1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

下個月2歲去健康院覆診,小朋友仲未肯講野,連歲半要求講十組詞都無!成日EERR手指指,好擔心!好多時叫佢講都選擇做動作或發脾氣收場, 指令方面都做到晒!22M時協康會做左次評估,話能力稍弱,教左D方法再排期治療!報左N班,本來3月開學,疫情關係未有消息!我吾知仲可以點幫佢!好怕開學後比人歧視吾衛生!請教大家!

子爵府

23個月成日流口水,未識講野,想問佢平日固體食成點?可以食到大人質地嘅飯?

子爵府

我仔19個月,都係成日流口水,
佢食野都係食大人野,係成日不自覺張開口

複式洋房

sheepandyan 發表於 20-2-20 10:40
下個月2歲去健康院覆診,小朋友仲未肯講野,連歲半要求講十組詞都無!成日EERR手指指,好擔心!好多時叫佢講都選 ...

我仔細個都成日流口水,治療師話佢口肌弱,而家大左有時專心做一樣野都會不自覺地流,但已經改善左好多

當佢留口水果時你要提佢吞口水,同埋可以按下佢嘴仔兩邊肌肉,食橡皮糖都有幫助的

別墅

CCHINGC 發表於 20-2-21 09:23
23個月成日流口水,未識講野,想問佢平日固體食成點?可以食到大人質地嘅飯? ...

佢固體都可以!咬到成個蘋果!一歲已食大人飯!肉就食到手指甲大塊點既肉!

別墅

twinstower 發表於 20-2-21 16:36
我仔細個都成日流口水,治療師話佢口肌弱,而家大左有時專心做一樣野都會不自覺地流,但已經改善左好多

...

甘幾時先無流?

別墅

Daisywong313 發表於 20-2-21 14:57
我仔19個月,都係成日流口水,
佢食野都係食大人野,係成日不自覺張開口
...

D人話提佢合口同自己抹口水!我仔都係成日張開口!同教佢吹氣同吹泡泡,不過我都未成功!

複式洋房

sheepandyan 發表於 20-2-21 22:21
甘幾時先無流?

差唔多30個月
總之不停提佢吞口水,有幫助
同埋多d去吹bubble
如果唔識用氣,可以你用兩隻手指按住佢兩邊面珠,就會吹得到,當佢成功就會好鍾意玩,都係好有幫助,唔好玩電動bubble機,小朋友玩電
左電動就未必有耐性吹

別墅

下個月2歲去健康院覆診,小朋友仲未肯講野,連歲半要求講十組詞都無!成日EERR手指指,好擔心!好多時叫佢講都選 ...

我仔都系下個月2歲,又系未肯講野,我講指令要佢做就做足哂

大宅

我仔都係下個月2歲,要去母嬰院再檢查,而家講野就識爸爸媽媽爺爺麻麻水水奶奶

複式洋房

回覆 sheepandyan 的帖子

我囝仔都係識講好少野,鍾意用Body Language多啲,同樣地本來3月返N班,又勁多口水流。記得之前同佢去in N班,老師話唔駛擔心,入到學校,好快識講野。本來一心都安排一夠2歲,就給他上學,但疫情關係,只好再等等。
加油!

大宅

2024年龍年勳章

cyytt 發表於 20-2-25 12:18
我仔都係下個月2歲,要去母嬰院再檢查,而家講野就識爸爸媽媽爺爺麻麻水水奶奶
...

我仔仔本身今個月26號2歲要去健康院檢查講野,但係健康院話疫情關系,改左時間2歲半先檢查
依家我仔又係吾識講野,全部手指指,聽得明指令,詞語十個都無(十個以內仲要係疊字嗰種)

大宅

913189396 發表於 20-2-25 13:31
我仔仔本身今個月26號2歲要去健康院檢查講野,但係健康院話疫情關系,改左時間2歲半先檢查
依 ...

我而家都怕下個月檢查都要改期我仔都係手指指,咩都聽得明白,佢成日都攞書叫我讀俾佢聽,但佢就係唔講我大女以前歲半已經識講好多野,阿仔歲半檢查還要俾姑娘話我唔教阿仔講野,真係好激氣

別墅

913189396 發表於 20-2-25 13:31
依 ...

我個間健康院係打電話黎訪問!再約左期!醫生打黎!因為我話佢單音,雙音都無講!只是bb話

別墅

cyytt 發表於 20-2-25 14:01
我而家都怕下個月檢查都要改期我仔都係手指指,咩都聽得明白,佢成日都攞書叫我讀俾佢聽,但佢 ...

你有大女,無理由甘話你!最慘係金口吾肯開!

大宅

我老婆個侄都超過兩歲都吾肯開口,只係突然有一天開口後,就開始識講話,衣家都十一歲了。

大宅

sheepandyan 發表於 20-3-3 14:20
我個間健康院係打電話黎訪問!再約左期!醫生打黎!因為我話佢單音,雙音都無講!只是bb話
...

我上星期五都收到母嬰院電話,一早姑娘打來,後來約期3月,但下午醫生突然打來問,之後醫生話會寄信來轉介做評估

禁止訪問

大宅

我仔十八個月又係留好多口水

別墅

1.買T字牙膠,每日用兩邊大牙咬至少十次(要咬到有聲才算)
2.用開party 嗰種旋轉飲筒飲水/乳酪
3.吹bubble/氣球
4.按摩嘴唇周邊,提升敏感度
5.比硬餅餅佢咬
6.提醒佢吞口水,一流口水就捉住佢照鏡,慢慢佢會養成習慣

以上都係我的經驗(洗左勁多錢睇埋言語治療師添),我仔兩歲半時仲一日換成四五條口水肩,依家已經基本上止住口水啦!最重要就係要堅持,做足佢。

首頁

尾頁

跳至