自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

細b 出世時大b 將會讀半日幼稚園,可校車接送。本身姐姐都醒目勤力,如果坐月剩得佢一個幫手唔知得唔得?第一胎我媽幫我坐月,佢年紀大唔煩佢了。自己屋企好細,廚房又冇乜位,如果同時有陪月和姐姐應點分配?虛心請教各位媽媽。謝謝。

子爵府

回覆樓主:

主要係個陪月餐啫,你冇要求既,工人煮乜你食乜,工人主力照顧大同煮飯,你自己揍到個細都ok 既

男爵府

20170101 發表於 20-2-19 15:52
細b 出世時大b 將會讀半日幼稚園,可校車接送。本身姐姐都醒目勤力,如果坐月剩得佢一個幫手唔知得唔得?第 ...

陪月做既野係好多姐姐唔識做

大宅

細b 出世時大b 將會讀半日幼稚園,可校車接送。本身姐姐都醒目勤力,如果坐月剩得佢一個幫手唔知得唔得?第 ...

我覺得ok呀,我上年都係咁,大仔K3,校車接送,叫月子餐,姐姐主力湊大同家務,不過如果你想自己多d休息,當然喺請陪月,畢竟湊new born 喺辛苦嘅

wcpcelia    發表於 20-2-19 17:32

珍珠宮

環保接龍勳章

我第一胎阿娘陪月,其實佢只煮3餐我食,其他BB野都係我同老公跟。

第二胎只有工人姐姐,每日寫低買咩餸,跟住教佢煮,通常都係蒸餸。大B工人姐姐跟,凑上校車,接放學及興趣班。BB野又係我同老公跟。

所以我2胎都冇請陪月。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

如果有NB又有個細,經濟能力許可就當然有倍月+工人最好。
工人:take care大B&做清潔家務
倍月: 照顧NB&媽媽飲食

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

其實你可以淨係訂坐月餐,唔駛請陪月,因為有姐姐幫手。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你冇乜要求就ok。

我冇請陪月,生B前整好薑醋,BB出世後奶奶日日買餸上嚟煮雞肉/豬肉焗飯食足一日,再汋的菜心咁,湯就廿八方,每日一包+豬肉燉嚟飲,幫BB冲涼,其他嘢我自己做,老公佢哋食外賣。

你工人姐姐肯做就ok,不過你大嘅小朋友k1,咁你同工人姐姐可能會辛苦啲。

首頁

尾頁

跳至