自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 20-2-20 18:23
想當年我有大學同學個仔有問題,我哋兜左好大個圈去叫佢揾專業consultant, 但佢唔係好接受! 不停defense 話 ...

雖然係難接受,但為小朋友將來,幾難都要行呢就步

男爵府

唔好煩我 發表於 20-2-20 16:34
鄰居有問題真係好煩,而家我隔離一個尖叫,另一個煲煙

我就樓上跑/跳,樓下煲煙。真係好煩。

男爵府

唔好煩我 發表於 20-2-20 16:00
係不停,由早上到下午,每分鐘都叫,開心又叫發脾氣又叫,基本上用叫來表達感情

佢k3,佢父母都知佢有問題 ...

好明白。

但係真係諗唔到辦法幫妳

水晶宮

樓主,你係一個好鄰居

你隔離屋嘅小朋友應該有自閉症,聽落係嚴重case.

你仲慘,好精精神虐待。

男爵府

S_family 發表於 20-2-20 18:03
好彩你講k3, 唔係我會意為係我,我同你講,我都好想控制細仔唔尖叫,我都覺得佢係咪有問題,你講一講,佢 ...

唔洗太擔心,去健康院時同姑娘傾下,叫佢地比你排cac check下,我仔過咗兩歳先有D單字,兩歲半先好簡單句子,因為唔識講嘢,表達唔到,所以要用其他方法表達,我果時湊到癲,兩歲一返N班比老師日日投訴,日日暗視佢有問題,話佢咩都唔識,認知/社交有問題etc,好彩我當時已排緊cac,老師都只可以等result,到佢2.5歲排到cac,醫生話佢唔係自閉,係speech delay咗9個月,認知仲比同齡高,但語言影響咗佢表達方法,佢自從識開口講嘢後真係好咗好多,老師下學期先走黎同我講原來佢識好多嘢

男爵府

係不停,由早上到下午,每分鐘都叫,開心又叫發脾氣又叫,基本上用叫來表達感情

我都鄧你慘,但好無奈,知道佢有問題投訴都無用,想講,佢媽咪仲無奈

別墅

回覆樓主:

網上見過有D貼牆同門縫的隔音物料,吾知有冇用呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企附近都有,但習慣咗喇。

子爵府

親子王國15週年勳章

似係自閉光譜,小朋友表達唔到自己,唯有用肢體同叫聲。個父母除左流淚同盡量少接觸人之外,仲可以有乜做?

外人冇同呢啲小朋友相處過,唔會明嗰種痛苦。行街係好奢侈嘅娛樂,唔帶出街佢又發脾氣,出街又會發脾氣,四周目光集中係父母同個小朋友,好人就唔出聲默默行過,口臭嘅人一句冇家教,再難聽嘅說話都可以聽到。帶去見精神科醫生,就算有藥同行為治療,唔一定有效,部份 case 只係能夠改善少少,除左 pak 藥食到佢眼睏唔出聲,真係唔知有乜可以做,因為冇人知道呢個計時炸彈幾時爆。佢可以因為光線、聲音、物件離開既定位置而受刺激爆發。

唯有鼓勵下佢父母同兒童精神科醫生多商量。請你多體諒呢啲家庭,因為養呢類小朋友絕對唔容易,可以話係一輩子被綁住。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

隔離可能仲好少少,我系樓上,叫加跳

男爵府

唔好煩我 發表於 20-2-20 17:46
唔停課嗰陣會唔會好啲?少啲時間係屋企

都一樣,總之佢地喺屋企就好嘈,d 細路都唔知係咪有問題嘅

子爵府

回覆 唔好煩我 的帖子

可否安裝隔音板?好似人地用嚟整個hifi 房或錄音室嗰啲(我唔知邊個識整不過都可以做吓research 睇吓可行否)

公爵府

ctsang 發表於 20-2-20 20:29
唔洗太擔心,去健康院時同姑娘傾下,叫佢地比你排cac check下,我仔過咗兩歳先有D單字,兩歲半先好簡單句 ...

多謝你, 你唔講我連cac係咩都唔知,岩岩Google左少少,佢依家單字得“ma”音咩都“ma ma, ma ma”,睇個款點都要見言語治療師ga la... 最怕係9,10月報k1, interview 冇人收唔知點算…

珍珠宮

唔好煩我 發表於 20-2-20 17:26
無諗過用耳塞呀,我覺得無用。如果有用嘅,將d聲隔絕晒又危險

有時會開電視分散吓注意力,但都唔可以長期 ...

我前排睇d內地既裝修節目,裡面亦都有d case係因為日久失修又近馬路/牆好薄之類令到間屋好嘈,仲有個case係樓上每晚開P做直播,跟住裝修時係牆面上痴左一塊好似牆紙既野,就靜好多了!你睇下丫,有一個叫暖暖的新家,仲有一個節目我唔記得叫咩名
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

睇到你寫:我好辛苦等到佢地大哂,真心笑左!
叫佢阿媽去社署排服務。

男爵府

S_family 發表於 20-2-20 18:03
好彩你講k3, 唔係我會意為係我,我同你講,我都好想控制細仔唔尖叫,我都覺得佢係咪有問題,你講一講,佢 ...

二歲既情況係好正常,唔會咁快講野。

珍珠宮

回覆樓主:

可能自閉加過度活躍症

男爵府

其實明知有病,行為治療幫到佢一輩子

首頁

尾頁

跳至