懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 jellyyy 的帖子

可唔可以介紹下?

大宅

調理下身體囉,等生完恢復得快啲。

大宅

我一直都有睇... 由備孕到三十幾週都有久唔久去睇...

複式洋房

鬼王龍馬 發表於 20-2-20 06:47
你地通常一開始懷孕初去睇?定中期?後期?

有 安胎 同 濕疹

大宅

本身月經失調,睇左中醫師2個月食左3劑中藥就有左,會繼續睇
係屋邨的女醫師,雖然好多人話男醫師好,但我個人偏好睇女醫師和女西醫

大宅

你地睇既中醫係煲藥果種定沖劑?
頭先打去問過1間, 佢話係沖劑.
藥力方面煲既好D定沖劑好D?

禁止訪問

大宅

tonywkl 發表於 20-2-21 16:38
藥力方面煲既好D定沖劑好D? ...

沖劑,我阿媽信煲藥覺得藥力強d,我雖然懷疑沖劑分配唔平均,但藥力對我嚟講有效,有時下午飯後要食帶返公司沖水就得,煲藥搞幾個鐘仲要翻煲

大宅

tonywkl 發表於 20-2-21 16:38
藥力方面煲既好D定沖劑好D? ...

煲藥都唔係用好多時間,先浸藥半個鐘,再煲40分鐘就得

複式洋房

prettynancy 發表於 20-2-21 00:41
中環郭志華醫師
我身邊幾個朋友流血流啡作小產,西醫話無野可以做,都係郭醫師幫佢穩住個胎~
依家有啲生 ...

因為咳咗好耐都唔好,啱啱今日睇咗郭醫師,我都推薦佢。

我上胎小產後開始睇佢,坐小月同之後調理都係靠佢,半年又再bingo,而家18週喇。佢好好人又細心,把脈check到我胎像有力,都係開咗4日藥比我醫咳+安胎,無嘢就唔使成日返去。我覺得佢唔會為賺錢而叫人返去覆診,有實力又有醫德。

別墅

兩胎初期有流啡都有睇,今次第二胎有咳岩岩都睇左中醫

禁止訪問

別墅

有睇呀,懷孕初期流啡有睇食安胎藥,中間感冒又有睇,頭痛又去睇(中醫話氣血虛),最緊要搵到個夾既中醫,我自己一向睇開個仁愛堂中醫車既女中醫,依家27周,中間喺私家醫生產檢都問過,感冒可以去睇中醫

複式洋房

我都keep住睇
bb一直係生長線之上
唔知關唔關事呢

別墅

yan1008 發表於 20-2-20 08:53
初中後期都有睇,初期安胎,醫師會叫我照到有心臟先覆診,覆診後調理身體安胎,中期睇係自己瞓唔好、屙唔 ...

有冇中醫資料提供?

洋房

想懷孕前,睇左1年中醫,然後老公一射即中 我睇個中醫真係超好
然後bingo左之後,一直睇到16 w

別墅

HOHUHURT 發表於 20-2-21 21:02
我覺得最好備孕到孕初期都睇中醫,當然睇你身體好唔好...我睇黃埔余尚豐醫師,多得佢幫我保住bb

我喺18 ...

我情況同你好似,系5W出血,睇私家照唔到又無藥食,只叫我翻去休息多d,但老實講甘情況擔心到根本瞓唔到,最後睇左樓下中醫,食左2日中醫無紅了,我再睇多一次,佢再開兩劑藥比我食,叫我照完先再睇,希望bb星期五同媽媽一齊加油

大宅

睇中醫安胎都係好,佢幫你把脈聽到脈象,每次知道BB安好,你都好心些啦,不用等到產檢先照,總之安心好多

中醫幫你補中益氣,生時有力啲,每次又可以請教下飲食,最後開藥俾你調理身子,生完母子都強壯健康

洋房

Ting.81 發表於 20-3-3 09:06
想懷孕前,睇左1年中醫,然後老公一射即中 我睇個中醫真係超好
然後bingo左之後,一直睇到16 w

可否PM中醫給我, 謝謝

別墅

有呀!初期就皮膚好痕所以去睇,話太濕毒,飲幾劑中藥好返,中期成日好口渴,之後都有睇,但如果身體無乜唔舒服就唔需要去睇

首頁

尾頁

跳至