懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

坐月期間好忙,唔記得做收陰運動,好少訓床,坐完月之後隔幾日沖涼,摸落去係摸到陰道口開左,仲有舊野添,好驚…

大宅

lalaland321 發表於 20-2-19 12:08
坐月期間好忙,唔記得做收陰運動,好少訓床,坐完月之後隔幾日沖涼,摸落去係摸到陰道口開左,仲有舊野添, ...

做產後檢查叫醫生check下,多數係陰道組織生完鬆左呀,近陰道口既肉垂左出黎

男爵府

坐月期間好忙,唔記得做收陰運動,好少訓床,坐完月之後隔幾日沖涼,摸落去係摸到陰道口開左,仲有舊野添, ...

聽我呀媽講,生完之後唔可以成日企或者蹲低,唔係既話好易會子宮下垂

大宅

2023年兔年勳章

坐月除左去廁所,食飯同餵奶外其餘時間要訓床

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

生左B唔係要番去覆診咩?佢會話你知子宮復元未。

大宅

2023年兔年勳章

kelly_bb1212 發表於 20-2-21 11:38
坐月除左去廁所,食飯同餵奶外其餘時間要訓床

多數要自己一個湊b,又要做家務,想抖都冇得抖,一直冇理自己盆底問題…有時會出現尿滲,所以唔敢大笑…

回覆 lalaland321 的帖子

Hi lalaland321 , 媽媽做左產後檢查嗎? 醫生有有講解過會陰肌肉運動嗎? 胎兒重量和分娩過程都可能令媽媽盆底肌肉極度擴張受壓,盆底肌鬆弛係比較常見出現產後子宮脫垂原因,日常避免提重物,勤D做盆骨底肌肉運動(仰臥著、坐著或站立著並將雙膝微微分開, 收緊尿道、陰道和肛門肌肉, 每次持續十秒, 然後放鬆),運動時間係好彈性亦可以和日常生活配合,例如坐等車、講電話、看電視、上網時都可以做架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-21 17:24

Hi lalaland321 , 媽媽做左產後檢查嗎? 醫生有有講解過會陰肌肉運動嗎? 胎兒 ...

想問要幾耐先可以復原呀?

別墅

下垂嚴重既話子宮頸會係陰道口突左出黎

回覆 kkkiiimmm 的帖子

Hi kkkiiimmm , 時間長短都因人而異,每日堅持做盆底肌肉運動,係最持久和天然收緊下會陰肌肉方法! 如果想了解多d 會陰肌肉運動, 可以瀏覽以下網址: https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/9946.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

我個frd介紹我試下去出面做機,做左幾次,係有改善,子宮唔會鬆

珍珠宮

王國教室勳章

lalaland321 發表於 20-2-21 14:34
多數要自己一個湊b,又要做家務,想抖都冇得抖,一直冇理自己盆底問題…有時會出現尿滲,所以唔敢大笑…
...

快啲去睇婦科啦

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章

leeyukping 發表於 20-2-26 11:26
我自己生完3個月都一樣有尿滲問題,有時企得耐揹BB同囉完重野又feel到個子宮好似想跌出黎咁,見到有JM介紹 ...

咁個療程要做幾多次呢

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章

leeyukping 發表於 20-2-27 14:41
一般都係6-8次,每次半個鐘,實際幾多次都係睇返你年紀同下面鬆弛程度

明白啦thanks

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-21 17:24

Hi lalaland321 , 媽媽做左產後檢查嗎? 醫生有有講解過會陰肌肉運動嗎? 胎兒 ...

剖腹產都有子宮下垂的問題嗎?

禁止訪問

回覆 daitodum 的帖子

Hi daitodum ,通常懷孕時胎兒比較重,生育次數多, 產前產後少做盤底肌肉運動, 係比較常見盆腔肌肉鬆弛/子宮下垂的原因,剖腹產媽媽亦可能有子宮下垂風險架。

大宅

順產定開刀都會令到子宮下垂,通常都係做收陰運動或者做機

首頁

尾頁

跳至