自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

平平常常 發表於 20-2-19 12:17
大約去年我在深圳一家印度餐廳食飯,那裡不時招待大批印度客人,也會有一些其他客人。

裡面只有一位華人 ...

香港的一定有改過,而且好多系巴基斯坦人開吾系正宗印象菜

子爵府

WWT1234 發表於 20-2-19 12:18
明白到有人因為宗教同地理位置關係而接觸恆河。

我先生是印度人,屋企离燒c個度少於100米。可能70米到

公爵府

jtw_ki 發表於 20-2-19 10:53
我反而覺得最大功臣係恆河水

x2, 喺恆河水面前,乜嘢細菌病毒都要企埋一邊

侯爵府

佢地印度人已經練到百毒不侵。去 youtube睇印度街頭小食。簡直嘆為觀止。口叫我們去印度住一兩個月,我地一早屙死

禁止訪問

子爵府

homommy 發表於 20-2-19 12:39
佢地印度人已經練到百毒不侵。去 youtube睇印度街頭小食。簡直嘆為觀止。口叫我們去印度住一兩個月,我地一 ...

系!一定會呵

公爵府

CHUIPING 發表於 20-2-19 12:33
我先生是印度人,屋企离燒c個度少於100米。可能70米到

明白,

八卦問,屍體燒完後是否連祭品一起放進恆河上,
唔計居住沿岸居民在生活中所排出嘅水,
仲有河上嘅動物屍體有冇人拖離恆河?

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

油麥麥 發表於 20-2-19 12:40
妳返男家有看到燒屍嗎?害怕嗎?

我住過幾年吾怕。,個度系一個景點,好多遊客特登去睇。

子爵府

WWT1234 發表於 20-2-19 12:43
明白,

八卦問,屍體燒完後是否連祭品一起放進恆河上,

燒吾晒全部拨入恒河,
另,某D人是不燒的,例如圣人,BB,其實我冇興趣知,冇深究

禁止訪問

公爵府

CHUIPING 發表於 20-2-19 12:45
燒吾晒全部拨入恒河,
...

增知識

謝謝你的資訊。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我唔食得咖哩, 或任何辣野, 一食疴血流鼻血, 未肺炎已經要入急症室。

珍珠宮

CHUIPING 發表於 20-2-19 12:30
香港的一定有改過,而且好多系巴基斯坦人開吾系正宗印象菜

咖哩的材料偏溫熱,常吃的人身體比較容易有伏熱,遇有高溫夏天容易中暑。印度人平時可有好像我們廣東人涼茶之類的清熱傳統食療?

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-2-19 12:51
我唔食得咖哩, 或任何辣野, 一食疴血流鼻血, 未肺炎已經要入急症室。

陽明經最怕熱,你這是體內已經累積了不少內熱。

珍珠宮

homommy 發表於 20-2-19 12:39
佢地印度人已經練到百毒不侵。去 youtube睇印度街頭小食。簡直嘆為觀止。口叫我們去印度住一兩個月,我地一 ...

其實也不是百毒不侵。

每年登格熱(新加坡習慣稱為骨痛熱症)印度都有不少人染病。

侯爵府

咖哩係有消炎作用, 仲防癌

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

又唔係剩係咖哩先有效,薑蒜同洋蔥都有殺菌作用。

子爵府

油麥麥 發表於 20-2-19 12:50
請教,識煮印度咖哩羊架嗎?求賜教

我現在香港,吾識煮,都是姨媽姑姐工人煮的。基本都是煎香,爆香洋蔥姜算,落个番茄,之後有好多吾同嘅masala, 1

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

CHUIPING 發表於 20-2-19 12:45
燒吾晒全部拨入恒河,
...

咁恆河入面咪有好多屍體同白骨

首頁
12345...7

尾頁

跳至