自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

色嘅嘢好個人架喎

伯爵府

man2li 發表於 20-2-19 21:06
新屋諗住特色牆油薄荷綠色, 點知師傅俾左色版我揀, 原來綠色都有好多種!選擇困難真係睇黎睇去好似隻隻都差 ...

我媽屋企之前油牆,我幫佢揀綠色系,主色係最淺果隻綠,其中一幅牆揀咗同色系深兩度 (total 有 4 隻色),原先想揀最深果隻,但怕我爸媽接受唔到咁 sharp,所以揀淺咗度,出嚟效果好好!

wcpcelia    發表於 20-2-21 09:55

大宅

kyk 發表於 20-2-19 21:13
我媽屋企之前油牆,我幫佢揀綠色系,主色係最淺果隻綠,其中一幅牆揀咗同色系深兩度 (total 有 4 隻色), ...

請問有冇相參考下?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

自己鍾意咩色就揀咩

大宅

回覆樓主:

想要嘅色㨂淺一兩度就差唔多,大範圍油完你會覺得深色返

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

新屋諗住特色牆油薄荷綠色, 點知師傅俾左色版我揀, 原來綠色都有好多種!選擇困難真係睇黎睇去好似隻隻都差 ...

最好揀淺色d! 另外仲要睇下燈係白定黃色!
放下自在

水晶宮

我全屋望落都係白色(其實係淺灰)
我覺得用普通色望落大d光猛d

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係淡綠色, 朋友上我屋企睇以為係米色
跟住到佢搬就跟我一樣色, 佢細佬見到都以為係米色

珍珠宮

環保接龍勳章

當年我揀白色都好多種

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

如果我,會選最淺色中自己最鍾意果隻色,之後加一幅特色牆用中至深其中一隻色

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

係吖,仲要睇埋陽光同白/黃燈之後效果有唔同。白色/淺灰最正路,之後touch wood 花左都可以自己油返唔洗諗顏色。

如果自己唔鍾意白,咁揀一隻自己喜歡嘅顏色再淺兩度 (米色、奶色、魚肚白色、晨光淡黃、嬰兒藍、蜜瓜青等)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

淡色好D

公爵府

過來人經驗就係隨便篤一種,無比較睇唔出大分別,淺白,象牙白,米白,光面白

每種色再細仔分幾廿種,睇到頭都暈,自己順眼再問下師傅意見。

wcpcelia    發表於 20-2-20 09:23
bosch    發表於 20-2-20 04:21

伯爵府

Dragonmama2012 發表於 20-2-20 00:19
過來人經驗就係隨便篤一種,無比較睇唔出大分別,淺白,象牙白,米白,光面白

每種色再細仔分幾廿種 ...

你最理解。睇sample 就很多色。油咗上去就唔覺有唔同。

但最要係淺色。因sample 格細。睇深色唔覺深。但油咗,scale 大咗就覺好深。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

白色都有咁多隻呀

公爵府

1mocha 發表於 20-2-20 04:12
你最理解。睇sample 就很多色。油咗上去就唔覺有唔同。

但最要係淺色。因sample 格細。睇深色唔覺深。但 ...

係啊,淺色,大路嘅顏色係最冇死嘅。特色牆只可以其中一幅,最好就範圍細啲,起碼隻色同預期有出入都影響細啲。

如果做埋全屋訂造傢俬,簡色都揀到頭暈暈

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

ChloeMa 發表於 20-2-20 07:52
白色都有咁多隻呀

點解我見到有淺藍、淺黃、米白、淺粉紅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

金仔媽媽 發表於 20-2-20 14:30
點解我見到有淺藍、淺黃、米白、淺粉紅

對比起上嚟咪見到囉。 單一個色油一幅8'x 5' 牆,你會覺得係白咁囉。

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 20-2-19 22:35
我全屋望落都係白色(其實係淺灰)
我覺得用普通色望落大d光猛d

我媽用最淺果隻綠,牆同天花都係一樣油呢隻色,但天花出嚟效果以為係米色,無開燈都係唔同牆果隻色,可能折射度唔同。

首頁

尾頁

跳至