

我唔知架,以前坐天星小輪,落船都會嘔,去澳門又係一見浪就暈,所以我好逃避海上活動,游水一定只去泳池,好多年都冇坐過船啦,因為我小時候係坐船來香港架,果時要好耐先來到香港起碼成個月架,嘔到我就死,上左岸只要一合埋眼就拋拋下又嘔,一飲水又嘔,我父母都以為我死得架啦.
<br><br>

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

坐過郵輪住過露台房,但鐘意坐飛機自駕遊郊區偏遠的地方
止暴制亂,守護香港

大宅

2020勳章

chinatea 發表於 20-2-18 17:12

我唔知架,以前坐天星小輪,落船都會嘔,去澳門又係一見浪就暈,所以我好逃避海上活 ...

不過暈浪會因為年紀而改變。好似我後生果時完全冇暈船浪。但出來做嘢就易暈船浪了(特別係坐艇)

別墅

2020勳章

回覆樓主:

從來唔想去覺得好悶

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

20150618bb 發表於 20-2-18 16:15
仲要睇佢行邊條線,當然會好的

如果驚抛要坐邊條航線較「穩定」(未坐過)

子爵府

2020勳章

ChingYee123 發表於 20-2-18 15:29
我坐過遊輪,有露台既房,好舒服!

今次事件終究會過去!

X2 郵輪其實好舒服

水晶宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

同意,我除左暈船之外就有耳水不平衡,一暈起上來會嘔,自從有個中醫叫我玩多D過山車之後,我都小左耳暈,除非突然失眠幾日訓唔到,就會左邊腦轉轉下,大力壓住佢就會止暈,我覺得好似小左暈浪,所以想試下坐大船,睇下會唔會暈者.
<br><br>

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

pomanlife 發表於 20-2-18 17:20
如果驚抛要坐邊條航線較「穩定」(未坐過)
現今的都唔會太大浪濤,唔同飛翼船

公爵府

2020勳章

cacandy 發表於 20-2-18 15:24
未坐過遊輪,今次公主號事件,已有心理陰影

疫情過後會再坐。唔好錯重點,今次疫情唔係由郵輪傳出嚟嘅。

未坐過唔好憑想像就話悶。

大宅

我去郵輪既話一定揀有露台.....
覺得有咩事既話.. 有露台會容易啲獲救...

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

唔鍾意坐郵輪。。。覺得好無安全感

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

20150618bb 發表於 20-2-18 17:41
現今的都唔會太大浪濤,唔同飛翼船

認真,我真係驚上左海盗船咁,仲要坐幾日,所以未坐過

寶石宮

TingTing0001 發表於 20-2-18 17:47
我去郵輪既話一定揀有露台.....
覺得有咩事既話.. 有露台會容易啲獲救...

如果大風浪,露台房比內艙房係咪更抛呀?

寶石宮

bb2 發表於 20-2-18 17:54
唔鍾意坐郵輪。。。覺得好無安全感

在一片汪洋大海中,有起事上黎會好無助,如果附近海域都冇船隻更驚

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我怕海,怕有事走唔甩,一向唔喜歡

大宅

2020勳章

會,以前係外國坐過,好舒服,好靚。當然要揀時候去,有疫情都去旅遊,要冒好大風險。今次疫情,都唔會出街玩,唔好講去旅行,買咗機票都退咗。

大宅

pomanlife 發表於 20-2-18 17:57
如果大風浪,露台房比內艙房係咪更抛呀?

係同一隻船上... 唔係一樣拋咩?
我只係覺得有窗/露台容易 d 逃生咋...

伯爵府

2020勳章

歌莉亞 發表於 20-2-18 15:47
香港坐的可能唔好玩
又多大陸人,又嘈
我18年暑假去北歐

我都有帶小朋友去坐北歐郵輪同迪士尼郵輪去阿拉斯加,真是好難忘。
之前都出post 分享過,之前post 過好多相。但delete咗,有興趣可以睇下
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22556437

以後都會坐

公爵府

2020勳章

pinky-peach 發表於 20-2-18 15:46
起碼過幾年先,以前學生時代窮住內艙,所以知如果咁樣隔離兩星期,一定癲!如果將來有機會,一定揀露台房! ...
坐郵輪住內艙真係好似坐監咁,間房起碼一定要有窗!

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

我原本都係 農曆新年去, 但比較過價錢,覺得貴咗,所以取消,好彩。

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊