婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自願做家庭主婦,但願老公唔幫自己手做家務。自己有仔、新抱、孫,但覺自己黑仔,好慘。全世界佢最慘。管你地既野,你地講野佢又要插咀。
我同佢溝通唔到,點算

珍珠宮

回覆 Gigi1127 的帖子

出去搵份工做, 搬出去住

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我99都係成日慘樣上身
成日話睇相佬話佢得70歲命,
成日唔捨得用唔捨得食,
成日做到所有事都為啲仔為啲孫,
成日講到自己唔舒服都唔捨得睇醫生…
總之佢咁難為自己都係為左個家,
以為自己拍緊les miserables

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

見唔討厭,佢開口講野就討厭。
例:
外賣有2碗例湯
佢走出黎:點解次次大孫都無湯飲,你同細孫飲晒嘅?
佢又知佢大孫(我大仔)無份飲嘅。
我大仔中意飲西湯,我都order左佢要飲果碗例湯,只是佢未飲啫。

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

Gigi1127 發表於 20-2-21 10:09
自願做家庭主婦,但願老公唔幫自己手做家務。自己有仔、新抱、孫,但覺自己黑仔,好慘。全世界佢最慘。管你 ...

一聽到佢把聲就火滾+頭痛
日日喺度教BB 叫第一句要叫「麻麻~麻麻~」,然後要叫「Daddy~」
又高八度聲音嗌「我嘅寶貝~」「我嘅乖孫~」「我嘅BB~」

想有一刻靜下都唔得!!

禁止訪問

子爵府

babyhoi 發表於 20-2-21 13:36
我99都係成日慘樣上身
成日唔捨得用唔捨得食,

其實好多人女人都幻想自己係悲情片女主角

水晶宮

babyhoi 發表於 20-2-21 13:36
我99都係成日慘樣上身
成日唔捨得用唔捨得食,
我那件仲好笑,成日一廂情願整大量應節食品(又不好食、有時太有創意,將就過期野撈埋整)。難食,佢二只寶貝女不願要,又夾硬逼我地要。我話不要咁多。跟著就話自己點樣整呢堆食物整到凌晨二三點。我寸她一句:「邊個咁衰叫你整咁夜?你日間得閒你不整?你日間做咩?」佢即收皮。因為太難吃,我老公硬食,我同仔女不吃。
我說左好多次,我想食我會自己買。(費事直接話她煮得難食hurt親她)都沒人想食又夾硬逼人要。做老人識趣少少啦。除非仔女話好想吃,你先順應要求整啦。

大宅

自願做家庭主婦,但願老公唔幫自己手做家務。自己有仔、新抱、孫,但覺自己黑仔,好慘。全世界佢最慘。管你 ...

只要佢唔管我d嘢我對佢都冇乜意見。弊在佢話到明唔會幫我手(咩都話自己唔識,叫我搵自己阿媽幫手),但係又要係我面前管頭管尾指指點點,又成日同佢d親戚朋友唱屋企d事,唔講出去把口會生蟲咁。話明唔會幫我做月、唔會幫手湊孫,OK,我明白呢個係我做父母既責任,完全理解明白。但係又成日對我指指點點,連我買番茄大細粒都要管、一個星期煲幾多次紅蘿蔔俾我仔食又要話,連我買牛肉定係豬肉都唔放過、雞蛋大細、蘋果大小都要插埋黎話我,真係救命。我寸佢、老公都頂佢唔順話佢,都冇用。

別墅

aooiwong 發表於 20-2-22 21:11
一聽到佢把聲就火滾+頭痛
日日喺度教BB 叫第一句要叫「麻麻~麻麻~」,然後要叫「Daddy~」
又高八度聲音 ...

我99把聲又大又粗魯,佢同呀b玩嗰啲聲我都聽到好忟,寧願自己關房門睇電視

水晶宮

lynnchan 發表於 20-2-23 18:20

只要佢唔管我d嘢我對佢都冇乜意見。弊在佢話到明唔會幫我 ...
你奶奶算好過我那件,起碼沒騙你,一早說明不幫你坐月湊仔。好過我那件影后,事前收晒錢扮晒野會幫坐月,事後沒回事,比她扇我一鑊。我呢輩都討厭她。她擺明一早話不幫我都沒咁火!錢又拿埋!野又沒做!仲係度搞事!

男爵府

咁似我奶奶眼嘅?死症,冇辦法解決,因為越老越固執。我結婚1x 年了,近幾年索性唔見面。不過會叫老公同個仔去見。過年電話講兩句算。不見面冇咁易扯火。逢年過節會照寄d 月餅券,禚券咁。因為你永遠都唔會令佢滿足

男爵府

就咁見到都無既, 但一齊食野佢講多幾句就討厭囉!
因為次次叫我地每人揀樣餸咁, 我同C6揀左, 佢就會話呢個唔食邊樣野, 個個又唔食邊樣野咁, 咁你揀唔好叫我地揀啦! 有個人唔食某樣野就唔比人叫, 咁佢屋企咁多人, 人人都有自己唔喜歡食既野, 乜都唔洗食啦!!!
好啦, 終於叫到黎左野食, 又話每人食幾多隻蝦(舉例)咁... 好鬼煩!! 又會話D蝦邊個街市買平, 家下係度食要咁貴... 重點係佢成日貪平買劣野, 又煮野難食... 個人講野又無禮貌!

伯爵府

2024勳章

有,我

複式洋房

回覆樓主:

係好討厭,但扯火傷身,血壓會飄高~所以當佢透明,一係聽到佢講d 好難聽說話時,兜口兜面串番佢,等佢收聲

洋房

見到我99直頭火都黎
搞小動作 最佳女主角 戲子黎
見到前面憎佢後面

水晶宮

lsyxx 發表於 20-3-20 02:41
見到我99直頭火都黎
搞小動作 最佳女主角 戲子黎
見到前面憎佢後面
不好勞氣,激親自己。無視她存在已經夠。呢個時候慶幸自己有上班。分散注意力。

洋房

Astra00 發表於 20-3-20 07:59
不好勞氣,激親自己。無視她存在已經夠。呢個時候慶幸自己有上班。分散注意力。 ...

岩啊 最近開始學識無視佢 再咁落去動真氣 激親自己

複式洋房

結婚前都仲覺得99還可以,婚後覺得99有啲馬後炮咁e.g bb明明眼瞓呢頭話佢唔眼瞓 轉個頭我氹完Bb瞓就話都話咗佢眼瞓咖啦 只會偶然同住 但有時佢FaceTime就會好大聲咁嗌bb 嚇親bb 相見好同住難真係好難溝通

複式洋房

lynnchan 發表於 20-2-23 18:20

只要佢唔管我d嘢我對佢都冇乜意見。弊在佢話到明唔會幫我 ...

咁似我99嘅,乜都要問,乜都要指指點點,勁煩

首頁

尾頁

跳至