自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

加油

子爵府

ryan3218 發表於 20-2-20 17:41
小弟28歲,由於平時諗得太多搞到自己焦虑同咪好驚同人相處所以有些工作小弟未必可以勝任,之前開post求助過 ...

講啲野比你說
我20歲個時都有做呢行
我唔會理人

如果唔係要結婚、我諗會做多兩年

wcpcelia    發表於 20-2-21 09:43

子爵府

環保接龍勳章

你又唔係偷唔係搶,職業本身無分貴賤,行行出狀元,加油!

侯爵府

回覆樓主:

做幾年增下值,1.8-2萬蚊都有

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

香港地只要肯去做就唔怕餓死

鍾意你呢句
比心機有得升

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做保安靠自己跟本無需要理別人眼光! 更加有課程繼續進修,可以當係入門post, 之後慢慢pick up! 加油

男爵府

呢個時世搵到工唔錯丫,比心機做好份工,努力克服困難同恐懼,唔使理其他人嘅眼光,做好本分就得。萬事起頭難,加油!

瑪瑙宮

你可能性格就係沉靜踏實單純, 目標就係搵到食够使, 搵啱一份自己覺得適合自己的工為滿足, 絶對無揀錯.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會,我做過呢行office, 21/22歲的保安我都見過,個男仔講野叻識埋堆,過兩年就去左做物管文職,你唔好太理人地眼光,最緊要自己覺得勝任

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 ryan3218 的帖子

你已經28啦,唔係太細啦,我姨生婿讀到中三被學校趕出去,之後無所事事係屋企hea到19歲,遇返我姨生女就拍拖,去街都問亞媽攞一百幾拾,比我姨生女日哦夜哦,佢先講唔知自己識做咩,又好怕見人,最後我妹要佢一係搵野做,一係分手,跟本跟住個咁男人冇幸福啦.
比人鬧得多終於搵左份保安做,當時佢先21歲,成日比D亞叔同清潔亞姨話佢同老野爭食,咁後生做跟車送貨都得啦,佢話就係鍾意做,你咪諗下,佢當時21歲去體育用品公司做都得啦,佢就咁一做就10幾年,而家35歲已經係高職啦,結埋婚,生埋女啦,以你28歲年齡一邊做一邊學啦,一間保安公司入面,唔係只得周圍巡果D職位架,覺得份工做得舒服唔洗理人咩眼光,態度架.
<br><br>

珍珠宮

回覆樓主:

其實大媽大叔只是好奇你咁後生都來做保安,因為好多後生仔不喜歡做足12個鐘,無時間去溝女同玩。

因為後生仔在我們這些大媽大叔的眼裡是廢青咁。如果你老老實實同佢地講清楚,佢地會明白你的,而且還覺得你懂事,識得諗。

當然做後生仔的就更加要主動啲幫人,幫了人,會有同事,高層或者途人見到你係真心鐘意做這份工作。而不是大家眼中的廢青,不是來玩同逗份人工就算的。

路遙知馬力,日久見人心。

加油,主動啲

伯爵府

小弟28歲,由於平時諗得太多搞到自己焦虑同咪好驚同人相處所以有些工作小弟未必可以勝任,之前開post求助過 ...

年青人, 職業無分貴賤, 欣賞你靠自己努力揾工賺錢, 總好過d有手腳既人呃綜援過活. 加油呀!

公爵府

我唔會睇人哋唔起同恥笑人,講真年青人靠自己去努力返工賺錢已經好好,唔需要理人點諗點睇。

伯爵府

回覆樓主:

而家好多後生都去做保安,正當職業,有何不可呢?

大宅

回覆樓主:

保安我都無問題
我挑戰吾到做清潔工人
如果見到個年青人做都會好好奇
不過最緊要靠自己雙手
人地目光根本吾需要在乎
實際啲睇錢

男爵府

回覆樓主:

其實約20年前,保安已經趨向年青化,不論一些大型活動、商場保安、或樓宇保安,其實已經是好耐的事!
你咁後生大把晉升機會,而且我鍾意見到後生仔多D, 總之成件事我覺得無問題woo,可能你自己凝住
*其實,清潔工人都有後生仔做,倒垃圾都見到有後生,反而年紀大唔夠力

子爵府

後生仔做保安比我感覺安全d,d呀叔呀嬏唔打得唔抬得,佢地諗住hea下揾份工啫

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

網上世界同出面世界係唔同。

呢度邊度有人會恥笑你,你亦唔會知有幾多人係口是心非。

珍珠宮

好媽媽勳章

我屋苑做保安全閃後生仔女來架喔,有d仲幾靚仔添

水晶宮

回覆樓主:

如果怕做保安

去做會所reception

首頁

尾頁

跳至