自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問用什麼雞好?雞扒?雞翼?鮮雞(比較難切)
所需材料:薑,蔥還有什麼?
醬料?
煮幾耐才入味?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

薯仔栗子炆雞翼啱啱尋晚整

wcpcelia    發表於 20-2-21 10:27

象牙宮

camanbi 發表於 20-2-20 09:29
醬料?
無咩所謂,睇下鐘意食邊款雞,邊d肉質。
會加理乾蔥頭香d.
咩野都有人用豉油,頭抽 ,蠔油, 南乳 ,加柱侯醬,咩都得鐘意食咩味咪落咩無一定架。
先醃下d雞入底味,先炆栗子因為要時間林焗一陣,後加雞炆十幾分鐘就得。

子爵府

醬料?

我買雞扒,因為冇骨方便小朋友食
懶人版煮法:落生抽、老抽、豆粉、麻油’yip’雞
栗子我會用水煮大約五分鐘之後去衣
落鑊炒一炒d雞再加栗子炒一炒,再加適量既水蓋住,水滾較中火煮大約十五分鐘(我會耐唔耐睇下有冇煮乾,如唔夠水就加少少)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我用蠔油炆,栗子買桂林錐,比板栗快淋,雞用雪藏雞肶或雞翼

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

醬料?

雞我都係買江豐雞
栗子最好用雞心栗,細細粒易淋又較香甜糯口。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

1,鮮雞。 豉油、豆粉、米酒 醃, 油滾爆雞,再落栗子。
2,只要加小量胡椒粉胡椒粉、鹽 和 糖一齊炆。
3,No
4,加水,水滾之後,小火炆廿分鐘。

注意唔好着乾水⋯⋯

禁止訪問

大宅

醬料?

我平時雞亦,預早一晚解凍,朝早醃夜晚煮。都係糖,豉油,生粉醃。
如果冰鮮雞就嗌檔口幫手斬件,醃料一樣。
炆用蠔油,加薑同冰糖一細粒。
其實半個鐘倒都好入味。我會炆完喺煲內焗一焗。上枱前再滾一滾

首頁

尾頁

跳至