夫婦情感

跳至
Del  

首頁

尾頁

別墅

Del

珍珠宮

佢有比屋企使費, 已經比左家用, 道理就等於, 比家用亞媽, 全部用黎供樓或交屋租, 咁唔通亞媽同人講個女無比家用咩!
公一份, 婆一份就系咁, 咁 ftm 就梗系老公比老婆使費啦

男爵府

elleccy 發表於 20-2-21 08:47
依家好多人都要公一份,婆一份,
你地c6會唔會比家用?
定反而要同c6 share使費(包括bb使費),自己份糧都要 ...

我婚後行全共產,兩個人賺既應該全部都屬於屋企資源,唔應該再計黎計去。
所以我而家唔會要求老公送任何名牌手袋或者咩俾我,因為佢冇錢。要名牌手袋我可以自己買,但就會攞走左屋企資源既一部份。所以每買一樣野都諗清楚。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你地c6會唔會比家用?
定反而要同c6 share使費(包括bb使費),自己份糧都要 ...

以前係每個月大家放一份錢喺盒度共用,上年開始我要求再俾家用

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

減齡達人勳章

由結婚後佢有比家用,家用只係cover 水電煤,所以大部分變咗做我零用錢,我份糧就自己使。生完bb 後做ftm, 家用照比,其他屋企使費老公攪掂

大宅

公一份, 婆一份
每個月一出糧就一起自動自覺轉錢入連名戶口
佢揾得多過我成萬 佢轉人工六成 我轉一半
屋企費用/供樓/買電器/交費/邊個啊媽啊爸生日買野食飯 就係用呢畢錢
去supermarket佢比, 如我自己去都係用佢張卡
另外有比俾三千家用我 有時間買下野煮下飯
share屋企使費好正常 除費老公d錢多到成世唔使做
佢都要識做 有能力就出多d
我心目中屋企費用係要求最小都佢6我4 無同
佢講過 但佢做到有多

翡翠宮

回覆樓主:

兩個人組成一個家庭
兩個人分擔洗費非常正常
熱愛呢種生活

男爵府

你地c6會唔會比家用?

兩個都返工搵錢,就唔使分家唔家用;開個聯名戶口,大家都要定期入錢去戶口,家庭使費都用戶口嘅錢。
然後要老公入錢嘅比例多過自己,就等於有家用啦

rainbowchuuu3    發表於 20-2-21 16:36

侯爵府

你地c6會唔會比家用?

我初結婚時 都以為老公會比家用 原來佢唔係咁諗 結後多問題 我建議婚前大家傾下 不過佢負責洗費比我多, 所以我都無say了 人工 其實差不了多

子爵府

屋企水、電、媒、管理費都係老公俾,另外再俾家用我,用來支付工人姐姐費用,家庭用品、食物、小朋友用品等日常支出,所以通常都夠用,唔夠我包底,我主要負責小朋友保險、教育費、多左嘅屋企支出

瑪瑙宮

我同 ex 婚前無傾, 之後有樓要供, 個仔比人湊日夜, 我就定左一個額佢比我, 尼個數+我自己收入頂晒所有開支, 我地再負責部份不定時支出, 凡出街食飯佢比, 換大型傢俬电器佢比, 包利是賀禮我比, etc. 尼個分配無出現過問題.

組家庭一齊分担支出好正常, 你唔想? 唔想自己份糧拎埋出黎, 咁你係想點婚前好講清講楚.

公爵府

回覆樓主:

之前我有嘢做嗰陣 c6都有照俾家用我,我自己份糧純儲蓄,駛佢份家用已夠

男爵府

夾個pool 出嚟俾屋企支出,佢人工係我三倍,佢夾多d

水晶宮

回覆樓主:

其實兩公婆都有收入的話,屋企使費點解唔係大家分擔?!老實我唔係好明點解仲要俾家用...
我屋企都係行"共產" ,小至買餸大至買樓都係一齊出,邊個銀包有錢邊個俾(或一齊俾)。

鼠鼠鼠    發表於 20-2-25 23:07

大宅

其實,我覺得就算working mum,都要爭取家用,不論多少,因為係比C6養成對家的責任,什麼都共產,就會養成佢咩都老馮。

MAYON888    發表於 20-4-30 21:33

別墅

咁即係分擔都係常見喇
個個case唔同,因佢從來都唔點買奶粉尿片比bb,6299又日日要我放工之後去買送/唔同既日用品,有時同屋企人講起好似獨力養仔咁,所以先問下大家。

伯爵府

你地c6會唔會比家用?

一定要比啦
責任黎
無論老婆要不要做野一件事
我一向有工作
由結婚第一日佢比到而家
廿年變,有早無遲
這是廿年後唯一仍欣賞佢既地方

klsabb    發表於 20-3-20 14:24

大宅

我有返工,自己比自己使費,屋企開支連我父母家用全部都係老公俾,但唔會額外再比家用我,除左間唔中會比幾千蚊我買衫咁,佢人工高我1/3

水晶宮

sisiefung 發表於 20-2-21 18:33
其實,我覺得就算working mum,都要爭取家用,不論多少,因為係比C6養成對家的責任,什麼都共產,就會養成佢 ...

對家的責任,係從佢嘅upbringing ,從佢父母到學返嚟。分擔屋企開支已係對頭家的一個責任。既然大家都有收入,有剩就大家儲,唔覺得佢要特別比D錢我。
純粹個人睇法啫。我無要求老公俾家用,但我老公係非常顧家有承擔的人。

男爵府

你地c6會唔會比家用?
無家用
老公供樓水電
我包食,安排日用品

首頁

尾頁

跳至