自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

飲食 , 零售 , 旅遊等相關行業係重災區 , 難免減薪

想問下做大公司非以上行業既 JM , 你地公司有無省錢既行動 .

只係覺得大公司應該有儲備 , 中小企幾個月周轉唔到就會好大件事 .

珍珠宮

無。大MNC,人工照加,bonus照出。
仲有唔少特別恩恤安排比員工。

wcpcelia    發表於 20-2-20 09:54

水晶宮

NGO 放 no pay leave

象牙宮

1. no pay leave 20days work >>>>10days work
2. no bonus
3. salary postponed 1M+

next 80% salary? or you can leave it

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

行內全球x大
第一輪裁員名單已確認(未出信,我內部收料),我部門計劃裁15%,如情況繼續差會有下一輪
會開始要員工清假
暫時未有無薪假同減薪計劃,都係果句,再差就難講

子爵府

BK Milk勳章

mimi005 發表於 20-2-19 09:24
NGO 放 no pay leave

邊間,咩服務單位

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

而家都迫住要放8日NO PAY,本來可以清算咗ANNUAL先,但我地唔想,情願無薪住先。希望快D過咗就回復正常

珍珠宮

HSBC 剛公佈全球末來3年裁員15%員工,即35000人。佢業務差咗唔少,身為HSBC股東都有受影響,可能之後派息會少咗。好在是好耐之前買落,我已經好多年無再買。

C6間跨國大公司末有影響,人工照加,上年底升職(應該無得再升),bonus可觀。Home Office沒扣假,照出人工。公司沒有逼放假。佢公司股票一直有升幅,員工可以折扣價買股票。

其實業務都好緊要。佢那行(pharmaceutical)是不大受影響。
SARS時都係。

男爵府

bbc2018 發表於 20-2-19 10:58
HSBC 剛公佈全球末來3年裁員15%員工,即35000人。佢業務差咗唔少,身為HSBC股東都有受影響,可能之後派息 ...

我老公公司做luxury fashion (廣東道會搵到),home office 無任何扣假、減薪,double pay 、bonus 都有,只係冇加薪,前線生意差但員工暫時未有炒人減薪或迫放no pay。

公爵府

牛年勳章

跨國小公司末有影響,上月升職,人工照加

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

小巴/巴士司機要放緊無薪假

珍珠宮

cherron416 發表於 20-2-19 11:16
我老公公司做luxury fashion (廣東道會搵到),home office 無任何扣假、減薪,double pay 、bonus 都有, ...

你本身購物有幾折?我識得有個朋友,某知名品牌(廣東道都有)高層,新貨我都可以5折買,便宜過歐洲買唔少。

公爵府

hebesiu 發表於 20-2-19 08:42

想問下做大公司非以上行業既 JM , 你地公司有無省錢既 ...

老公MNC 冇影响
佢official office
但自願返公司做嘢
Casual wear flexible hours
出了bonus la

我公司都是MNC 規模细D
暫時無影响
Home office 中
不過我也是會回公司TC VC 做下嘢

男爵府

bbc2018 發表於 20-2-19 11:28
你本身購物有幾折?我識得有個朋友,某知名品牌(廣東道都有)高層,新貨我都可以5折買,便宜過歐洲買唔少 ...

一般5-6 折,但有時有D 更so 可以1 折
我有對高踭鞋 $800
仲有每年嘅uniform bonus $50000 free goods 但男裝only
所以我好多袋都係中性款

伯爵府

hebesiu 發表於 20-2-19 08:42

想問下做大公司非以上行業既 JM , 你地公司有無省錢既 ...

減薪冇。但經一輪篩選,我老細下星期返工會派30個大信封。

大宅

暫時冇,仲每人派口罩,新增午飯准貼比返office做野既同事,bonus照出,我感恩。
//

複式洋房

行業好緊要呀!!!

珍珠宮

Myluckybaby 發表於 20-2-19 12:41
減薪冇。但經一輪篩選,我老細下星期返工會派30個大信封。

幸福肥師奶

子爵府

ljhy10 發表於 20-2-19 09:38
有朋友做公營機構要開始清annual leave

公營機構都受影響 ? 政府既 funding 唔係好穩定的嗎 ?

首頁

尾頁

跳至