自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

小弟28歲,由於平時諗得太多搞到自己焦虑同咪好驚同人相處所以有些工作小弟未必可以勝任,之前開post求助過,得到好多好有用嘅建議,亦都有返些少自信心,不過都係成日好驚自己做得唔好,咁今日就去見港x公司嘅一份12小時通霄商場保安嘅工作,人工都有萬五,去到現場全部都係阿叔阿姐用好奇怪嘅眼神望住我,連人事部嘅人都話咁後生做保安?咁最後都係請咗!我想講下自己觀點小弟冇乜文化學嘢又慢人半拍所以只係想搵一份少啲見人又簡單小小可以搵到兩餐嘅工作,唔需要用啲咁奇怪嘅眼神望住我掛,依家疫情嚴重好多人失業連保安都大把人搶住做,點解你哋可以去做去捱12碼,我唔得呢?我覺得職業無分貴賤,只要搵到兩餐已經好滿足,香港地只要肯去做就唔怕餓死!
想問下各位,後生仔做保安呢行係咪真係會俾人睇唔起同耻笑呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我絕對唔會睇唔起同恥笑人

子爵府

唔會睇唔起後生仔做保安, 只要儘力做好自己份工, 就值得敬佩!

大宅

正當工作就冇問題

男爵府

ryan3218 發表於 20-2-20 17:41
小弟28歲,由於平時諗得太多搞到自己焦虑同咪好驚同人相處所以有些工作小弟未必可以勝任,之前開post求助過 ...

打份正經既工有咩問題?不需要理會別人眼光,而且我知道有人係30頭開始做到管理層。而且人工不差,仲要係大公司做。

琥珀宮

畀面勳章

小弟28歲,由於平時諗得太多搞到自己焦虑同咪好驚同人相處所以有些工作小弟未必可以勝任,之前開post求助過 ...

有手有腳靠自己,值得尊重

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

其實、年輕人應該找些可以自己創業的工作、五年後足夠經驗+資金、機會到便可以自己創業~

子爵府

你寫野有紋有路,表達清晰,好過好多人,可以暂時做住保安先,以後大可以揾份更好既工。加油!

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

大把後生仔女做保安啦,你唔係第一個,有D仲後生過你添

唔好諗禁多,自己做好自己本份,唔好出錯,有咩向IC報告

水晶宮

回覆 ryan3218 的帖子

點會睇唔起做保安喎!
我退左休都有打算去過下日晨

大把人賺錢買花帶都做D唔起眼既工啦!

男爵府

回覆樓主:

加油!靠自己雙手賺錢,冇人會睇你唔起,唔好自己鑽牛角尖。

象牙宮

回覆樓主:

點會呀而家好普遍因為有乜所謂啫唔使理人

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

唔偷唔搶,正當工作
勿需理會他人目光
欣賞你,加油

琥珀宮

做住先,唔使理其他人諗咩,到你覺得想搵第2份工時未轉工,機場保安12小時最高去到差不多2萬,都好難請人

男爵府

我識一個40歲做保安,但佢外表似3X,響班同事當中真係好突出,因為太年輕加上人人都話佢好靚仔,其實做得呢行大多數學歷較低,保安都係一份工作,比多信心自己吧

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

子爵府

最重要是尊重你的工作,你下刻是會發生什麼你唔知,但你可以控制這刻你點做人。唔好理什麼後生應點點點...,要知道這世上好多在位人仕都只是XX,要知道這世上好多人連父母都唔識做。你可計劃下步點做但每一步都要尊重那一步。見好多後生又話又創業又話點,但我見他們連當下的工作都唔做好,你認為他們會成功嗎。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主加油

珍珠宮

回覆樓主:

我只會睇唔起有能力唔肯工作食老軟既人。

首頁

尾頁

跳至