自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

子爵府

2020勳章

redhot 發表於 20-2-18 17:38
我(舉手)

唔知係有咁啱得咁橋定好運,口罩、酒精紙巾、搓手液、漂白水、米、廁紙,我一樣都冇排隊或搶購 ...

火酒滴露漂白水屋企通通有,其實我10年都唔用一次放多個用,就算而家咁嘅情況我都好少用,廁紙得返最後三卷諗住過多兩星期先買面紙巾有兩包,我一個人住基本上唔係日日煮飯,我有時粟米番薯都食一餐,所以米對我來講真係唔係太急需,屋企一直有一盒口罩存貨,用到咁上下男友老細細佬都各自送啲俾我,而家公司仲會每人每日一個口罩,所以基本上我係咩都冇買過

大宅

冇排過!

過年前買左兩盒口罩,仲未用曬因為少出街,其他用品家(emoji)都有,冇特別去入貨。

米就姐姐試過有幾日買唔到,咁咪等到超市有貨先去買。

廁紙有存貨,姐姐見有貨返咪買,順其自然。

大宅

2020勳章

全部過年前買落
乜都冇搶,冇排
冇去過街
只係買餸煮嘢
宅在家

男爵府

2020勳章

我都冇
全部野屋企都有

男爵府

2020勳章

pakyumama 發表於 20-2-18 17:46
除了一次白排口罩, 其他冇排過,用完才買

Me too,用左15分鐘甘大把

男爵府

2020勳章

見到啱就買,無特登排

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇排過!

幸好有親友寄口罩過黎, 如果唔係, 都可能要排

大宅

2020勳章

我,樣樣屋企都有存貨
而且清潔用品真係唔用得多

男爵府

回覆樓主:

完全無排過!
因為屋企一向都有口罩, 漂白水, 滴露, 廁紙......嘅存貨!
只係今次口罩家中存貨只得二十隻, 所以我選擇唔出街同自製布口罩 , 有朋友知我唔夠口罩, 係日本幫我買咗35隻比我!但我舊果d都未用完, 唔需要開新果d用!

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我冇。因為剛好搶廁紙同米前兩日,屋企用完,買左。口罩酒精早前上網訂的。我湊住個女,就算冇就無法出去買。

侯爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我(舉手)

唔知係有咁啱得咁橋定好運,口罩、酒精紙巾、搓手液、漂白水、米、廁紙,我一樣都冇排隊或搶購 ...

Me 2

公爵府

2020勳章

我(舉手)

一次都冇排過
我討厭排隧
不過食左幾次炒價就真
也俾了貴shipment
從美國運黎

侯爵府

2020勳章 醒目開學勳章

我一樣都無抃過

米 - 亞媽驚我無, 係搶之前買咗包比我,
廁紙 - 屋企一向有儲備, 呁啱姐姐個日見到有一排, 咪補貨囉, 補完同干昤一樣數旺量
口罩 - 姐姐係印尼幫我叫老公買, 堅持吾食炒價
消毒用品 - 過件時買咗少量 1L 咗返嚟同家人一齊分享, 堅持吾食炒價

水晶宮

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我最怕排隊
所以都只係去超市見到有就買
當然買糧食一定要排隊比錢
但排口罩 米 廁紙我一定吾會
口罩全網上買
廁紙都係網上買到
其他消毒噴霧 搓手液本身有存貨
用完自己整
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

2020勳章

我(舉手)

我一樣都冇撲,甘岩有D,甘岩朋友又送左D(旅行)。

珍珠宮

2020勳章

我最討厭排隊,所以無排過
感恩網上訂到口罩,搓手液/酒精噴霧搭同事訂,家居清潔用品存貨夠用,廁紙有阿娘接濟,搞掂
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

子爵府

2020勳章

侯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我無。
我有習慣會儲一定日常用品,只有多唔會缺。

子爵府

回覆樓主:

半年前去日本見口罩平,買左一合存貨,換床單時用。
過年前去藥房配藥見好多人問口罩,間藥房係收埋只買俾熟客,我多口問,佢話我要當然買俾我,跟住已開始口罩緊張,
再經另一藥房見有貨番,再買多 一合,就靠呢3合一家4口過呢一個月。

米同廁紙就唔好彩,因為諗住去旅行8日, 屋企都無人,所以過年前無入貨,到初8番,已經度度無貨, 唯有撞彩見有先買,見要排隊唔會去買。

其他清潔消毒用品,好在屋企有存貨,唔洗特別去買。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我冇排
屋企過年前已經有存貨
所以夠用2,3個月
無謂再去掙埋一份

首頁
34567...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊