論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

你d是否新銀紙? 新銀紙應是順no. 忍吾到咪你直接問佢, 話因為吾見左$, 要查佢房, 或者話會報警!
或者你忍到佢, 咪偷偷裝cam影佢, 佢地偷開忍到一時忍吾到一世, 總會再出手偷!
你太大意, 咁多$放出來引佢地偷, 買番個夾萬啦!

複式洋房

brandy.thy 發表於 20-2-20 08:26
2月13日放左2個利是封係房個衣櫃裏,一個利是封放1萬(20張$500),另一個利是封放2萬(40張$500)
尋日,2月 ...

好离谱!做左幾耐? 應該係慣犯

禁止訪問

別墅

CCTV快裝
就算唔開都裝
佢呢排有無落過街 無咪直接問同同佢講如講大話就報警 警察會上黎搵
事發不久 然後無落過街運走贓物 應該會心虛
偷咁多錢 心咁野 除非有人質 不留也罷

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

不如放D錢, 記底Number, 如再唔見, 查, 即報警拉個賊婆, 唔好心軟呀。

男爵府

2月13日放左2個利是封係房個衣櫃裏,一個利是封放1萬(20張$500),另一個利是封放2萬(40張$500)
尋日,2月 ...

有朋友有類似case,結果裝cam 捉到,斷正,報警。但警察類似暗示佢搞都無謂,因為就算捉到判左,佢地返賓賓換過個passport 改過個名又會再黎過香港,除左你出左啖氣其實冇乜用。
你而家工人個名係真定假其實都唔知架。只怪自己唔小心財太顯眼。

子爵府

honeybid2 發表於 20-2-21 13:23
有朋友有類似case,結果裝cam 捉到,斷正,報警。但警察類似暗示佢搞都無謂,因為就算捉到判左,佢地返賓 ...

真可以換個名再黎過?但做HK ID果陣要指模,唔通指模分辨唔到呢個工人曾經黎過香港兼且坐過監?

男爵府

PonyMom 發表於 20-2-21 13:34
真可以換個名再黎過?但做HK ID果陣要指模,唔通指模分辨唔到呢個工人曾經黎過香港兼且坐過監? ...

雖然唔係我直接朋友經驗,唔係100%肯定,但佢話agent 同警察都咁講。
但你諗吓,就算整身份證要指模,即係已經黎到香港簽晒約。1)冇事冇幹冇理由會run 指模database 去compare 佢係咪有刑事紀錄。2)偷錢個賓有冇判都唔知,可能走左佬(比我都會,好過坐監)3)就算比對到,佢堅持唔係佢可以點?遣返佢?你有冇聽過遣返菲傭? 5)新僱主比晒萬幾蚊agent fee... 整走左個菲傭冇人用又冇得退錢,你點?
所以可信性我覺得好高。

琥珀宮

尋日,2月 ...

貴重財物,以後放有鎖的抽屜

大宅

尋日,2月 ...

工人偷嘢,除非有證有據,否則,佢仲大番你轉頭。我試過,唯有唱衰佢

禁止訪問

大宅

回覆 brandy.thy 的帖子

點通知?

禁止訪問

大宅

brandy.thy 發表於 20-2-21 22:53
人地同我講
告訴入境處,並且把她的資料備案,希望入境處不要讓她再害人。我之前試過,入境處說會備案和慎 ...

thanks!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

brandy.thy 發表於 20-2-21 22:48
今晚我決定唔捕佢,決定拋佢,同佢攤牌。
我同佢講,叫佢換衫依家去差館,因為屋企唔見錢,佢仲問我點解懷 ...
你比agent呃, 偷錢, 工人認咗, 報警受理架。agent梗係咁話啦, 因工人拉咗, agent有好多手尾要做, 通常扣留48小時後就放出來, agent要比地方工人訓, 又要帶工人上法庭。 咁煩, agent梗係話警方唔理啦。

子爵府

我同佢講,叫佢換衫依家去差館,因為屋企唔見錢,佢仲問我點解懷 ...

你好叻,抛到工人承認,有冇將d 錢影相,叫工人寫低係佢有偷錢?有依d證据係手就有力好多
agent 偏幫工人,police 點做,係police 嘅事,agent 呃你,agent 如想幫工人,最多咪叫工人認錯,自己辭工,大家唔使賠錢
寫信入境處投訴留records 有用,我之前隻海外印,偷介指去當,仲玩辭工話返鄉下凑女,我投訴有當票copy 寄埋去入境處,果然入境處有follow up, 打電話俾我問得好詳細,我諗果陣就係睇緊工人入境visa application, 佢返唔到香港

男爵府

想知你點拋到佢認

子爵府

個櫃桶一向無鎖?我地都會放現金係櫃桶,但一向有鎖,仲只得2把,一把我keep,一把老公keep,我地都係好小心嘅人,唔會唔鎖,其他碎銀、我褸袋d幾十蚊,我隨處放,但都無試過唔見

大宅

其實應該一早報警,等差人警戒佢交出贓物
中介似係幫姐姐多啲,唔想你報警搞到佢名聲變差,以後無生意,況且宜家你炒人,agent可以轉頭sale返姐姐俾第二個僱主:前僱主屈工人偷錢,工人委屈之下自己唔做~

首頁

尾頁

跳至