論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

熙媽咪 發表於 20-2-19 10:17
今朝睇cebu網頁停飛到29/3. 本身係wing on book 原本一路都話幫我 rebook 2/3宜家又唔知可以點,
本身姐姐由 ...

我工人姐姐都話CEBU要3月29日才有機回港, 佢人在菲律賓, 唯有等!

大宅

Chole 發表於 20-2-19 10:24
琴日話俾佢聽,即刻話病到29號至返,我仲嬲緊,唔知點覆佢

我嗰個一樣,即話自已去咗owwa,有啲頭痛....唔知回港需要隔離嗎? 我小朋友大,所以等3月29日才回來

侯爵府

fifimum 發表於 20-2-19 11:33
我嗰個一樣,即話自已去咗owwa,有啲頭痛....唔知回港需要隔離嗎? 我小朋友大,所以等3月29日才回來

...

如果菲律賓政府已經放佢哋返嚟,但係你唔俾佢返,會唔會要出糧呢?

我嗰個係話感冒,要放sick leave 29號至返 ,即係我硬食要俾錢。佢已經係提早好多放年假,仲放多咗六日,而家又話再加六日病假,我唔係趕住要佢返,自己都算搞得掂,不過好興!

我而家等菲律賓政府講清楚詳情至決定。

大宅

Chole 發表於 20-2-19 11:54
如果菲律賓政府已經放佢哋返嚟,但係你唔俾佢返,會唔會要出糧呢?

多謝提醒,我有冇想過喎! 要佢比醫生証明你, 如果佢真生病,回港有唔知要否隔離, 真好煩!

如果我姐姐係完約回去的, 返來是新約,是否不計入內呢?

侯爵府

fifimum 發表於 20-2-19 12:01
多謝提醒,我有冇想過喎! 要佢比醫生証明你, 如果佢真生病,回港有唔知要否隔離, 真好煩!

如果我姐姐係完約 ...

你試吓email 去勞工處問問,佢哋幾日就打電話覆我。

大宅

Chole 發表於 20-2-19 12:10
你試吓email 去勞工處問問,佢哋幾日就打電話覆我。

Okay, thanks

複式洋房

Chole 發表於 20-2-19 11:54

但我買的cebu 冇機返,焗我加錢買另外的?僱主比菲國魚肉?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

CFmama2019 發表於 20-2-18 19:10
姐姐本身2/2回港,cebu pacific airline 唔比上機。而家又話返得來,cebu 要29/3 先有機。現只有CX 可訂, ...
改機票得唔得?

大宅

julieko 發表於 20-2-19 13:24
改機票得唔得?

當時工人係manila 機場,已做左退票手續,但錢一路無入返我credit card.

複式洋房

julieko 發表於 20-2-19 13:24
改機票得唔得?

可改,29/3 先有機返。期間d 糧點計?

大宅

CFmama2019 發表於 20-2-18 19:10
姐姐本身2/2回港,cebu pacific airline 唔比上機。而家又話返得來,cebu 要29/3 先有機。現只有CX 可訂, ...

我本身book左Philippines airline 都係3月29先有機返,我諗住睇定啲先,如果到月尾都冇改變我就會book國泰,我check過國泰依家菲律賓去香港單程都要成$3000

大宅

mlau216 發表於 20-2-20 01:04
我本身book左Philippines airline 都係3月29先有機返,我諗住睇定啲先,如果到月尾都冇改變我就會book國泰 ...

我今朝買左國泰22/2姐姐回港,$2139

大宅

estherangel 發表於 20-2-20 01:36
我今朝買左國泰22/2姐姐回港,$2139

菲律賓政府話姐姐返黎要填申報表,你邊度有得攞份表?

男爵府

回覆 mlau216 的帖子

菲傭簽署的聲明書需一式三份,其中兩份需交予菲律賓海外就業管理局(POEA)及僱傭中心,而菲傭則需持有一份聲明,當她們離境時交予入境處人員檢查。

詳情:

https://hk.news.appledaily.com/breaking/20200219/2S4P2QEKJPOP2BUX5QTAANIEMQ/?fbclid=IwAR0D9vAj-p00Qm3rf5oetGjr3MFW8hU4wKMjYssmbkTb1amM5CjPl1AJdOM

大宅

mlau216 發表於 20-2-20 08:31
菲律賓政府話姐姐返黎要填申報表,你邊度有得攞份表?

Agent send 左份聲明書比我,我send 左比姐姐,但姐姐今日喺POEA等到而家都未批到oec(emoji)

大宅

estherangel 發表於 20-2-20 15:35
Agent send 左份聲明書比我,我send 左比姐姐,但姐姐今日喺POEA等到而家都未批到oec(emoji)
...

吓?!乜仲要等批㗎?仲以為填左交返去就得添,咁我係咪應該等佢批到份聲明先買機票呢?

男爵府

回覆 mlau216 的帖子

OEC正常姐姐放假返去前已經搞好左, 唯一要留意就係張OEC有無過期
果位JM講佢姐姐係要等OEC

如果你姐姐已經有OEC就唔使架喇

別墅

我個姐姐,打咗去POEA hotline問,去到機場攞張form簽咗得,佢聽日返HK

複式洋房

siusiulcm 發表於 20-2-20 16:33
我個姐姐,打咗去POEA hotline問,去到機場攞張form簽咗得,佢聽日返HK

謝謝資訊!

別墅

mlau216 發表於 20-2-20 01:04
我本身book左Philippines airline 都係3月29先有機返,我諗住睇定啲先,如果到月尾都冇改變我就會book國泰 ...

我姐姐尋晚已經係菲律賓馬尼拉機場順利回港啦。我星期二知道消息後即買星期三晚機票,姐姐尋日係機場辦埋手續即晚可離開。國泰機,機票1300元。因為佢不用續OEC ,備妥機票去機場簽好同意書就走得。俾大家參考下。

首頁

尾頁

跳至