自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

15人中招!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200219/mobile/bkn-20200219090337106-0219_00912_001.html
南韓中央防疫對策本部周三(19日)公布,國內急增20宗確診感染新冠肺炎病例,18人來自大邱及慶北地區;全國累計51人染病。大邱的新患者有15人相信是接觸當地一名「超級傳播者」後染病,當地有醫院因應疫情,緊急封鎖急症室。

韓媒早前一度指,大邱及慶北地區的患者都是在醫院染疫。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

當局其後指,新增的其中15名患者曾與此前確診的61歲婦人接觸,14人的接觸地為教堂、1人在醫院;當地的另外3名患者未知是否與婦人有關。隨着該區域的確診病例暴增,曾收治患者的慶北大學醫院及啟明大學東山醫院等的急症室紛紛關閉。

另有2名新增的患者在首爾染疫,其中一人是11歲女童,她的父母此前已先後確診,目前在醫院隔離治療。另一名患者是77歲南韓男性,沒有外遊史,亦無接觸過患者。他周二(18日)因高燒求醫並確診染疫,正接受隔離治療。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

病毒蔓延到佢嗰度⋯⋯

公爵府

其實韓國控制疫情有乜嘢措施

侯爵府

今次泡菜都攪唔掂

男爵府

alicego62 發表於 20-2-19 20:52

全程追查源頭,聽講會全公開患者去過嘅地方。昨晚電視講,我無fact check (用cctv、credit card 之類做番追蹤)

佢地中東呼吸綜合症有晒經驗~

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

韓國人成日洗筷子又鍾意你一啖時我一啖,真係好易集體感染

珍珠宮

今次係教會聚會爆大鑊,仲要係疑似邪教。

節錄今天新聞報導:

《每日新聞》援引權泳臻的話稱,「新天地耶穌會」大邱教會正成為疫情擴散的源頭,值得注意的是,這個「新天地耶穌會」曾於2014年被韓國基督教監理會認定為打著基督教幌子的邪教。目前,大邱市已查明兩場禮拜的參與名單,共計1000多人。政府表示,他們將主動對這些人員進行調查。

https://m.guancha.cn/internation/2020_02_19_537188.shtml?s=fwrphbios

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

韓國

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

alicego62 發表於 20-2-19 20:52

首爾地鐵呼籲乘客帶口罩! 算係做得比較好
放下自在

侯爵府

mickeyeva 發表於 20-2-19 20:50
當局其後指,新增的其中15名患者曾與此前確診的61歲婦人接觸,14人的接觸地為教堂、1人在醫院;當地的另外3 ...

教會好危險⋯⋯

水晶宮

littlesister 發表於 20-2-19 21:40

佢地好似唔用公筷的。

侯爵府

love2talk 發表於 20-2-19 22:11
佢地好似唔用公筷的。

佢地鐘意成家人share 一鍋泡菜湯,個個匙羹放落去你一啖我一啖,見到都好難頂。

禁止訪問

珍珠宮

littlesister 發表於 20-2-19 21:40

係呀!睇韓劇佢地成日一碗湯一個飲完到另一個,又唔用公筷,成日口水交流

水晶宮

winner128 發表於 20-2-19 22:23
佢地鐘意成家人share 一鍋泡菜湯,個個匙羹放落去你一啖我一啖,見到都好難頂。
...

我之前好鐘意睇滋味行嗰兩個,但睇睇下唔對路,點解佢地唔用公筷又咁樣share嘢食

侯爵府

love2talk 發表於 20-2-19 22:38
我之前好鐘意睇滋味行嗰兩個,但睇睇下唔對路,點解佢地唔用公筷又咁樣share嘢食
...

係,佢地覺得無問題,好似同事間食飯或飲嘢,佢地真係會拎你杯野或叉埋黎家夾你d 餸。 我有朋友嫁左去韓國,佢話頂唔順佢奶奶試完味隻匙羹或筷子篤返落去D餸到。 有次韓國旅行,街邊好多人鐘意買一串串既魚板,旁邊有桶豉油,原來韓國人食兩啖再插返落桶豉油到,真係嚇死人,大家互食口水。

水晶宮

winner128 發表於 20-2-19 23:21
係,佢地覺得無問題,好似同事間食飯或飲嘢,佢地真係會拎你杯野或叉埋黎家夾你d 餸。 我有朋友嫁左去韓國 ...

咁食魚板

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

winner128 發表於 20-2-19 23:21
係,佢地覺得無問題,好似同事間食飯或飲嘢,佢地真係會拎你杯野或叉埋黎家夾你d 餸。 我有朋友嫁左去韓國 ...

佢哋習慣係咁,韓國係公幹去,旅行就真係暫未有興趣

水晶宮

winner128 發表於 20-2-19 22:23
...

我啱啱見到coffee一家三口食一個甜筒
一人一啖好唔衛生

首頁

尾頁

跳至