時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

斷人米糧 = 無良?

http://news.tvb.com/local/5e4dfa3b335d199337eaf2eb/%E6%B8%AF%E8%88%AA%E8%A3%81%E5%93%A1%E7%B4%84%E5%9B%9B%E7%99%BE%E4%BA%BA-%E4%B8%80%E6%89%B9%E9%81%AD%E8%A7%A3%E5%83%B1%E5%93%A1%E5%B7%A5%E5%88%B0%E5%85%AC%E5%8F%B8%E8%BE%A6%E4%BA%8B%E8%99%95%E9%9B%86%E6%9C%83

香港航空宣布裁員約四百人,一批遭解僱員工到公司辦事處集會。

有人稱:「無良港航,斷人米糧。」

數十名受影響的港航員工,早上到港航位於葵涌的辦事處請願。有員工指周三透過電郵得知遭解僱,但公司未有解釋裁減準則及遣散方案,批評透明度不足,要求公司交代;港航今日將分批約見員工。

港航早前宣布受航班調整影響,對機組人員及後勤員工需求顯著減少,裁減約四百名員工,將依僱員合約及勞工法例賠償。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

好攪笑喎~~~

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

真係人唔笑狗都吠

伯爵府

明明富臨停業,好多人拍手叫好。 咁即係點? 好亂啊。

複式洋房

回覆樓主:

瑪瑙宮

要膠袋

伯爵府

唉瘋 發表於 20-2-20 18:23
明明富臨停業,好多人拍手叫好。 咁即係點? 好亂啊。

因為佢哋話富臨係中資

伯爵府

Ben2003 發表於 20-2-20 18:14
好攪笑喎~~~

自作孽

男爵府

呢班人扮失憶,上年6月開始一直嗌攬抄,一直搞罷工,現在終於成功了,求仁得仁,恭喜!

juniormiu    發表於 20-2-20 20:40

水晶宮

Ben2003 發表於 20-2-20 18:13
斷人米糧 = 無良?

http://news.tvb.com/local/5e4dfa3b335d199337eaf2eb/%E6%B8%AF%E8%88%AA%E8%A3%81%E5% ...

求仁得仁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

個天都順晒佢地意啦,攬炒成功
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024勳章

哈哈哈

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

曱甴唔係成日阻人返工咩,話唔明香港人點解咁中意返工,咁今次港航D死曱甴嘈乜野啫

水晶宮

回覆樓主:

8月5日攪罷工攪到機場亂晒龍喎,咁快唔記得?乜佢地唔係要攬炒嘅咩?
而家終於名正言順唔駛返工,有乜好嘈?佢地思覺失調定失憶

男爵府

回覆樓主:

當初罷工時,佢又唔覺得自己斷緊公司米糧嘅!

男爵府

回覆樓主:

暴徒唔係一路想攬炒咩?佢哋應該知攬炒係不會分顏色圈,一路跟住佢地計劃行事,仲想點?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

男爵府

回覆樓主:

暴徒講更自己無良呀?。 因佢哋用左大半年斷其他人米路

子爵府

希望炒嘅全是黃屍

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

missshasha 發表於 20-2-21 01:40
希望炒嘅全是黃屍

我都咁望!希望佢哋成功攬炒!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁