夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果我離婚後,搬走改電話避開前夫,有冇犯法?係咪可以用妨礙探視權告我?

咁佢只有我娘家地址,理論上俾唔到告票我?

請指教

子爵府

凍奶茶少奶 發表於 20-2-20 22:35
如果我離婚後,搬走改電話避開前夫,有冇犯法?係咪可以用妨礙探視權告我?

咁佢只有我娘家地址,理論上俾 ...

關係去到咁薑?

子爵府

回覆樓主:

人地報警搵仔你都有排玩

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

好像唔係甘好,如果無小朋友係可以

大宅

回覆樓主:

報警就有排搞,爸爸都有權見小朋友既

子爵府

但佢一蚊都唔肯俾,咁簽紙時可否要佢簽放棄探視權

男爵府

回覆樓主:

離婚喺兩人脫離夫妻關係,搬走改電話避開前夫無犯法。
為探視權畜意避開前夫既話,就會惹來官非,如果前夫告你。
一旦上法庭就要俾律師費,越上得多法庭費用就越多。
最好雙方協議傾好,唔好攞個小朋友攪來攪去,大家都無好處,影響小朋友成長。
如果妳氣憤前夫無錢俾,而拒絕探視權就無理,俾錢和探視喺兩件事唔同,唔應該剝削父子/女關係。搬屋唔代表告唔到,避開告票妳可能妨礙司法干擾。
另外可以從法律去追討小朋友生活費,
無論什麼費交由法官公正評估而判決。

子爵府

cedarcone 發表於 20-2-21 23:04
離婚喺兩人脫離夫妻關係,搬走改電話避開前夫無犯法。
為探視權畜意避開前夫既話,就會惹來官非,如果前夫 ...

理論上係,但係現實好難,大部分分開咗嘅爸爸,有另一個就唔會記得有兒女有責任要負,我試過理性討論,但都係駡戰收場,令小孩更加難受。
後來諮詢過律師,我付全部費用,有正當職業,盡母親責任,佢乜都冇做,唔會有權爭任何嘢。

大宅

我個仔唔願意見佢爸爸,因為佢好憎佢同咗第二個女人一齊,那個女人仲要電話whatsapp 騷擾我!所以離婚幾年冇見過面!我個仔已經習慣了,我兩生活也很自在!

首頁

尾頁

跳至